Hak penerbitan dan potret

Hak penerbitan dan potret

Salah satu topik yang paling banyak dibincangkan di Piala Dunia 2014. Robin van Persie yang menyamakan kedudukan ketika menentang Sepanyol dalam selaman meluncur dengan tandukan cantik. Persembahannya yang sangat baik juga menghasilkan iklan Calvé dalam bentuk poster dan iklan. Iklan ini menceritakan kisah Robin van Persie berusia 5 tahun yang mendapat kemasukannya di Excelsior dengan jenis selaman luncur yang sama. Robin mungkin dibayar dengan baik untuk iklan tersebut, tetapi mungkinkah penggunaan hak cipta ini juga dapat disesuaikan dan dimodifikasi tanpa izin Persie?

definisi

Potret kanan adalah sebahagian daripada hak cipta. Undang-undang Hak Cipta memisahkan dua situasi untuk hak potret, iaitu potret yang dibuat semasa tugasan dan potret yang tidak dibuat pada tugas. Di antara kedua situasi tersebut terdapat perbezaan besar dalam akibat penerbitan dan hak pihak yang terlibat.

Hak penerbitan dan potret

Bilakah kita bercakap mengenai potret bukan? Sebelum soalan dapat dijawab apakah potret kanan dan sejauh mana hak ini dicapai, persoalan mengenai apa itu potret pertama, harus dijawab terlebih dahulu. Huraian perundangan tidak memberikan penjelasan yang lengkap dan jelas. Sebagai penerangan untuk potret diberikan: 'gambaran wajah seseorang, dengan atau tanpa bahagian tubuh yang lain, dengan cara apa pun ia dibuat'.

Sekiranya kita hanya melihat penjelasan ini, kita mungkin menganggap bahawa potret hanya merangkumi wajah seseorang. Bagaimanapun, perkara ini tidak berlaku. Secara kebetulan, penambahan: 'dengan cara apa pun ia dibuat' bermaksud bahawa tidak penting bagi potret sama ada gambar, dilukis atau direka bentuk dalam bentuk lain. Oleh itu, siaran televisyen atau karikatur juga termasuk dalam ruang lingkup potret. Ini menjelaskan, bahawa ruang lingkup istilah 'potret' adalah luas. Potret juga merangkumi gambaran video, ilustrasi atau grafik. Berbagai prosiding telah dilakukan sehubungan dengan hal ini dan Mahkamah Agung akhirnya menguraikan hal ini dengan lebih terperinci, iaitu, istilah 'potret' digunakan ketika seseorang digambarkan dengan cara yang dapat dikenali. Pengiktirafan ini boleh didapati pada ciri-ciri wajah dan wajah, tetapi juga terdapat pada sesuatu yang lain. Fikirkan, misalnya, gaya hidup atau gaya rambut yang khas. Kawasan sekitarnya juga boleh memainkan peranan. Seseorang yang berjalan di hadapan bangunan tempat orang itu bekerja lebih cenderung dikenali daripada ketika orang itu digambarkan di lokasi di mana dia biasanya tidak akan pergi.

Hak undang-undang

Mungkin ada pelanggaran hak potret jika orang yang digambarkan dikenali dalam foto dan ia juga diterbitkan. Ia mesti ditentukan sama ada potret itu ditugaskan atau tidak dan apakah privasi mengatasi kebebasan bersuara. Sekiranya seseorang telah menugaskan sebuah potret, potret tersebut hanya boleh diumumkan kepada orang ramai sekiranya orang tersebut telah memberikan kebenaran. Walaupun hak cipta karya itu milik pembuat potret, dia tidak dapat membuatnya terbuka tanpa izin. Bahagian lain dari duit syiling adalah bahawa orang yang digambarkan juga tidak dibenarkan melakukan semuanya dengan potret itu. Sudah tentu, orang yang digambarkan boleh menggunakan potret tersebut untuk tujuan peribadi. Sekiranya orang yang digambarkan ingin menjadikan potret itu umum, dia mesti mendapat kebenaran daripada penciptanya. Bagaimanapun, pencipta mempunyai hak cipta.

Menurut Seksyen 21 Undang-Undang Hak Cipta, pencipta secara teori berhak untuk menerbitkan potret tersebut secara bebas. Walau bagaimanapun, ini bukan hak mutlak. Orang yang dikenakan tindakan boleh bertindak terhadap penerbitan tersebut, jika dan sejauh mana dia mempunyai minat yang wajar untuk melakukannya. Hak privasi sering disebut sebagai kepentingan yang wajar. Orang terkenal seperti ahli sukan dan artis mungkin, selain minat yang wajar, juga mempunyai kepentingan komersial untuk mengelakkan penerbitan. Selain kepentingan komersial, selebriti juga mungkin mempunyai minat lain. Bagaimanapun, ada kemungkinan dia akan merosakkan reputasinya kerana penerbitannya. Oleh kerana konsep "minat munasabah" bersifat subjektif dan pihak-pihak pada umumnya enggan untuk menyetujui kepentingan tersebut, anda dapat melihat bahawa banyak proses sedang dijalankan mengenai konsep ini. Selanjutnya, pengadilan harus menentukan apakah kepentingan orang yang digambarkan itu melebihi kepentingan pembuat dan penerbitannya.

