Perjanjian Iklim Belanda

Perjanjian Iklim Belanda

Minggu-minggu terakhir, perjanjian iklim adalah topik yang banyak dibincangkan. Namun, bagi banyak orang tidak jelas apa sebenarnya perjanjian iklim yang dimaksudkan oleh perjanjian ini. Semuanya bermula dengan Perjanjian Iklim Paris. Ini adalah perjanjian antara hampir semua negara di dunia untuk menghentikan perubahan iklim dan untuk membatasi pemanasan global. Perjanjian ini akan berkuat kuasa pada tahun 2020. Untuk mencapai tujuan dari Perjanjian Iklim Paris, perjanjian tertentu harus dibuat di Belanda. Perjanjian ini akan dicatatkan dalam Perjanjian Iklim Belanda. Tujuan utama Perjanjian Iklim Belanda adalah untuk memancarkan hampir 2030 persen lebih sedikit gas rumah kaca di Belanda menjelang tahun 1990 daripada yang kita keluarkan pada tahun 2. Perhatian khusus akan diberikan untuk mengurangkan pelepasan COXNUMX. Pelbagai pihak terlibat dalam merealisasikan perjanjian iklim. Ini membimbangkan, misalnya, badan pemerintah, kesatuan sekerja dan organisasi alam sekitar. Parti-parti ini dibahagikan kepada pelbagai jadual sektoral, iaitu elektrik, persekitaran bandar, industri, pertanian dan penggunaan tanah dan mobiliti.

Perjanjian-Belanda-Iklim

Perjanjian iklim Paris

Untuk mencapai tujuan yang diperoleh dari Perjanjian Iklim Paris, langkah-langkah tertentu harus diambil. Jelas bahawa langkah-langkah tersebut akan membawa kos. Prinsipnya adalah bahawa peralihan kepada pelepasan CO2 yang lebih sedikit mesti tetap dilaksanakan dan mampu dimiliki oleh semua orang. Perbelanjaan mesti dibahagi secara adil untuk mengekalkan sokongan terhadap langkah-langkah yang akan diambil. Setiap jadual sektoral diberi tugas untuk menjimatkan sejumlah tan CO2. Akhirnya, ini akan membawa kepada perjanjian iklim nasional. Pada saat ini, perjanjian iklim sementara telah dibuat. Namun, tidak setiap pihak yang terlibat dalam rundingan pada masa ini bersedia menandatangani perjanjian ini. Antara lain, sebilangan organisasi alam sekitar dan FNV Belanda tidak bersetuju dengan perjanjian seperti yang ditetapkan dalam perjanjian iklim sementara. Ketidakpuasan ini terutama berkaitan dengan cadangan dari sektor industri. Menurut organisasi yang disebutkan di atas, sektor perniagaan harus mengatasi masalah dengan lebih parah, tentu kerana sektor industri bertanggungjawab untuk sebahagian besar pelepasan gas rumah kaca. Pada masa ini, rakyat biasa akan menghadapi lebih banyak biaya dan akibat daripada industri. Oleh itu, organisasi yang enggan menandatangani tidak bersetuju dengan langkah-langkah yang dicadangkan. Sekiranya perjanjian sementara tidak diubah, tidak semua organisasi akan meletakkan tanda tangan mereka pada perjanjian akhir. Lebih-lebih lagi, langkah-langkah yang dicadangkan dari perjanjian iklim sementara masih harus dihitung dan Senat Belanda dan Dewan Perwakilan Belanda masih harus menyetujui cadangan yang dicadangkan. Oleh itu, jelas bahwa perundingan yang panjang mengenai perjanjian iklim belum menghasilkan hasil yang memuaskan dan masih memerlukan beberapa saat sebelum kesepakatan iklim yang pasti dicapai.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.