Permit kediaman di Belanda

Akibat perceraian untuk izin tinggal anda

Adakah anda mempunyai izin tinggal di Belanda berdasarkan perkahwinan dengan pasangan anda? Maka perceraian boleh membawa kesan kepada izin tinggal anda. Bagaimanapun, jika anda bercerai, anda tidak akan lagi memenuhi syarat, hak anda untuk mendapatkan izin tinggal akan hilang dan oleh itu ia boleh ditarik balik oleh IND. Sama ada dan atas alasan apa anda boleh tinggal di Belanda selepas perceraian, bergantung pada situasi berikut yang perlu dibezakan.

Awak mempunyai anak

Adakah anda bercerai, tetapi anda mempunyai anak kecil? Dalam kes tersebut, ada kemungkinan untuk menyimpan izin tinggal di Belanda dalam kes berikut:

Anda telah berkahwin dengan warganegara Belanda dan anak-anak anda berketurunan Belanda. Sekiranya demikian, anda boleh menyimpan permit kediaman anda sekiranya anda menunjukkan bahawa terdapat hubungan ketergantungan antara anak kecil Belanda anda dan anda sehingga anak anda terpaksa meninggalkan EU jika anda tidak diberi hak tinggal. Biasanya terdapat hubungan ketergantungan ketika anda melakukan tugas asuhan dan / atau asuhan.

Akibat perceraian untuk izin tinggal anda

Anda berkahwin dengan warganegara EU dan anak-anak anda adalah warganegara EU. Anda kemudian memiliki pilihan untuk mempertahankan izin tinggal Anda dalam hal pihak berkuasa sepihak atau dalam hal pengaturan kunjungan yang dibuat oleh pengadilan, pelaksanaannya harus dilakukan di Belanda. Namun, anda mesti menunjukkan bahawa anda mempunyai sumber yang mencukupi untuk menyara keluarga, sehingga tidak ada dana awam yang akan digunakan. Adakah anak-anak anda bersekolah di Belanda? Maka anda mungkin layak mendapat pengecualian dari perkara di atas.

Anda berkahwin dengan warganegara bukan EU dan anak-anak anda bukan warganegara EU. Sekiranya demikian, sukar untuk menyimpan permit kediaman anda. Sekiranya demikian, anda hanya boleh meminta agar anak-anak di bawah umur mempertahankan hak tempat tinggal mereka berdasarkan Artikel 8 ECHR. Artikel ini mengatur hak perlindungan keluarga dan kehidupan keluarga. Pelbagai faktor penting untuk persoalan adakah daya tarikan terhadap artikel ini benar-benar dihormati. Oleh itu, ini bukanlah kaedah yang mudah.

Anda tidak mempunyai anak

Sekiranya anda tidak mempunyai anak dan anda akan bercerai, permit kediaman anda akan tamat kerana anda tidak akan lagi bersama-sama dengan orang yang bergantung kepada hak tempat tinggal anda. Adakah anda mahu tinggal di Belanda selepas perceraian anda? Maka anda memerlukan izin tinggal baru. Untuk memenuhi syarat izin tinggal, anda mesti memenuhi syarat-syarat tertentu. IND memeriksa sama ada anda memenuhi syarat-syarat ini. Permit tempat tinggal yang anda layak bergantung pada keadaan anda. Situasi berikut dapat dibezakan:

Anda berasal dari negara EU. Adakah anda mempunyai kewarganegaraan negara EU, negara EEA atau Switzerland? Kemudian anda boleh tinggal, bekerja atau memulakan perniagaan dan belajar di Belanda mengikut peraturan Eropah. Dalam tempoh di mana anda melakukan (salah satu) aktiviti ini, anda boleh tinggal di Belanda tanpa pasangan anda.

Anda mempunyai permit kediaman selama lebih dari 5 tahun. Sekiranya demikian, anda boleh memohon izin tinggal bebas. Walau bagaimanapun, anda mesti memenuhi syarat-syarat berikut: anda mempunyai izin tinggal untuk tinggal dengan pasangan yang sama selama sekurang-kurangnya 5 tahun, pasangan anda adalah warganegara Belanda atau mempunyai izin tinggal untuk tujuan tinggal sementara dan anda mempunyai diploma integrasi atau pengecualian untuk ini.

Anda adalah warganegara Turki. Peraturan yang lebih baik dikenakan untuk pekerja Turki dan ahli keluarga mereka untuk tinggal di Belanda setelah bercerai. Kerana perjanjian antara Turki dan Kesatuan Eropah, anda boleh memohon izin tinggal bebas setelah hanya 3 tahun. Sekiranya anda telah berkahwin selama tiga tahun, anda boleh memohon izin tinggal selepas 1 tahun untuk mencari pekerjaan.

Adakah permit kediaman anda ditarik akibat perceraian dan adakah permohonan anda berkenaan dengan izin tinggal yang lain telah ditolak? Kemudian ada keputusan pengembalian dan anda diberi tempoh di mana anda mesti meninggalkan Belanda. Tempoh ini diperpanjang jika keberatan atau banding diajukan terhadap penolakan atau penarikan. Perpanjangan berlangsung sehingga keputusan mengenai keberatan IND atau keputusan hakim. Sekiranya anda telah menyelesaikan proses undang-undang di Belanda dan anda tidak meninggalkan Belanda dalam jangka waktu yang ditentukan, maka penginapan anda di Belanda adalah tidak sah. Ini boleh membawa kesan yang besar bagi anda.

At Law & More kami memahami bahawa perceraian bermaksud masa yang sukar untuk anda. Pada masa yang sama, adalah bijaksana untuk memikirkan permit kediaman anda jika anda ingin tinggal di Belanda. Pandangan yang baik mengenai keadaan dan kemungkinan adalah penting. Law & More dapat menolong anda untuk menentukan kedudukan undang-undang anda dan, jika diperlukan, menguruskan permohonan penahanan atau izin tinggal baru. Adakah anda mempunyai soalan lain, atau adakah anda mengenali diri anda dalam salah satu situasi di atas? Sila hubungi peguam dari Law & More.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.