Imej peletakan jawatan

Peletakan jawatan, keadaan, penamatan

Dalam keadaan tertentu, penamatan kontrak pekerjaan, atau pengunduran diri, adalah wajar. Ini mungkin berlaku sekiranya kedua-dua pihak membayangkan pengunduran diri dan membuat perjanjian penamatan dalam hal ini. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai penamatan dengan persetujuan bersama dan perjanjian penamatan di laman web kami: Pembuangan laman web. Di samping itu, penamatan kontrak pekerjaan boleh dianggap wajar sekiranya hanya salah satu pihak yang memerlukan peletakan jawatan. Sebagai contoh, pekerja mungkin merasa perlu, dengan pelbagai alasan, untuk menamatkan kontrak pekerjaan bertentangan dengan kehendak pihak lain, majikan. Pekerja mempunyai sejumlah pilihan untuk ini: menamatkan kontrak kerja dengan pemberitahuan atau menghentikannya dengan mengemukakan permintaan pembubaran ke pengadilan. Walau bagaimanapun, dalam kedua-dua kes tersebut, pekerja mesti ingat had tertentu yang meletakkan tempat yang tepat pada pilihan peletakan jawatan ini.

Penamatan kontrak pekerjaan dengan notis. Penamatan kontrak pekerjaan secara sepihak juga disebut penamatan melalui pemberitahuan. Adakah pekerja memilih kaedah pengunduran diri ini? Kemudian undang-undang menetapkan tempoh notis berkanun yang mesti dipatuhi oleh pekerja. Tanpa mengira tempoh perjanjian, tempoh pemberitahuan ini biasanya satu bulan untuk pekerja. Para pihak dibenarkan menyimpang dari tempoh notis ini dalam kontrak pekerjaan. Walau bagaimanapun, jika jangka masa yang harus dipatuhi oleh pekerja diperpanjang, berhati-hati mesti diambil untuk memastikan bahawa jangka masa tidak melebihi had enam bulan. Adakah pekerja mematuhi syarat yang dipersetujui? Dalam kes itu, pemberhentian akan berlaku menjelang akhir bulan dan pekerjaan akan berakhir pada hari terakhir bulan kalendar. Sekiranya pekerja tidak mematuhi tempoh notis yang dipersetujui, maka pemberhentian melalui notis tidak tetap atau dengan kata lain bertanggungjawab. Sekiranya demikian, pemberitahuan pemberhentian oleh pekerja akan menghentikan kontrak pekerjaan. Namun, majikan tidak lagi berhutang dan pekerja mungkin berhutang. Pampasan ini biasanya terdiri daripada jumlah yang sama dengan upah untuk sebahagian dari tempoh notis yang belum dipatuhi.

Mengakhiri kontrak pekerjaan oleh mahkamah. Selain mengakhiri kontrak kerja dengan memberi pemberitahuan, pekerja selalu memiliki pilihan untuk mengajukan permohonan ke pengadilan untuk membawa pembubaran kontrak kerja. Pilihan pekerja ini adalah alternatif untuk pemecatan segera dan tidak boleh dikecualikan secara kontrak. Adakah pekerja memilih kaedah penamatan ini? Maka dia harus membuktikan permintaan pembubaran secara tertulis dan dengan alasan yang kuat sebagaimana dimaksud dalam pasal 7: 679 atau artikel 7: 685 ayat 2 dari KUHP Belanda. Sebab-sebab mendesak secara umum difahami bermaksud (perubahan) keadaan yang mengakibatkan pekerja tidak diharapkan secara wajar untuk membenarkan kontrak pekerjaan diteruskan. Apakah keadaan seperti itu relevan dan apakah Pengadilan Negeri mengabulkan permintaan pegawai? Dalam hal ini, Pengadilan Negeri dapat mengakhiri kontrak kerja dengan segera atau di kemudian hari, tetapi tidak dengan efek retroaktif. Adakah sebab mendesak disebabkan oleh niat atau kesalahan majikan? Kemudian pekerja juga boleh menuntut pampasan.

Meletak jawatan secara lisan?

Adakah pekerja telah memutuskan untuk meletak jawatan dan menamatkan kontrak pekerjaan dengan majikannya? Maka ini biasanya berlaku secara bertulis melalui pemberitahuan penamatan atau pengunduran diri. Dalam surat seperti itu, adalah kebiasaan untuk menyatakan nama pekerja dan penerima serta bahawa dan ketika pekerja menamatkan kontraknya. Untuk mengelakkan perselisihan yang tidak perlu dengan majikan, disarankan bagi pekerja untuk menutup surat penamatan atau pengunduran diri dengan permintaan untuk pengesahan penerimaan dan mengirim surat itu melalui e-mel atau melalui surat berdaftar.

