kontrak sementara

Pampasan peralihan untuk kontrak pekerjaan: Bagaimana ia berfungsi?

Dalam keadaan tertentu, pekerja yang kontrak kerjanya berakhir berhak mendapat pampasan yang ditentukan secara sah. Ini juga disebut sebagai pembayaran peralihan, yang dimaksudkan untuk mempermudah peralihan ke pekerjaan lain atau untuk kemungkinan pelatihan. Tetapi apa peraturan mengenai pembayaran peralihan ini: kapan pekerja berhak mendapatkannya dan berapa sebenarnya pembayaran peralihan itu? Peraturan mengenai pembayaran peralihan (kontrak sementara) dibincangkan berturut-turut di blog ini.

Pampasan peralihan untuk kontrak pekerjaan: Bagaimana ia berfungsi?

Hak untuk pembayaran peralihan

Mengikut seni. 7: 673 perenggan 1 dari Kod Sipil Belanda, seorang pekerja berhak mendapat pembayaran peralihan, yang juga dapat digunakan untuk tujuan yang tidak berkaitan dengan pekerjaan. Seni. 7: 673 BW menentukan dalam keadaan mana majikan wajib membayar ini.

Tamat kontrak pekerjaan atas inisiatif pihak majikan atas inisiatif pekerja
dengan pembatalan hak untuk pembayaran peralihan tidak betul *
dengan pembubaran hak untuk pembayaran peralihan tidak betul *
dengan pengoperasian undang-undang tanpa kesinambungan hak untuk pembayaran peralihan tidak betul *

* Pekerja hanya berhak mendapat pembayaran peralihan jika ini adalah hasil daripada tindakan atau peninggalan yang bersalah di pihak majikan. Ini hanya berlaku dalam kes-kes yang sangat serius seperti gangguan seksual dan perkauman.

Pengecualian

Dalam beberapa kes, bagaimanapun, majikan tidak berhutang pembayaran peralihan. Pengecualian adalah:

  • pekerja itu lebih muda dari lapan belas tahun dan rata-rata bekerja kurang dari dua belas jam seminggu;
  • kontrak pekerjaan dengan pekerja yang telah mencapai umur persaraan ditamatkan;
  • penamatan kontrak pekerjaan adalah hasil daripada tindakan yang disalahkan oleh pekerja;
  • majikan telah diisytiharkan muflis atau dalam moratorium;
  • perjanjian buruh kolektif menetapkan bahawa bukannya pembayaran peralihan, anda boleh menerima peruntukan penggantian jika pemecatan itu berlaku atas sebab ekonomi. Kemudahan penggantian ini tentunya tertakluk kepada syarat-syarat tertentu.

Jumlah pembayaran peralihan

Bayaran peralihan berjumlah 1/3 dari gaji bulanan kasar setiap tahun perkhidmatan (dari hari kerja pertama).

Formula berikut digunakan untuk semua hari yang tinggal, tetapi juga untuk pekerjaan yang telah berlangsung kurang dari satu tahun: (gaji kasar diterima pada baki kontrak pekerjaan / gaji bulanan kasar) x (1/3 gaji bulanan kasar / 12) .

Oleh itu, jumlah pembayaran peralihan yang tepat bergantung pada gaji dan jangka masa pekerja bekerja untuk majikan. Mengenai gaji bulanan, elaun cuti dan elaun lain seperti bonus dan elaun lebih masa juga mesti ditambah. Ketika datang ke waktu bekerja, kontrak berturut-turut pekerja dengan majikan yang sama juga mesti ditambahkan pada pengiraan jumlah tahun perkhidmatan. Kontrak majikan berturut-turut, misalnya jika pekerja pada mulanya bekerja untuk majikan melalui agensi pekerjaan, juga mesti ditambah. Sekiranya terdapat selang lebih dari 6 bulan antara dua kontrak pekerjaan pekerja, kontrak lama tidak lagi termasuk dalam pengiraan jumlah tahun perkhidmatan yang digunakan untuk pengiraan pembayaran peralihan. Tahun-tahun pekerja sakit juga termasuk dalam jumlah tahun perkhidmatan bekerja. Bagaimanapun, jika seorang pekerja telah lama sakit dengan pembayaran gaji dan majikan memberhentikannya setelah dua tahun, pekerja tersebut masih berhak mendapat pembayaran peralihan.

Bayaran peralihan maksimum yang mesti dibayar oleh majikan ialah € 84,000 (pada tahun 2021) dan disesuaikan setiap tahun. Sekiranya pekerja melebihi jumlah maksimum ini berdasarkan kaedah pengiraan di atas, oleh itu dia hanya akan menerima pembayaran peralihan € 84,000 pada tahun 2021.

Mulai 1 Januari 2020, tidak berlaku lagi bahawa kontrak pekerjaan mesti bertahan sekurang-kurangnya dua tahun untuk mendapatkan hak peralihan pembayaran. Dari tahun 2020, setiap pekerja, termasuk pekerja dengan kontrak sementara, berhak mendapat pembayaran peralihan dari hari kerja pertama.

Adakah anda seorang pekerja dan adakah anda fikir anda berhak mendapat pembayaran peralihan (dan adakah anda belum menerimanya)? Atau adakah anda seorang majikan dan adakah anda tertanya-tanya adakah anda wajib membayar pekerja anda sebagai pembayaran peralihan? Sila hubungi Law & More melalui telefon atau e-mel. Peguam kami yang pakar dan pakar dalam bidang undang-undang pekerjaan dengan senang hati membantu anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.