saya nak rampas! Imej

saya nak rampas!

Anda telah membuat penghantaran yang besar kepada salah seorang pelanggan anda, tetapi pembeli tidak membayar jumlah yang perlu dibayar. Apa yang kau boleh buat? Dalam kes ini, anda boleh merampas barang pembeli. Walau bagaimanapun, ini tertakluk kepada syarat-syarat tertentu. Di samping itu, terdapat pelbagai jenis sawan. Dalam blog ini, anda akan membaca semua yang anda perlu tahu tentang hiasan penghutang anda.

Lampiran berjaga-jaga lwn

Kita boleh membezakan antara dua jenis rampasan, berjaga-jaga dan eksekutori. Sekiranya berlaku keterikatan prasangka, pemiutang boleh merampas barang tersebut buat sementara waktu untuk memastikan bahawa penghutang masih mempunyai wang yang mencukupi untuk membayar hutangnya nanti. Selepas lampiran berjaga-jaga telah dikenakan, pemiutang mesti memulakan prosiding supaya mahkamah boleh memutuskan konflik berdasarkan atasan itu dibuat. Prosiding ini juga dipanggil prosiding atas merit. Secara mudahnya, pemiutang mengambil barang penghutang ke dalam jagaan sehingga hakim memutuskan merit. Oleh itu, barang-barang itu tidak boleh dijual sehingga masa itu. Dalam lampiran penguatkuasaan pula, barang tersebut dirampas untuk dijual. Hasil jualan kemudiannya digunakan untuk membayar hutang.

Kejang pencegahan

Kedua-dua bentuk rampasan tidak dibenarkan begitu sahaja. Untuk membuat lampiran prapenghakiman, anda mesti mendapatkan kebenaran daripada Hakim Injunksi Interim. Untuk tujuan ini, peguam anda mesti mengemukakan permohonan kepada mahkamah. Permohonan ini juga mesti menyatakan sebab anda ingin membuat lampiran prasangka. Mesti ada rasa takut akan penyelewengan. Apabila mahkamah telah memberikan kebenarannya, aset penghutang boleh dilampirkan. Di sini adalah penting bahawa pemiutang tidak dibenarkan merampas barang secara bebas tetapi ini dilakukan melalui bailif. Selepas ini, pemiutang mempunyai empat belas hari untuk memulakan prosiding atas merit. Kelebihan lampiran prasangka adalah bahawa pemiutang tidak perlu takut bahawa, jika hutang diberikan dalam prosiding atas merit di hadapan mahkamah, penghutang tidak akan mempunyai wang lagi untuk membayar hutang.

Penyitaan eksekutorial

Dalam kes lampiran untuk penguatkuasaan, tajuk penguatkuasaan diperlukan. Ini biasanya melibatkan perintah atau penghakiman oleh mahkamah. Untuk perintah penguatkuasaan, ia selalunya perlu bahawa prosiding di mahkamah telah pun dijalankan. Jika anda mempunyai gelaran yang boleh dikuatkuasakan, anda boleh meminta bailif mahkamah untuk menyampaikannya. Dengan berbuat demikian, bailif akan melawat penghutang dan memberi perintah untuk membayar hutang dalam tempoh masa tertentu (contohnya, dalam masa dua hari). Jika penghutang gagal membayar dalam tempoh ini, bailif mahkamah boleh melaksanakan penahanan semua aset penghutang. Bailif kemudiannya boleh menjual barang-barang ini di lelongan penguatkuasaan, selepas itu hasilnya pergi kepada pemiutang. Akaun bank penghutang juga boleh disertakan. Sudah tentu, tiada lelongan perlu dilakukan dalam kes ini, tetapi wang itu boleh dipindahkan terus kepada pemiutang dengan persetujuan bailif.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.