Penyelesaian wajib: Untuk bersetuju atau tidak setuju?

Penyelesaian wajib: Untuk bersetuju atau tidak setuju?

Penghutang yang tidak lagi dapat membayar hutang tertunggaknya mempunyai beberapa pilihan. Dia boleh memfailkan sendiri kebankrapan atau memohon kemasukan ke pengaturan penyusunan semula hutang berkanun. Pemiutang juga boleh memohon kebankrapan penghutang. Sebelum seseorang penghutang dapat diterima masuk ke WSNP (Akta Penyusunan Semula Hutang Orang Asli), dia harus menjalani prosedur yang bersahabat. Dalam proses ini, usaha dilakukan untuk mencapai penyelesaian damai dengan semua pemiutang. Sekiranya satu atau lebih pemiutang tidak setuju, penghutang boleh meminta mahkamah untuk memaksa pemiutang yang enggan bersetuju untuk menyelesaikannya.

Penyelesaian wajib

Penyelesaian wajib diatur dalam pasal 287a Undang-Undang Kepailitan. Pemiutang mesti mengemukakan permintaan penyelesaian wajib kepada pengadilan pada masa yang sama dengan permohonan kemasukan ke WSNP. Selepas itu, semua pemiutang yang menolak dipanggil untuk perbicaraan. Anda kemudian boleh mengemukakan pembelaan bertulis atau anda boleh mengemukakan pembelaan semasa perbicaraan. Mahkamah akan menilai sama ada anda boleh menolak penyelesaian secara damai. Perbezaan antara minat anda untuk menolak dan kepentingan penghutang atau pemiutang lain yang terjejas oleh penolakan itu akan diambil kira. Jika pengadilan berpendapat bahwa Anda tidak dapat menolak untuk menyetujui pengaturan penyelesaian hutang, permintaan untuk pengenaan penyelesaian wajib akan dikabulkan. Anda kemudian harus bersetuju dengan penyelesaian yang ditawarkan dan kemudian harus menerima sebahagian pembayaran tuntutan anda. Sebagai pemiutang yang menolak, anda akan diperintahkan untuk membayar kos prosiding. Sekiranya penyelesaian wajib tidak dikenakan, ia akan dinilai sama ada penghutang anda boleh dimasukkan ke dalam penyusunan semula hutang, sekurang-kurangnya selagi penghutang mengekalkan permintaan tersebut.

Penyelesaian wajib: Untuk bersetuju atau tidak setuju?

Adakah anda mesti bersetuju sebagai pemiutang?

Titik permulaannya ialah anda berhak untuk membayar sepenuhnya tuntutan anda. Oleh itu, pada asasnya, anda tidak perlu menyetujui pembayaran separa atau pengaturan pembayaran (mesra).

Mahkamah akan mempertimbangkan fakta dan keadaan yang berbeza ketika mempertimbangkan permintaan tersebut. Hakim sering menilai aspek-aspek berikut:

 • cadangan itu didokumentasikan dengan baik dan boleh dipercayai;
 • cadangan penstrukturan hutang dinilai oleh pihak bebas dan pakar (contohnya bank kredit perbandaran);
 • Telah dibuat cukup jelas bahawa tawaran tersebut adalah sangat melampau sehingga penghutang harus dianggap mampu membuat kewangan;
 • alternatif kemuflisan atau penyusunan semula hutang menawarkan beberapa prospek untuk penghutang;
 • alternatif kemuflisan atau penyusunan semula hutang menawarkan beberapa prospek kepada pemiutang: bagaimana kemungkinan pemiutang yang menolak akan menerima jumlah yang sama atau lebih?
 • kemungkinan kerjasama paksa dalam pengaturan penyelesaian hutang mengganggu persaingan bagi pemiutang;
 • ada preseden untuk kes yang serupa;
 • apakah kesungguhan kepentingan kewangan pemiutang dalam pematuhan sepenuhnya;
 • berapa bahagian dari jumlah hutang yang diambil kira oleh pemiutang yang menolak;
 • pemiutang yang menolak akan berdiri sendiri di samping pemiutang lain yang bersetuju untuk menyelesaikan hutang;
 • sebelumnya telah ada penyelesaian hutang yang damai atau terpaksa yang belum dilaksanakan dengan baik. [1]

Contoh diberikan di sini untuk menjelaskan bagaimana hakim memeriksa kes-kes tersebut. Dalam kes di hadapan Mahkamah Rayuan di Den Bosch [2], dianggap bahawa tawaran yang dibuat oleh penghutang kepada pemiutangnya di bawah penyelesaian persahabatan tidak dapat dianggap sebagai ekstrem yang dia dapat diharapkan mampu secara finansial . Penting untuk diperhatikan bahawa penghutang masih muda (25 tahun) dan, sebahagiannya kerana usia itu, pada prinsipnya, mempunyai kemampuan memperoleh potensi yang tinggi. Ia juga dapat menyelesaikan penempatan kerja dalam jangka pendek. Dalam keadaan itu, diharapkan penghutang dapat mencari pekerjaan yang dibayar. Harapan pekerjaan yang sebenarnya tidak termasuk dalam pengaturan penyelesaian hutang yang ditawarkan. Akibatnya, tidak mungkin untuk menentukan dengan tepat apa yang akan ditawarkan oleh penstrukturan hutang berkanun dari segi hasilnya. Selanjutnya, hutang pemiutang penolakan, DUO, menyumbang sebahagian besar daripada jumlah hutang. Mahkamah rayuan berpendapat bahawa DUO secara wajar boleh menolak untuk menyetujui penyelesaian persahabatan tersebut.

Contoh ini hanya untuk tujuan ilustrasi. Terdapat juga keadaan lain yang terlibat. Sama ada pemiutang boleh menolak untuk bersetuju dengan penyelesaian yang baik berbeza dari satu kes ke kes yang lain. Ia bergantung pada fakta dan keadaan tertentu. Adakah anda berhadapan dengan penyelesaian wajib? Sila hubungi salah seorang peguam di Law & More. Mereka boleh membuat pembelaan untuk anda dan membantu anda semasa perbicaraan.

[1] Mahkamah Rayuan-Hertogenbosch 9 Julai 2020, ECLI: NL: GHSHE: 2020: 2101.

[2] Mahkamah Rayuan-Hertogenbosch 12 April 2018, ECLI: NL: GHSHE: 2018: 1583.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.