Penjagaan pencegahan: bilakah ia dibenarkan?

Penjagaan pencegahan: bilakah ia dibenarkan?

Adakah polis menahan anda selama berhari-hari dan adakah anda sekarang tertanya-tanya adakah ini dilakukan dengan ketat oleh buku ini? Contohnya, kerana anda meragui kesahihan alasan mereka melakukannya atau kerana anda percaya bahawa tempohnya terlalu lama. Adalah biasa bahawa anda, atau rakan dan keluarga anda mempunyai pertanyaan mengenai perkara ini. Di bawah ini kami memberitahu anda kapan pihak berkuasa kehakiman dapat memutuskan untuk menahan seorang suspek, dari penangkapan hingga penjara, dan had masa yang mungkin berlaku.

Penjagaan pencegahan: bilakah ia dibenarkan?

Tangkapan dan soal siasat

Sekiranya anda ditangkap, itu kerana terdapat kecurigaan atas kesalahan jenayah. Sekiranya terdapat kecurigaan, suspek dibawa ke balai polis secepat mungkin. Sesampai di sana, dia ditahan kerana disoal siasat. Tempoh maksimum 9 jam dibenarkan. Ini adalah keputusan yang boleh dibuat oleh pegawai (tambahan) dan dia tidak memerlukan kebenaran daripada hakim.

Sebelum anda berfikir bahawa ada penangkapan yang lebih lama daripada yang dibenarkan: waktu antara 12.00 pagi dan 09:00 pagi tidak dikira menjelang sembilan jam. Sekiranya, misalnya, seorang suspek ditahan untuk disoal siasat pada pukul 11:00 malam, satu jam akan berlalu antara jam 11.00:12 malam dan 00:09 pagi dan tempohnya tidak akan bermula lagi sehingga 00:5 pagi keesokan harinya. Tempoh sembilan jam kemudian berakhir pada hari berikutnya pada pukul 00:XNUMX petang

Selama tempoh penahanan untuk disoal siasat, petugas mesti membuat pilihan: dia boleh memutuskan bahawa suspek boleh pulang, tetapi dalam beberapa kes, dia juga dapat memutuskan bahawa suspek harus direman dalam tahanan.

sekatan

Sekiranya anda tidak diizinkan untuk melakukan kontak dengan orang lain selain peguam anda ketika anda ditahan, ini berkaitan dengan kuasa pendakwa raya untuk menjatuhkan langkah-langkah yang menyekat. Pendakwa raya boleh melakukannya sejak suspek ditangkap sekiranya ini adalah kepentingan siasatan. Peguam suspek juga terikat dengan ini. Ini bermaksud bahawa apabila peguam dipanggil oleh saudara-mara suspek, misalnya, dia tidak dibenarkan membuat pengumuman sehingga sekatan itu dicabut. Peguam boleh berusaha mencapainya dengan mengemukakan notis bantahan terhadap sekatan tersebut. Biasanya, bantahan ini ditangani dalam masa seminggu.

Penahanan sementara

Penjagaan pencegahan adalah fasa hak penjagaan pencegahan dari saat reman hingga hakim hakim pemeriksa. Ini bermaksud bahawa seorang suspek ditahan sementara menunggu prosiding jenayah. Adakah anda direman dalam tahanan? Perkara ini tidak dibenarkan untuk semua orang! Ini hanya diizinkan dalam kasus kesalahan yang secara khusus tercantum dalam undang-undang, jika ada kecurigaan serius terlibat dalam kesalahan jenayah dan ada juga alasan yang baik untuk menjaga seseorang dalam tahanan pencegahan untuk jangka waktu yang lebih lama. Penjagaan pencegahan diatur oleh undang-undang dalam Artikel 63 dan seterusnya. Betapa banyak bukti yang harus ada untuk kecurigaan serius ini tidak dijelaskan lebih lanjut dalam undang-undang atau undang-undang kes. Bukti yang sah dan meyakinkan tidak diperlukan. Pasti ada kebarangkalian yang tinggi bahawa suspek terlibat dalam kesalahan.

Jagaan

Penjagaan pencegahan bermula dengan tahanan tahanan. Ini bererti bahawa suspek boleh ditahan maksimum tiga hari. Ini adalah tempoh maksimum, jadi itu tidak bermaksud bahawa seorang suspek akan selalu berada di luar rumah selama tiga hari setelah tahanan ditahan. Keputusan untuk menahan suspek dalam tahanan juga dibuat oleh (timbalan) pendakwa raya dan tidak memerlukan izin dari hakim.

Seorang suspek tidak boleh direman dalam tahanan kerana semua kecurigaan. Terdapat tiga kemungkinan dalam undang-undang:

  1. Penjagaan pencegahan boleh dilakukan sekiranya disyaki melakukan kesalahan jenayah yang boleh dihukum dengan hukuman penjara maksimum empat tahun atau lebih.
  2. Penahanan dalam tahanan reman adalah mungkin sekiranya terdapat beberapa kesalahan jenayah yang disenaraikan secara khusus seperti mengancam (285, perenggan 1 Kanun Jenayah), penggelapan (321 Kanun Jenayah), perundingan pengakuan bersalah (417bis Kanun Jenayah), kematian atau kecederaan badan yang teruk dalam kes memandu di bawah pengaruh (175, perenggan 2 Kanun Jenayah), dll.
  3. Penahanan sementara adalah mungkin jika suspek tidak mempunyai tempat tinggal tetap di Belanda dan hukuman penjara boleh dijatuhkan atas kesalahan yang disyaki dia lakukan.

