Sekatan tambahan terhadap Russia Image

Sekatan tambahan terhadap Rusia

Selepas tujuh pakej sekatan yang diperkenalkan oleh kerajaan terhadap Rusia, pakej sekatan kelapan kini juga telah diperkenalkan pada 6 Oktober 2022. Sekatan ini adalah tambahan kepada langkah yang dikenakan terhadap Rusia pada 2014 kerana melampirkan Crimea dan gagal melaksanakan perjanjian Minsk. Langkah-langkah itu memberi tumpuan kepada sekatan ekonomi dan langkah diplomatik. Sekatan baharu itu bertujuan untuk mengiktiraf kawasan bukan kerajaan di wilayah Donetsk dan Luhansk di Ukraine dan menghantar tentera Rusia ke kawasan tersebut. Dalam blog ini, anda boleh membaca apa sekatan yang telah ditambah dan apakah ini bermakna untuk kedua-dua Rusia dan EU.

Sekatan sebelumnya mengikut sektor

Senarai sekatan

EU telah mengenakan sekatan ke atas individu, syarikat dan organisasi tertentu. Senarai[1] sekatan telah diperluaskan beberapa kali jadi adalah dinasihatkan untuk berunding dengannya sebelum menjalankan perniagaan dengan entiti Rusia.

Produk makanan (agri-makanan)

Dari segi pertanian makanan, terdapat larangan import makanan laut dan minuman keras dari Rusia dan larangan eksport ke atas pelbagai produk tumbuhan hiasan. Ini termasuk mentol, ubi, mawar, rhododendron dan azalea.

Pertahanan

Terdapat larangan import dan eksport ke atas senjata dan produk berkaitan yang menyediakan perkhidmatan dan sokongan. Di samping itu, terdapat larangan ke atas penjualan, pembekalan, pemindahan dan eksport senjata api awam, bahagian penting dan peluru, kenderaan dan peralatan tentera, peralatan separa tentera dan alat ganti. Ia juga melarang pembekalan produk, teknologi, sokongan teknikal dan pembrokeran tertentu yang berkaitan dengan produk yang boleh digunakan untuk 'dwiguna'. Penggunaan dwi bermaksud barangan boleh digunakan untuk kegunaan biasa tetapi juga untuk kegunaan tentera.

Sektor tenaga

Sektor tenaga termasuk aktiviti yang melibatkan penerokaan, pengeluaran, pengedaran dalam Rusia atau pengekstrakan petroleum, gas asli atau bahan api fosil pepejal. Tetapi juga pembuatan atau pengedaran dalam Rusia atau produk daripada bahan api pepejal, produk petroleum ditapis atau gas. Dan juga pembinaan e pembinaan kemudahan atau pemasangan peralatan untuk, atau penyediaan perkhidmatan, peralatan atau teknologi untuk aktiviti yang berkaitan dengan, penjanaan kuasa atau pengeluaran elektrik.

Membuat pelaburan baru dalam keseluruhan sektor tenaga Rusia adalah dilarang. Di samping itu, terdapat sekatan eksport yang meluas ke atas peralatan, teknologi dan perkhidmatan merentas sektor tenaga. Terdapat juga larangan eksport ke atas peralatan, teknologi dan perkhidmatan tertentu untuk teknologi penapisan minyak, penerokaan dan pengeluaran minyak laut dalam, penerokaan dan pengeluaran minyak Artik, dan projek minyak syal di Rusia. Akhirnya, akan ada larangan pembelian, import dan pemindahan minyak mentah dan produk minyak ditapis dari Rusia.

Sektor kewangan

Dilarang memberikan pinjaman, perakaunan, nasihat cukai, perundingan dan produk pelaburan kepada kerajaan Rusia, Bank Pusat dan orang/entiti berkaitan. Selain itu, tiada perkhidmatan boleh diberikan oleh syarikat amanah kepada kumpulan ini. Tambahan pula, mereka tidak lagi dibenarkan berdagang dalam sekuriti dan beberapa bank telah diputuskan daripada sistem pembayaran antarabangsa SWIFT.

