Pemindahan Pengambilalihan

Pemindahan Pengambilalihan

Sekiranya anda merancang untuk memindahkan syarikat kepada orang lain atau mengambil alih syarikat orang lain, anda mungkin tertanya-tanya adakah pengambilalihan ini juga berlaku untuk kakitangan tersebut. Bergantung pada sebab mengapa syarikat diambil alih dan bagaimana pengambilalihan dijalankan, ini mungkin atau tidak diinginkan. Sebagai contoh, adakah bahagian syarikat diambil alih oleh syarikat yang tidak mempunyai banyak pengalaman dengan aktiviti perniagaan tersebut? Sekiranya demikian, tidak masalah mengambil alih pekerja khusus dan membiarkan mereka meneruskan aktiviti biasa. Sebaliknya, adakah penggabungan dua syarikat serupa untuk menjimatkan kos? Maka pekerja tertentu mungkin kurang diinginkan, kerana beberapa jawatan telah diisi dan penjimatan yang besar juga dapat dibuat untuk kos buruh. Apakah pekerja harus diambil alih bergantung pada penerapan peraturan mengenai 'pemindahan usaha'. Dalam artikel ini, kami menerangkan kapan ini berlaku dan apa akibatnya.

Pemindahan Pengambilalihan

Bilakah pertukaran syarikat dilakukan?

Apabila ada pemindahan janji ikuti dari Seksyen 7: 662 Kanun Sivil Belanda. Bahagian ini menyatakan bahawa mesti ada pemindahan hasil dari perjanjian, penggabungan atau pembahagian unit ekonomi yang mengekalkannya identiti. Unit ekonomi adalah "sekumpulan sumber daya yang teratur, yang didedikasikan untuk menjalankan aktiviti ekonomi, sama ada aktiviti itu adalah pusat atau sampingan". Oleh kerana pengambilalihan dilakukan dalam pelbagai cara dalam praktik, definisi undang-undang ini tidak memberikan garis panduan yang jelas. Oleh itu, tafsirannya sangat bergantung pada keadaan kes tersebut.

Para hakim pada umumnya cukup luas dalam tafsiran mereka mengenai pemindahan tugas kerana sistem perundangan kita sangat mementingkan perlindungan pekerja. Berdasarkan undang-undang kes yang ada, oleh itu dapat disimpulkan bahawa ungkapan terakhir 'entiti ekonomi yang mempertahankan identitinya' adalah yang paling penting. Ini biasanya berkaitan dengan pengambilalihan tetap sebahagian syarikat dan aset yang berkaitan, nama dagang, pentadbiran dan, tentu saja, kakitangan. Sekiranya hanya aspek individu yang terlibat, biasanya tidak ada pemindahan usaha, kecuali aspek ini menentukan identiti syarikat tersebut.

Ringkasnya, biasanya ada pengalihan janji sebaik sahaja pengambilalihan melibatkan bahagian yang lengkap dari suatu usaha dengan tujuan menjalankan kegiatan ekonomi, yang juga dicirikan oleh identitasnya sendiri yang disimpan setelah pengambilalihan tersebut. Oleh itu, pemindahan perniagaan (bahagian a) dengan watak bukan sementara tidak lama lagi merupakan pertukaran usaha. Satu kes di mana secara jelas tidak ada pemindahan usaha adalah penggabungan saham. Dalam kes sedemikian, pekerja tetap berkhidmat dengan syarikat yang sama kerana hanya terdapat perubahan dalam identiti pemegang saham.

Akibat daripada pemindahan syarikat

Sekiranya ada pertukaran usaha, secara prinsipnya, semua staf yang menjadi sebahagian dari kegiatan ekonomi dipindahkan di bawah syarat kontrak kerja dan perjanjian kolektif yang berlaku dengan majikan sebelumnya. Oleh itu, tidak perlu membuat kontrak pekerjaan baru. Hal ini juga berlaku jika para pihak tidak mengetahui tentang penerapan pengalihan janji dan untuk pekerja yang tidak diketahui oleh pihak penerima pindahan pada waktu pengambilalihan. Majikan baru tidak dibenarkan memberhentikan pekerja kerana pertukaran jawatan. Juga, majikan sebelumnya bertanggung jawab bersama dengan majikan baru selama satu tahun lagi untuk memenuhi kewajiban dari kontrak pekerjaan yang timbul sebelum pertukaran syarikat.

Tidak semua syarat pekerjaan dipindahkan ke majikan baru. Skim pencen adalah pengecualian untuk ini. Ini bererti bahawa majikan boleh menerapkan skim pencen yang sama kepada pekerja baru seperti yang berlaku kepada pekerja semasa jika ini dinyatakan pada waktunya untuk pindah. Akibat ini berlaku untuk semua pekerja dengan siapa syarikat pindah berkhidmat pada waktu pertukaran. Ini juga berlaku untuk pekerja yang tidak layak bekerja, sakit atau kontrak sementara. Sekiranya pekerja tidak mahu pindah dengan perusahaan, dia dapat dengan jelas menyatakan bahawa dia ingin menamatkan kontrak pekerjaan. Adalah mungkin untuk berunding mengenai keadaan pekerjaan setelah pertukaran syarikat. Walau bagaimanapun, syarat pekerjaan lama mesti dipindahkan terlebih dahulu kepada majikan baru sebelum ini dapat dilakukan.

Artikel ini menerangkan bahawa definisi undang-undang mengenai pemindahan syarikat dipenuhi dalam praktik segera dan bahawa ini mempunyai akibat besar mengenai kewajiban terhadap pekerja syarikat tersebut. Pemindahan perniagaan adalah berlaku apabila unit ekonomi perusahaan diambil alih oleh syarikat lain untuk jangka waktu tidak sementara, di mana identiti aktiviti tersebut disimpan. Sebagai hasil dari peraturan mengenai pemindahan perusahaan, orang yang mengambil alih harus mempekerjakan pekerja (bagian) dari perusahaan yang dipindahkan di bawah syarat-syarat pekerjaan yang sudah berlaku bagi mereka. Oleh itu, majikan baru tidak dibenarkan untuk memberhentikan pekerja kerana pertukaran syarikat tersebut. Adakah anda ingin mengetahui lebih lanjut mengenai pemindahan perniagaan dan apakah peraturan ini berlaku dalam keadaan khusus anda? Kemudian sila hubungi Law & More. Peguam kami pakar dalam undang-undang korporat dan undang-undang buruh dan dengan senang hati akan membantu anda!

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.