Walau bagaimanapun, penyelesaian pemecatan secara bertulis tidak wajib dan sering berfungsi untuk tujuan pentadbiran. Bagaimanapun, penamatan adalah tindakan undang-undang tanpa bentuk dan oleh itu juga boleh dilakukan secara lisan. Oleh itu, pekerja boleh memberitahu majikannya hanya secara lisan dalam perbincangan mengenai penamatan kontrak pekerjaan dan dengan itu pemecatan. Walau bagaimanapun, kaedah pengunduran diri seperti ini mempunyai sejumlah kekurangan, seperti ketidakpastian mengenai kapan tempoh pemberitahuan bermula. Lebih-lebih lagi, ia tidak memberi lesen kepada pekerja untuk kemudian kembali ke penyataannya dan dengan itu mengelakkan peletakan jawatan dengan mudah.

Kewajipan untuk menyiasat untuk majikan?

Adakah pekerja meletak jawatan? Undang-undang kes telah menunjukkan bahawa dalam kes itu, majikan tidak boleh mempercayai bahawa inilah yang sebenarnya dikehendaki oleh pekerja. Secara amnya, disyaratkan bahawa pernyataan atau tingkah laku pekerja dengan jelas dan jelas menunjukkan niatnya untuk diberhentikan. Kadang kala siasatan lebih lanjut oleh majikan diperlukan. Sudah tentu, dalam hal peletakan jawatan pekerja secara lisan, majikan mempunyai kewajiban untuk menyiasat, menurut Mahkamah Agung Belanda. Berdasarkan faktor-faktor berikut, majikan mesti menyiasat terlebih dahulu sama ada pemecatan sebenarnya adalah niat pekerjanya:

  • Keadaan minda pekerja
  • Sejauh mana pekerja menyedari akibatnya
  • Masa pekerja harus mempertimbangkan semula keputusannya

Semasa menjawab soalan sama ada pekerja itu benar-benar ingin menamatkan pekerjaan, standard yang ketat digunakan. Sekiranya, setelah disiasat oleh majikan, nampaknya pemecatan itu bukan sebenarnya atau sebenarnya niat pekerja, maka majikan tidak dapat, secara prinsipnya, keberatan dengan pekerja tersebut. Tentunya tidak apabila "mengambil balik" pekerja tidak membahayakan majikan. Dalam kes itu, tidak ada persoalan pemecatan atau penamatan kontrak pekerjaan oleh pekerja.

Perhatian sekiranya berlaku peletakan jawatan

Adakah pekerja telah memutuskan untuk meletak jawatan? Maka bijaksana untuk memperhatikan perkara berikut:

Percutian. Ada kemungkinan pekerja masih mempunyai banyak hari cuti yang ada. Adakah pekerja akan memberhentikannya? Sekiranya demikian, pekerja boleh mengambil baki hari cuti semasa berunding atau meminta mereka membayar pada tarikh pemecatan. Adakah pekerja memilih untuk bercuti? Maka pihak majikan mesti bersetuju dengan perkara ini. Majikan boleh menolak percutian sekiranya ada alasan yang baik untuk melakukannya. Jika tidak, pekerja akan dibayar untuk hari percutiannya. Jumlah yang ada di tempatnya boleh didapati di invois akhir.

Faedah. Pekerja yang kontrak kerjanya telah ditamatkan akan secara logik bergantung pada Akta Pengangguran Pengangguran untuk penghidupannya. Walau bagaimanapun, alasan mengapa dan cara kontrak kerja ditamatkan akan mempengaruhi kemungkinan menuntut faedah pengangguran. Sekiranya pekerja mengundurkan diri, pekerja biasanya tidak berhak mendapat faedah pengangguran.

Adakah anda seorang pekerja dan adakah anda mahu meletakkan jawatan? Kemudian hubungi Law & More. Pada Law & More kita memahami bahawa pemecatan adalah salah satu langkah paling meluas dalam undang-undang pekerjaan dan mempunyai akibat yang jauh. Itulah sebabnya kami mengambil pendekatan peribadi dan kami dapat menilai keadaan dan kemungkinan anda bersama-sama dengan anda. Anda juga boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai pemecatan dan perkhidmatan kami di laman web kami: Pembuangan laman web.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.