Industri dan bahan mentah

Larangan import dikenakan kepada simen, baja, bahan api fosil, bahan api jet dan arang batu. Syarikat besar dalam sektor jentera perlu mematuhi sekatan tambahan. Juga, jentera tertentu tidak dibenarkan diangkut ke Rusia.

pengangkutan

Alat ganti dan pembaikan penerbangan, perkhidmatan kewangan yang berkaitan dan barangan tambahan yang digunakan dalam penerbangan. Ruang udara EU juga ditutup kepada pesawat Rusia. Sekatan juga dikenakan terhadap syarikat besar dalam sektor penerbangan. Di samping itu, terdapat larangan pengangkutan jalan untuk syarikat pengangkutan Rusia dan Belarus. Terdapat pengecualian tertentu, termasuk untuk produk perubatan, pertanian dan makanan, dan bantuan kemanusiaan. Tambahan pula, kapal berbendera Rusia dinafikan akses ke pelabuhan EU. Terdapat juga sekatan terhadap syarikat besar dalam sektor pembinaan kapal Rusia.

Media

Beberapa syarikat tidak lagi dibenarkan untuk menyiarkan di EU untuk menentang propaganda dan berita palsu.

Perkhidmatan perniagaan

Penyediaan perkhidmatan perniagaan tidak dibenarkan apabila ia melibatkan perakaunan, perkhidmatan pengauditan, nasihat cukai, perhubungan awam, perundingan, perkhidmatan awan dan nasihat pengurusan.

Seni, budaya dan barangan mewah

Berkenaan dengan sektor ini, barangan milik orang dalam senarai sekatan dibekukan. Transaksi dan eksport barangan mewah kepada orang, syarikat dan organisasi di Rusia atau untuk kegunaan di Rusia juga diharamkan.

Langkah baharu sejak 6 Oktober 2022

Barang baru telah diletakkan dalam senarai import dan eksport. Had juga telah dikenakan ke atas pengangkutan laut minyak Rusia untuk negara ketiga. Sekatan tambahan ke atas perdagangan dan perkhidmatan Rusia juga telah dikenakan.

Lanjutan larangan import dan eksport

Ia akan menjadi haram untuk mengimport produk keluli, pulpa kayu, kertas, plastik, unsur untuk industri barang kemas, kosmetik dan rokok. Barangan ini akan ditambahkan pada senarai sedia ada sebagai sambungan. Pengangkutan barangan tambahan yang digunakan dalam sektor penerbangan juga akan dihadkan. Di samping itu, larangan eksport telah dilanjutkan untuk barangan yang boleh digunakan untuk kegunaan dua kali. Ini bertujuan untuk mengehadkan pengukuhan ketenteraan dan teknologi Rusia dan pembangunan sektor pertahanan dan keselamatannya. Senarai itu kini termasuk komponen elektronik tertentu, bahan kimia tambahan dan barangan yang boleh digunakan untuk hukuman mati, penyeksaan atau perlakuan kejam, tidak berperikemanusiaan atau merendahkan maruah lain.

Pengangkutan maritim Rusia

Daftar Penghantaran Rusia juga akan diharamkan daripada transaksi. Sekatan baharu melarang perdagangan melalui laut ke negara ketiga minyak mentah (sehingga Disember 2022) dan produk petroleum (sehingga Februari 2023) yang berasal atau dieksport dari Rusia. Bantuan teknikal, pembiayaan perkhidmatan pembrokeran dan bantuan kewangan juga mungkin tidak diberikan. Walau bagaimanapun, pengangkutan dan perkhidmatan sedemikian boleh disediakan apabila minyak atau produk petroleum dibeli pada atau di bawah siling harga yang telah ditetapkan. Sekatan ini belum ada, tetapi asas undang-undang sudah ada. Ia akan berkuat kuasa hanya apabila siling harga ditetapkan pada peringkat Eropah.

