Memulakan syarikat pengangkutan Image

Memulakan syarikat pengangkutan? Inilah yang harus anda ketahui!

Pengenalan

Sesiapa yang ingin menubuhkan syarikat pengangkutan, harus menyedari hakikat bahawa ini tidak dapat dilakukan dalam semalam. Sebelum memulakan syarikat pengangkutan, seseorang harus terlebih dahulu menghadapi banyak dokumen. Sebagai contoh: setiap syarikat yang menjalankan pengangkutan barang secara profesional melalui jalan raya, iaitu setiap syarikat yang mengangkut barang (melalui jalan raya) dengan bayaran dan dengan pesanan pihak ketiga, memerlukan 'Eurovergunning' (izin Euro) sekiranya pengangkutan berlaku dengan kenderaan dengan muatan melebihi 500 kg. Mendapatkan permit Euro memerlukan usaha yang tinggi. Langkah mana yang perlu diambil? Baca di sini!

permit

Untuk mendapatkan izin Euro, izin tersebut mesti dipohon di NIWO (Pertubuhan Pengangkutan Jalan Nasional dan Antarabangsa Belanda). Seperti yang ditunjukkan dalam pendahuluan, izin diperlukan untuk transportasi nasional dan internasional dengan kendaraan dengan kapasitas muatan lebih dari 500 kg. Syarikat pengangkutan yang mempunyai lesen mesti mempunyai sekurang-kurangnya satu kenderaan, yang mana sijil lesen mesti dikeluarkan. Dengan sijil lesen di atas kapal, kenderaan boleh mengangkut barang di EU (dengan beberapa pengecualian). Di luar EU, izin lain diperlukan (contohnya izin CEMT atau izin perjalanan tambahan). Permit Euro adalah sah untuk jangka masa 5 tahun. Selepas tempoh ini, izin boleh diperbaharui. Bergantung pada jenis pengangkutan (misalnya pengangkutan bahan berbahaya), kemungkinan izin lain juga diperlukan.

Keperluan Jawatan

Terdapat empat syarat utama yang perlu dipenuhi sebelum izin dikeluarkan:

  • Syarikat mesti mempunyai penubuhan sebenar di Belanda, bermaksud pertubuhan yang sebenarnya dan kekal. Lebih-lebih lagi, dan seperti yang telah disebutkan, mesti ada sekurang-kurangnya satu kenderaan.
  • Syarikat mesti boleh dipercayai, bermaksud bahawa syarikat mempunyai sejumlah kaedah kewangan yang mencukupi untuk memastikan pelancaran dan kesinambungannya. Secara khusus ini bermaksud bahawa modal syarikat (dalam bentuk modal teroka) sekurang-kurangnya 9.000 euro sekiranya syarikat bekerja dengan satu kenderaan. Jumlah tambahan 5.000 euro harus ditambahkan ke modal ini untuk setiap kenderaan tambahan. Sebagai bukti kelayakan kredit, baki (pembukaan), dan kemungkinan penyata aset, harus diserahkan, serta penyata akauntan (RA atau AA), anggota NOAB atau anggota pendaftaran Akauntan (' Daftar Belastingadviseurs '). Terdapat beberapa syarat khusus untuk penyataan ini.
  • Lebih-lebih lagi, orang yang bertanggungjawab dalam aktiviti pengangkutan (pengurus pengangkutan) mesti membuktikannya kecekapan dengan menghasilkan diploma yang diiktiraf 'Ondernemer beroepsgoederenvervoer over de weg' (diterjemahkan secara bebas: 'Pengusaha profesional pengangkutan barang melalui jalan raya'). Diploma ini mengambil beberapa 'roll-up-your-sleeves', kerana ia hanya boleh diperoleh dengan lulus enam peperiksaan yang dianjurkan oleh cabang tertentu CBR ('Central Office for Driving Skills' Belanda). Tidak semua pengurus pengangkutan harus memperoleh diploma ini; terdapat had yang lebih rendah bagi seorang pengurus dengan diploma. Tambahan pula, terdapat sejumlah syarat tambahan. Pengurus pengangkutan misalnya mestilah penduduk EU. Pengurus pengangkutan boleh menjadi pengarah atau pemilik syarikat, tetapi kedudukan ini juga dapat diisi oleh orang 'luaran' (misalnya penandatangan yang diberi kuasa), selagi NIWO dapat menentukan bahawa pengurus pengangkutan itu tetap dan benar-benar menerajui aktiviti pengangkutan dan bahawa ada hubungan nyata dengan syarikat itu. Sekiranya orang 'luaran' diperlukan 'verklaring inbreng vakbekwaamheid' (diterjemahkan secara bebas: 'pernyataan sumbangan kecekapan').
  • Syarat keempat ialah syarikat itu mestilah boleh dipercayai. Ini dapat ditunjukkan oleh 'Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor NP en / of RP' (sijil tingkah laku yang baik untuk orang semula jadi (NP) atau entiti undang-undang (RP)). VOG RP diperlukan sekiranya terdapat badan hukum dalam bentuk BV, Vof atau perkongsian Belanda. VOG NP diperlukan sekiranya terdapat hak milik tunggal dan / atau pengurus pengangkutan luaran. Sekiranya pengarah yang tidak tinggal di Belanda dan / atau yang tidak memiliki kewarganegaraan Belanda, VOG NP yang terpisah perlu diperoleh di negara tempat tinggal atau kewarganegaraan.

(Lain-lain) alasan penolakan

Permit Euro boleh ditolak atau ditarik apabila diberitahu oleh Bureau Bibob. Hal ini misalnya dapat terjadi ketika ada kemungkinan izin tersebut akan digunakan untuk kegiatan jenayah.

Kesesuaian

Permit tersebut boleh dipohon melalui pejabat digital NIWO. Permit berharga € 235, -. Sijil lesen berharga € 28.35. Tambahan pula, pungutan tahunan sebanyak 23,70 € dikenakan setiap sijil lesen.

Kesimpulan

Untuk menubuhkan syarikat pengangkutan di Belanda, 'Eurovergunning' perlu diperoleh. Permit ini boleh dikeluarkan apabila empat syarat terpenuhi: mesti ada penubuhan yang sebenarnya, syarikat itu mesti dipercayai, pengurus pengangkutan harus memiliki diploma 'Ondernemer beroepsgoederenvervoer over de weg' dan syarikat itu harus dipercayai. Selain tidak memenuhi syarat ini, izin dapat ditolak ketika ada risiko izin tersebut akan disalahgunakan. Kos untuk aplikasi adalah € 235, -. Sijil lesen berharga € 28.35.

Sumber: www.niwo.nl

Hubungi Kami

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan atau komen lebih lanjut setelah membaca artikel ini, jangan ragu untuk menghubungi mr. Maxim Hodak, peguam negara di Law & More melalui maxim.hodak@lawandmore.nl atau mr. Tom Meevis, peguam negara di Law & More melalui tom.meevis@lawandmore.nl atau hubungi kami di +31 40-3690680.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.