Prosedur bantahan

Prosedur bantahan

Apabila anda dipanggil, anda berpeluang membela diri daripada tuntutan saman tersebut. Dipanggil bermaksud anda secara rasmi dikehendaki hadir di mahkamah. Sekiranya anda tidak mematuhi dan tidak hadir di mahkamah pada tarikh yang dinyatakan, mahkamah akan memberikan ketidakhadiran terhadap anda. Walaupun anda tidak membayar yuran pengadilan (tepat pada waktunya), yang merupakan sumbangan untuk biaya keadilan, hakim dapat membuat keputusan tanpa hadir. Istilah 'in absentia' merujuk kepada keadaan di mana kes mahkamah didengar tanpa kehadiran anda. Sekiranya anda dipanggil secara sah sebagai terdakwa, tetapi tidak muncul, kemungkinan besar tuntutan pihak lain akan diberikan secara lalai.

Sekiranya anda tidak hadir di mahkamah setelah anda dipanggil, ini tidak bermakna anda tidak lagi berpeluang membela diri. Terdapat dua kemungkinan untuk mempertahankan anda daripada tuntutan pihak lain:

  • Bersihkan dalam keadaan tidak hadir: jika anda, sebagai terdakwa, tidak hadir dalam proses, mahkamah akan memberikan anda ketidakhadiran. Walau bagaimanapun, akan ada beberapa waktu antara ketidakhadiran dan penghakiman dalam ketidakhadiran. Sementara itu, anda boleh membersihkan diri dalam keadaan tidak hadir. Penyucian lalai bermaksud bahawa anda masih akan muncul dalam prosiding atau anda masih akan membayar yuran pengadilan.
  • Bantahan: jika penghakiman dalam ketidakhadiran telah diberikan, tidak mungkin lagi untuk membersihkan keputusan dalam keadaan tidak hadir. Dalam kes itu, penolakan adalah satu-satunya cara untuk membela anda terhadap tuntutan pihak lain dalam penghakiman.

Prosedur bantahan

Bagaimana anda membuat bantahan?

Penolakan ditetapkan dengan memberikan saman perlawanan. Ini membuka semula prosiding. Saman ini mesti mengandungi pembelaan terhadap tuntutan tersebut. Dalam bantahan itu, anda, sebagai defendan, berhujah mengapa anda percaya bahawa mahkamah telah salah mengabulkan tuntutan penggugat. Saman bantahan mesti memenuhi beberapa syarat undang-undang. Ini termasuk syarat yang sama dengan saman biasa. Oleh itu, adalah bijak untuk menghubungi peguam di Law & More untuk membuat saman bantahan.

Dalam jangka masa apa anda mesti membuat bantahan?

Tempoh untuk mengeluarkan surat penolakan adalah empat minggu. Bagi defendan yang tinggal di luar negara, had masa untuk mengemukakan bantahan adalah lapan minggu. Tempoh empat, atau lapan, minggu boleh bermula pada tiga saat:

  • Tempoh tersebut boleh dimulakan setelah bailif telah menyerahkan penghakiman ke defendan;
  • Tempohnya mungkin bermula jika anda, sebagai tergugat, melakukan suatu tindakan yang mengakibatkan anda terbiasa dengan penghakiman atau pengadilannya. Dalam praktiknya, ini juga disebut sebagai tindakan biasa;
  • Tempohnya juga boleh bermula pada hari penguatkuasaan keputusan.

Tidak ada urutan keutamaan antara had masa yang berbeza ini. Pertimbangan diberikan kepada tempoh yang bermula pertama.

Apakah akibat penolakan?

Sekiranya anda memulakan bantahan, kasusnya akan dibuka semula, dan anda masih dapat mengemukakan pembelaan anda. Bantahan tersebut diajukan ke pengadilan yang sama yang mengeluarkan keputusan tersebut. Di bawah undang-undang, keberatan tersebut menangguhkan pelaksanaan penghakiman secara tidak hadir, kecuali jika keputusan tersebut telah dinyatakan dapat dilaksanakan sementara. Sebilangan besar keputusan lalai dinyatakan sementara yang boleh dilaksanakan oleh mahkamah. Ini bermaksud bahawa penghakiman dapat dilaksanakan walaupun keberatan diajukan. Oleh itu, penghakiman tidak akan ditangguhkan jika mahkamah telah menyatakannya dapat dilaksanakan sementara. Plaintif kemudian boleh menguatkuasakan penghakiman secara langsung.

Sekiranya anda tidak mengemukakan keberatan dalam jangka waktu yang ditetapkan, keputusan yang gagal dilaksanakan akan menjadi keputusan semula. Ini bermaksud bahawa tiada penyelesaian undang-undang lain yang akan tersedia bagi anda dan bahawa keputusan lalai akan menjadi muktamad dan tidak dapat ditarik balik. Oleh itu, anda terikat dengan keputusan. Itulah sebabnya sangat penting untuk mengemukakan bantahan tepat pada waktunya.

Bolehkah anda juga keberatan dalam prosedur permohonan?

Dalam perkara sebelumnya, keberatan dalam prosedur saman telah ditangani. Prosedur permohonan berbeza dengan prosedur saman. Alih-alih memanggil pihak lawan, permohonan diajukan ke pengadilan. Hakim kemudian mengirimkan salinan kepada mana-mana pihak yang berminat dan memberi mereka peluang untuk bertindak balas terhadap permohonan tersebut. Bertentangan dengan prosedur saman, prosedur permohonan tidak akan diberikan jika tidak hadir. Ini bermaksud bahawa prosedur keberatan tidak tersedia untuk anda. Memang benar bahwa undang-undang tidak menetapkan bahwa dalam prosedur permohonan pengadilan akan mengabulkan permintaan tersebut kecuali permintaan tersebut tampaknya tidak sah atau tidak berasas, tetapi dalam praktiknya hal ini sering terjadi. Itulah sebabnya sangat mustahak untuk membuat penyelesaian sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan mahkamah. Dalam prosiding permohonan, hanya penyelesaian rayuan dan kasasi yang ada.

Adakah anda telah dijatuhkan hukuman tidak hadir? Dan adakah anda ingin membersihkan hukuman anda tanpa kehadiran atau objek dengan saman pembangkang? Atau adakah anda ingin mengemukakan rayuan atau rayuan kasasi dalam prosedur permohonan? Peguam di Law & More bersedia membantu anda dalam proses undang-undang dan dengan senang hati berfikir bersama anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.