Nasihat undang-undang

Ia kini dilarang untuk menyediakan perkhidmatan nasihat undang-undang kepada Rusia. Walau bagaimanapun, representasi, penyediaan nasihat dokumen atau pengesahan dokumen dalam konteks representasi undang-undang tidak termasuk di bawah nasihat undang-undang. Ini berikutan penjelasan mengenai perkhidmatan nasihat undang-undang pakej sekatan baharu. Kes atau prosiding di hadapan badan pentadbiran, mahkamah atau tribunal rasmi lain yang ditubuhkan dengan sewajarnya, atau dalam prosiding timbang tara atau pengantaraan juga tidak dianggap sebagai nasihat undang-undang. Pada 6 Oktober 2022, Persatuan Peguam Belanda menyatakan bahawa ia masih mempertimbangkan akibat bagi profesion undang-undang apabila mula berkuat kuasa sekatan ini. Buat masa ini, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan Dekan Persatuan Peguam Belanda apabila ingin membantu/menasihati pelanggan Rusia.

Architects dan jurutera

Perkhidmatan seni bina dan kejuruteraan termasuk perkhidmatan perancangan bandar dan seni bina landskap serta perkhidmatan perundingan saintifik dan teknikal berkaitan kejuruteraan. Ia dihadkan dengan melarang penyediaan perkhidmatan seni bina dan kejuruteraan serta perkhidmatan perundingan IT dan perkhidmatan nasihat undang-undang. Walau bagaimanapun, pemberian bantuan teknikal masih akan dibenarkan berkaitan barangan yang dieksport ke Rusia. Penjualan, pembekalan, pemindahan atau eksport barangan tersebut tidak seharusnya dilarang di bawah peraturan ini apabila bantuan teknikal diberikan.

Perkhidmatan perundingan IT

Ini termasuk pemasangan perkakasan komputer. Pertimbangkan juga bantuan untuk aduan dengan pemasangan perkakasan dan rangkaian, "perkhidmatan perundingan IT" termasuk perkhidmatan perundingan yang berkaitan dengan pemasangan perkakasan komputer, perkhidmatan pelaksanaan perisian. Secara menyeluruh, ia juga termasuk pembangunan dan pelaksanaan perisian. Dilarang lagi untuk menyediakan dompet, akaun dan perkhidmatan penjagaan aset crypto untuk orang Rusia atau orang yang tinggal di Rusia, tanpa mengira jumlah nilai aset crypto.

Sekatan lain

Langkah-langkah lain yang dilaksanakan ialah kemungkinan meletakkan orang dan entiti yang memudahkan pengelakan sekatan dalam senarai sekatan. Tambahan pula, terdapat larangan untuk penduduk EU duduk dalam lembaga pengarah syarikat milik negara Rusia tertentu. Beberapa individu dan entiti juga diletakkan dalam senarai sekatan. Ini termasuk wakil sektor pertahanan Rusia, orang yang diketahui menyebarkan maklumat palsu tentang perang dan mereka yang terlibat dalam menganjurkan referendum haram.

Majlis juga memutuskan untuk memperluaskan skop geografi sekatan 23 Februari, termasuk khususnya larangan import barangan dari wilayah Donetsk dan Luhansk bukan kerajaan, ke kawasan tidak terkawal di wilayah Zaporizhzhya dan Kherson. Langkah-langkah terhadap mereka yang bertanggungjawab untuk menjejaskan atau mengancam integriti wilayah, kedaulatan dan kemerdekaan Ukraine adalah sah sehingga 15 Mac 2023.

Hubungi Kami

Dalam keadaan tertentu, terdapat pengecualian mengenai sekatan di atas. Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut tentang ini? Kemudian, sila hubungi Tom Meevis kami, di tom.meevis@lawandmore.nl atau hubungi kami di +31 (0)40-3690680.

[1] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02014R0269-20220721

Law & More