Konflik Tequila

Konflik Tequila

Tuntutan tahun 2019 yang terkenal [1]: Badan pengawas Mexico CRT (Consejo Regulador de Tequila) telah mengajukan tuntutan terhadap Heineken yang menyebut perkataan Tequila pada botol Desperados. Desperados tergolong dalam kumpulan jenama antarabangsa terpilih Heineken dan menurut birnya, adalah "bir berperisa tequila". Desperados tidak dipasarkan di Mexico, tetapi dijual di Belanda, Sepanyol, Jerman, Perancis, Poland dan negara-negara lain. Menurut Heineken, perasa mereka mengandungi tequila yang tepat yang mereka beli dari pembekal Mexico yang merupakan ahli CRT. Mereka juga memastikan bahawa produk mematuhi sepenuhnya semua peraturan dan keperluan untuk pelabelan. Menurut CRT, Heineken memang melanggar peraturan yang dirancang untuk melindungi nama produk tempatan. CRT yakin bahawa bir berperisa Heineken's Desperados tequila merosakkan nama baik tequila.

Konflik Tequila

Penambah rasa

Menurut pengarah CRT, Ramon Gonzalez, Heineken mendakwa bahawa 75 peratus rasa itu adalah tequila, tetapi penyelidikan oleh CRT dan pusat kesihatan di Madrid menunjukkan bahawa Desperados tidak mengandungi tequila. Masalahnya adalah dengan jumlah penambah rasa yang ditambahkan pada bir dan resipi yang digunakan untuk itu. CRT menyatakan dalam prosedur ini bahawa produk Desperados tidak mematuhi peraturan Mexico, yang diperlukan untuk semua produk yang mengandungi Tequila. Tequila adalah nama geografi yang dilindungi yang bermaksud bahawa hanya Tequila yang dihasilkan oleh syarikat yang disahkan untuk tujuan itu di Mexico yang dapat disebut Tequila. Sebagai contoh, agaves yang digunakan semasa penyulingan mesti berasal dari kawasan yang dipilih khas di Mexico. Juga, 25 hingga 51 peratus minuman campuran mesti mengandungi tequila agar dapat tertera pada label. CRT percaya, antara lain, bahawa pengguna disesatkan kerana Heineken akan memberi kesan bahawa akan ada lebih banyak tequila dalam bir daripada yang sebenarnya.

Adalah luar biasa bahawa CRT telah menunggu begitu lama untuk mengambil tindakan. Desperados telah berada di pasaran sejak tahun 1996. Menurut Gonzalez, ini disebabkan oleh kos perundangan yang terlibat, kerana ini adalah kes antarabangsa.

Pengesahan

Mahkamah memutuskan bahawa walaupun kata 'tequila' muncul dengan jelas di bahagian depan bungkusan dan di iklan Desperados, pengguna masih akan memahami bahawa Tequila digunakan secara eksklusif sebagai bumbu di Desperados dan peratusan Tequila rendah. Tuntutan bahawa terdapat Tequila dalam produk tersebut adalah betul menurut mahkamah. Sebenarnya, Tequila yang telah ditambahkan ke Desperados juga berasal dari pengeluar yang diluluskan oleh CRT. Pengguna juga tidak disesatkan, kerana label di bahagian belakang botol menyatakan bahawa ia adalah 'bir berperisa dengan tequila', menurut Mahkamah Daerah. Namun, masih belum jelas berapa peratus tequila yang terkandung di Desperados. Nampaknya dari penghakiman pengadilan bahwa CRT telah membuatnya tidak jelas bahawa Tequila tidak digunakan dalam jumlah yang cukup untuk memberikan minuman sebagai ciri penting. Ini adalah persoalan kritikal untuk menentukan sama ada spesifikasi dibenarkan atau adakah dianggap mengelirukan.

Kesimpulan

Dalam penghakiman 15 Mei 2019, ECLI:NL:RBAMS:2019:3564, Mahkamah Daerah Amsterdam membuat kesimpulan bahawa tuntutan CRT tidak boleh diserahkan pada salah satu asas yang ditetapkan oleh CRT. Tuntutan itu ditolak. Hasil daripada keputusan ini, CRT telah diarahkan untuk membayar kos guaman Heineken. Walaupun Heineken memenangi kes ini, pelabelan pada botol Desperado telah diselaraskan. "Tequila" bercetak tebal di hadapan label telah digantikan dengan "Berperisa dengan Tequila".

Sebagai penutup

Sekiranya anda mendapati bahawa orang lain menggunakan atau telah mendaftarkan tanda dagangan anda, anda mesti mengambil tindakan. Peluang kejayaan berkurang semakin lama anda menunggu untuk bertindak. Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini, sila hubungi kami. Kami mempunyai peguam yang betul yang boleh menasihati dan menyokong anda. Anda boleh memikirkan pertolongan sekiranya berlaku pelanggaran tanda dagang, membuat perjanjian lesen, memindahkan akta atau membuat nama dan / atau pilihan logo untuk tanda dagang.

[1] Mahkamah Amsterdam, 15 Boleh 2019

ECLI: NL: RBAMS: 2019: 3564

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.