Pasti ada sebab untuk menahan seseorang lebih lama. Penahanan sementara hanya dapat dilakukan jika ada satu atau lebih alasan yang disebut dalam Seksyen 67a Kanun Prosedur Jenayah Belanda, seperti:

  • bahaya serius untuk terbang,
  • kesalahan yang boleh dihukum penjara sehingga 12 tahun,
  • risiko mengemukakan semula kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara tidak melebihi 6 tahun, atau
  • sabitan sebelumnya kurang dari 5 tahun yang lalu kerana kesalahan yang disebut secara khusus seperti serangan, penggelapan, dll.

Sekiranya ada kemungkinan pembebasan suspek dapat mengecewakan atau menghalangi penyelidikan polis, pilihan kemungkinan besar akan dibuat untuk menjaga suspek dalam jagaan pencegahan.

Setelah tiga hari berlalu, pegawai tersebut mempunyai beberapa pilihan. Pertama sekali, dia boleh menghantar suspek pulang. Sekiranya siasatan belum selesai, pegawai boleh memutuskan sekali untuk memperpanjang tempoh penahanan maksimum tiga kali 24 jam. Dalam praktiknya, keputusan ini hampir tidak pernah diambil. Sekiranya pegawai berpendapat bahawa siasatan cukup jelas, dia boleh meminta hakim pemeriksa untuk meletakkan suspek dalam tahanan.

Tahanan

Pegawai memastikan bahawa salinan fail sampai ke majistret pemeriksa dan peguam, dan meminta hakim pemeriksa untuk meletakkan suspek dalam tahanan selama empat belas hari. Suspek dibawa dari balai polis ke mahkamah dan didengar oleh hakim. Peguam juga hadir dan boleh bercakap bagi pihak suspek. Perbicaraan tidak terbuka.

Majistret yang memeriksa dapat membuat tiga keputusan:

  1. Dia boleh memutuskan bahawa tuntutan pegawai itu harus diterima. Suspek kemudian dibawa ke pusat tahanan selama empat belas hari;
  2. Dia boleh memutuskan bahawa tuntutan pegawai harus ditolak. Suspek kemudiannya sering dibenarkan pulang dengan segera.
  3. Dia mungkin memutuskan untuk membenarkan tuntutan pendakwa raya tetapi untuk menggantung suspek dari jagaan pencegahan. Ini bermaksud bahawa hakim pemeriksa membuat perjanjian dengan suspek. Selama dia mematuhi perjanjian yang dibuat, dia tidak harus menjalani empat belas hari yang diperuntukkan oleh hakim.

Penahanan berpanjangan

Bahagian terakhir penahanan pencegahan adalah penahanan berpanjangan. Sekiranya pendakwa raya percaya bahawa suspek harus tetap dalam tahanan walaupun setelah empat belas hari, dia dapat meminta penahanan mahkamah. Ini mungkin untuk maksimum sembilan puluh hari. Tiga hakim menilai permintaan ini dan suspek dan peguamnya didengar sebelum keputusan dibuat. Sekali lagi terdapat tiga pilihan: membenarkan, menolak atau membenarkan digabungkan dengan penggantungan. Penjagaan pencegahan boleh ditangguhkan atas alasan keadaan peribadi suspek. Kepentingan masyarakat dalam meneruskan jagaan pencegahan selalu ditimbang dengan kepentingan suspek untuk dibebaskan. Sebab-sebab untuk menerapkan penangguhan boleh merangkumi penjagaan anak, pekerjaan dan / atau keadaan belajar, kewajipan kewangan dan program pengawasan tertentu. Syarat-syarat dapat dilampirkan pada penangguhan hak pencegahan, seperti larangan di jalan atau kontak, penyerahan pasport, kerjasama dengan psikologi atau penyiasatan lain atau perkhidmatan percubaan, dan mungkin pembayaran deposit. 

Selepas tempoh maksimum 104 hari secara keseluruhannya, kes itu mesti didengar. Ini juga dipanggil pendengaran pro forma. Pada perbicaraan pro forma, hakim dapat memutuskan apakah suspek harus tetap dalam tahanan pencegahan untuk jangka waktu yang lebih lama, selalu untuk maksimum 3 bulan.

Adakah anda masih mempunyai soalan mengenai penjagaan pencegahan setelah membaca artikel ini? Kemudian sila hubungi Law & More. Peguam kami mempunyai banyak pengalaman dengan undang-undang jenayah. Kami bersedia menjawab semua soalan anda dan dengan senang hati akan mempertahankan hak anda sekiranya anda disyaki melakukan kesalahan jenayah.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.