Undang-undang Belanda mengenai perlindungan rahsia perdagangan

Usahawan yang menggaji pekerja, sering berkongsi maklumat sulit dengan pekerja ini. Ini mungkin berkaitan dengan maklumat teknikal, seperti resipi atau algoritma, atau maklumat bukan teknikal, seperti pangkalan pelanggan, strategi pemasaran atau rancangan perniagaan. Namun, apa yang akan berlaku dengan maklumat ini apabila pekerja anda mula bekerja di syarikat pesaing? Bolehkah anda melindungi maklumat ini? Dalam banyak kes, perjanjian tanpa pendedahan dimeterai dengan pekerja. Pada prinsipnya, perjanjian ini memastikan bahawa maklumat sulit anda tidak akan diketahui oleh umum. Tetapi apa yang berlaku sekiranya pihak ketiga mendapatkan rahsia perdagangan anda? Adakah terdapat kemungkinan untuk mencegah penyebaran atau penggunaan maklumat ini secara tidak sah?

Rahsia perdagangan

Sejak 23 Oktober 2018, menjadi lebih mudah untuk mengambil langkah-langkah ketika rahsia perdagangan (atau berisiko) dilanggar. Ini kerana pada tarikh ini, Undang-undang Belanda tentang perlindungan rahsia perdagangan mulai berlaku. Sebelum pemasangan undang-undang ini, undang-undang Belanda tidak termasuk perlindungan rahsia perdagangan dan cara untuk bertindak terhadap pelanggaran rahsia ini. Menurut Undang-undang Belanda mengenai perlindungan rahsia perdagangan, pengusaha dapat bertindak tidak hanya terhadap pihak yang berkewajiban untuk menjaga kerahasiaan berdasarkan perjanjian tanpa pendedahan, tetapi juga terhadap pihak ketiga yang telah memperoleh informasi rahsia dan ingin membuat penggunaan maklumat ini. Hakim boleh melarang penggunaan atau pendedahan maklumat sulit di bawah denda. Juga, langkah-langkah dapat diambil untuk memastikan bahawa produk yang dihasilkan dengan menggunakan rahasia dagang tidak dapat dijual. Oleh itu, Undang-undang Belanda mengenai perlindungan rahsia perdagangan memberikan jaminan tambahan kepada pengusaha untuk memastikan bahawa maklumat sulit mereka sebenarnya dirahsiakan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.