Pindaan Akta Pengawasan Pejabat Amanah Belanda

Akta Penyeliaan Pejabat Amanah Belanda

Menurut Undang-Undang Pengawasan Pejabat Amanah Belanda, perkhidmatan berikut dianggap sebagai perkhidmatan kepercayaan: penyediaan tempat tinggal untuk entiti atau perusahaan yang sah dalam kombinasi dengan penyediaan perkhidmatan tambahan. Perkhidmatan tambahan ini antara lain boleh terdiri daripada memberikan nasihat undang-undang, mengurus penyata cukai dan menjalankan aktiviti yang berkaitan dengan penyediaan, penilaian atau audit akaun tahunan atau pelaksanaan pentadbiran perniagaan. Dalam praktiknya, penyediaan tempat tinggal dan penyediaan perkhidmatan tambahan sering dipisahkan; perkhidmatan ini tidak diberikan oleh pihak yang sama. Pihak yang memberikan perkhidmatan tambahan membawa pelanggan bersentuhan dengan pihak yang menyediakan tempat tinggal atau sebaliknya. Dengan cara ini, kedua-dua penyedia ini tidak termasuk dalam Undang-Undang Pengawasan Pejabat Amanah Belanda.

Namun, dengan Memorandum Pindaan pada 6 Jun 2018, sebuah proposal dibuat untuk mengenakan larangan pemisahan perkhidmatan ini. Larangan ini mensyaratkan bahawa penyedia perkhidmatan membuktikan perkhidmatan kepercayaan menurut Undang-Undang Pengawasan Pejabat Amanah Belanda ketika mereka memberikan perkhidmatan yang ditujukan baik untuk penyediaan tempat tinggal dan pada penyediaan perkhidmatan tambahan. Tanpa izin, oleh itu penyedia perkhidmatan tidak lagi dibenarkan memberikan perkhidmatan tambahan dan seterusnya membuat pelanggan menghubungi pihak yang menyediakan tempat tinggal. Selanjutnya, penyedia perkhidmatan yang tidak mempunyai izin tidak boleh bertindak sebagai perantara dengan membawa pelanggan menghubungi dengan pelbagai pihak yang dapat memberikan tempat tinggal dan memberikan perkhidmatan tambahan. Rang undang-undang untuk meminda Akta Pengawasan Pejabat Amanah Belanda kini ada di Senat. Apabila rang undang-undang ini diterima, ini akan membawa akibat besar bagi banyak syarikat; banyak syarikat perlu memohon izin di bawah Akta Pengawasan Pejabat Amanah Belanda untuk meneruskan aktiviti semasa mereka.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.