Perubahan dalam undang-undang pekerjaan

Perubahan dalam undang-undang pekerjaan

Pasaran buruh sentiasa berubah disebabkan oleh pelbagai faktor. Salah satunya ialah keperluan pekerja. Keperluan ini mewujudkan pergeseran antara majikan dan pekerja. Ini menyebabkan peraturan undang-undang buruh terpaksa berubah seiring dengannya. Mulai 1 Ogos 2022, beberapa perubahan penting telah diperkenalkan dalam undang-undang buruh. Melalui Arahan EU mengenai Akta Pelaksanaan Pekerjaan yang Telus dan Boleh Diramalkan, corak pekerjaan sedang dibentuk menjadi pasaran yang telus dan boleh diramal. Di bawah, perubahan digariskan satu persatu.

Waktu kerja yang boleh diramalkan

Mulai 1 Ogos 2022, jika anda seorang pekerja dengan waktu kerja yang tidak standard atau tidak dapat diramalkan, anda mesti menetapkan hari dan waktu rujukan anda lebih awal. Ini juga menetapkan perkara berikut. Pekerja yang telah bekerja sekurang-kurangnya 26 minggu boleh meminta kerja dengan keadaan kerja yang lebih boleh diramal dan selamat. Jika kurang daripada 10 pekerja bekerja di syarikat, jawapan bertulis dan beralasan mesti diberikan dalam tempoh tiga bulan. Sekiranya terdapat lebih daripada 10 pekerja dalam syarikat, tarikh akhir ini adalah sebulan. Maklum balas yang tepat pada masanya daripada majikan dijangkakan kerana jika tidak, permintaan itu harus diberikan tanpa persoalan.

Tambahan pula, tempoh notis untuk menolak kerja akan diselaraskan kepada empat hari sebelum dimulakan. Ini bermakna, sebagai pekerja, anda boleh menolak kerja jika diminta oleh majikan kurang daripada empat hari sebelum mula bekerja.

Hak mendapat pendidikan/latihan wajib percuma

Jika, sebagai pekerja, anda mahu, atau perlu, menghadiri kursus latihan, majikan anda mesti membayar semua kos latihan tersebut, termasuk kos tambahan untuk bekalan belajar atau perbelanjaan perjalanan. Selain itu, anda mesti diberi peluang untuk menghadiri latihan pada waktu bekerja. Peraturan baharu mulai 1 Ogos 2022 melarang persetujuan klausa kos pengajian untuk latihan wajib dalam kontrak pekerjaan. Sejak tarikh itu, peraturan ini juga terpakai kepada kontrak sedia ada. Dengan berbuat demikian, tidak kira sama ada anda telah menamatkan pengajian dengan baik atau teruk atau sama ada kontrak pekerjaan tamat.

Apakah kursus latihan wajib?

Latihan yang diperoleh daripada undang-undang negara atau Eropah termasuk di bawah latihan wajib. Latihan yang mengikuti daripada perjanjian buruh kolektif atau peraturan kedudukan undang-undang juga disertakan. Juga kursus latihan yang diperlukan secara fungsional atau menyediakan untuk kesinambungan sekiranya fungsi menjadi kosong. Kursus latihan atau pendidikan yang anda, sebagai pekerja, mesti ambil untuk kelayakan profesional tidak secara automatik termasuk di bawah latihan wajib. Syarat utama ialah majikan diwajibkan di bawah skim untuk menawarkan latihan tertentu kepada pekerja.

Aktiviti sampingan

Aktiviti sampingan ialah kerja yang anda lakukan sebagai tambahan kepada aktiviti dalam huraian kerja anda, seperti menganjurkan lawatan syarikat atau menjalankan perniagaan anda sendiri. Aktiviti ini mungkin dipersetujui dalam kontrak pekerjaan, tetapi aktiviti ini juga mungkin dilarang. Sejak awal Ogos '22, justifikasi objektif diperlukan untuk menggunakan klausa aktiviti sampingan. Contoh alasan justifikasi objektif ialah apabila anda terlibat dalam aktiviti yang boleh merosakkan imej organisasi.

Kewajipan pendedahan yang dilanjutkan

Kewajipan majikan untuk memaklumkan telah dilanjutkan untuk memasukkan topik berikut. Pekerja mesti dimaklumkan tentang:

 • Prosedur sekitar penamatan kontrak pekerjaan, termasuk keperluan, tarikh tamat dan tarikh tamat;
 • bentuk cuti bergaji;
 • tempoh dan syarat tempoh percubaan;
 • gaji, termasuk tarikh akhir, jumlah, komponen dan kaedah pembayaran;
 • Hak untuk latihan, kandungan dan skopnya;
 • tentang apa pekerja itu diinsuranskan dan badan mana yang mentadbirnya;
 • nama penyewa sekiranya kontrak pekerjaan sementara;
 • syarat pekerjaan, elaun dan perbelanjaan serta pautan sekiranya dipinjamkan dari Belanda ke negara EU yang lain.

Perbezaan wujud antara orang yang mempunyai waktu kerja tetap dan waktu kerja yang tidak dapat diramalkan. Dengan waktu kerja yang boleh diramal, majikan mesti memaklumkan tentang tempoh bekerja dan gaji lebih masa. Dengan waktu kerja yang tidak menentu, anda perlu dimaklumkan tentang

 • masa anda perlu bekerja;
 • bilangan minimum jam berbayar;
 • gaji untuk jam melebihi jumlah minimum waktu bekerja;
 • masa minimum untuk konvokesyen (sekurang-kurangnya empat hari lebih awal).

Perubahan terakhir bagi majikan ialah mereka tidak lagi bertanggungjawab untuk menetapkan satu atau lebih stesen kerja jika pekerja tidak mempunyai tempat kerja tetap. Ia kemudiannya boleh ditunjukkan bahawa anda bebas untuk menentukan tempat kerja anda sendiri.

Sebagai pekerja, anda tidak boleh dirugikan apabila anda ingin melaksanakan mana-mana mata pelajaran ini. Oleh itu, penamatan kontrak pekerjaan tidak boleh dilakukan atas mana-mana sebab ini.

Hubungi Kami

Adakah anda mempunyai soalan berkaitan undang-undang pekerjaan? Kemudian berasa bebas untuk menghubungi peguam kami di info@lawandmore.nl atau hubungi kami di +31 (0)40-3690680.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.