Sebab berikut penting untuk potret yang betul:

  • faedah yang munasabah
  • kepentingan komersial

Sekiranya kita melihat contoh Robin van Persie, jelas bahawa dia mempunyai minat yang wajar dan komersial memandangkan kemasyhurannya yang luar biasa. Badan kehakiman telah menentukan bahawa kepentingan kewangan dan komersial atlet atasan dapat dianggap sebagai kepentingan yang wajar dalam pengertian Seksyen 21 Akta Hak Cipta. Berdasarkan artikel ini, penerbitan dan penerbitan semula potret tidak dibenarkan tanpa persetujuan orang yang digambarkan dalam potret tersebut, jika kepentingan wajar orang itu menentang pengungkapan. Atlet atasan boleh mengenakan bayaran untuk kebenaran menggunakan potretnya untuk tujuan komersial. Dengan cara ini dia juga dapat memanfaatkan popularitinya, misalnya ini boleh menjadi bentuk kontrak penajaan. Tetapi bagaimana dengan bola sepak amatur jika anda kurang terkenal? Dalam keadaan tertentu, potret hak juga berlaku untuk atlet top amatur. Dalam penghakiman Vanderlyde / syarikat penerbitan Spaarnestad, seorang atlet amatur menentang penerbitan potretnya dalam sebuah majalah mingguan. Potret itu dibuat tanpa komisennya dan dia tidak memberikan kebenaran atau menerima pampasan kewangan untuk penerbitan itu. Mahkamah berpendapat bahawa atlet amatur juga berhak mendapatkan populariti jika populariti itu ternyata mempunyai nilai pasaran.

Pelanggaran

Sekiranya minat anda sepertinya dilanggar, Anda dapat menuntut larangan penerbitan, tetapi ada kemungkinan juga gambar anda telah digunakan. Sekiranya anda boleh menuntut pampasan. Pampasan ini pada amnya tidak terlalu tinggi tetapi bergantung kepada beberapa faktor. Terdapat empat pilihan untuk mengambil tindakan terhadap pelanggaran hak potret:

  • Surat saman dengan pengistiharan pantang
  • Saman untuk prosiding sivil
  • Larangan penerbitan
  • pampasan

Penalti

Saat menjadi jelas bahwa hak potret seseorang dilanggar, seringkali penting untuk mendapatkan larangan penerbitan selanjutnya di mahkamah secepat mungkin. Bergantung pada situasi, penerbitan dikeluarkan dari pasaran komersial juga dimungkinkan. Ini dipanggil penarikan semula. Prosedur ini sering disertakan dengan tuntutan ganti rugi. Bagaimanapun, dengan bertindak bertentangan dengan potret kanan, orang yang digambarkan mungkin akan mengalami kerosakan. Berapa tinggi pampasan bergantung pada kerosakan yang dialami, tetapi juga pada potret dan cara gambaran orang itu. Terdapat juga denda di bawah Artikel 35 Akta Hak Cipta. Sekiranya hak potret dilanggar, pelaku hak potret tersebut melakukan pelanggaran dan dia akan didenda.

Sekiranya hak anda dilanggar, anda juga boleh menuntut ganti rugi. Anda boleh melakukan ini jika gambar anda telah diterbitkan dan anda yakin bahawa minat anda telah dilanggar.

Jumlah pampasan selalunya akan ditentukan oleh mahkamah. Dua contoh terkenal adalah "foto pengganas Schiphol" di mana polis tentera memilih seorang lelaki dengan penampilan Muslim untuk pemeriksaan keselamatan dengan teks di bawah gambar "Adakah Schiphol masih selamat?" dan keadaan seorang lelaki yang sedang dalam perjalanan ke kereta api di photoshop berjalan melintasi Daerah Lampu Merah yang berakhir di surat kabar dengan judul "Mengintip pelacur".

Dalam kedua-dua kes tersebut dinilai bahwa privasi melebihi kebebasan bersuara jurugambar. Ini bermaksud bahawa anda tidak boleh menerbitkan setiap foto yang anda ambil di jalanan. Biasanya bayaran seperti ini antara 1500 hingga 2500 euro.

Sekiranya, selain faedah yang munasabah, ada juga kepentingan komersial, pampasannya akan jauh lebih tinggi. Ganti rugi itu bergantung pada apa yang ternyata bernilai dalam tugas serupa dan oleh itu boleh berjumlah puluhan ribu euro.

Hubungi Kami

Dengan mempertimbangkan kemungkinan adanya sekatan, adalah bijaksana untuk bertindak dengan berhati-hati ketika menerbitkan potret dan mencuba seberapa banyak yang mungkin untuk mendapatkan kebenaran pihak yang berkenaan terlebih dahulu. Bagaimanapun, ini mengelakkan banyak perbincangan selepas itu.

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai subjek hak potret atau jika anda boleh menggunakan potret tertentu tanpa kebenaran, atau jika anda percaya bahawa seseorang melanggar hak potret anda, anda boleh menghubungi peguam peguam Law & More.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.