Apa yang seorang peguam lakukan? imej

Apa yang dilakukan oleh peguam?

Kerosakan yang dialami oleh orang lain, ditangkap oleh polis atau ingin membela hak anda sendiri: pelbagai kes di mana pertolongan peguam tentu bukan suatu kemewahan yang tidak perlu dan dalam kes sivil bahkan merupakan kewajipan. Tetapi apa sebenarnya yang dilakukan oleh peguam dan mengapa penting untuk mengambil peguam?

Sistem perundangan Belanda sangat komprehensif dan disahkan. Untuk menghindari kesalahpahaman dan menyampaikan tujuan perundangan dengan benar, setiap pilihan kata telah dipertimbangkan dan sistem yang kompleks telah dibuat untuk memastikan perlindungan hukum tertentu. Kelemahannya adalah selalunya sukar untuk melakukan kaedah ini. Seorang peguam dilatih untuk menafsirkan undang-undang dan mengetahui jalannya melalui 'hutan' undang-undang seperti yang lain. Tidak seperti hakim atau pendakwa raya, peguam hanya mewakili kepentingan pelanggannya. Pada Law & More pelanggan dan hasil yang paling berjaya dan adil bagi pelanggan adalah yang pertama. Tetapi apa sebenarnya yang dilakukan oleh peguam? Pada prinsipnya, ini sangat bergantung pada kes di mana anda melibatkan peguam.

Terdapat dua jenis prosiding yang boleh dimulakan oleh peguam untuk anda: prosedur petisyen dan prosedur saman. Sekiranya terdapat masalah undang-undang pentadbiran, kami menyelesaikan prosedur rayuan, yang juga akan dijelaskan lebih lanjut dalam blog ini. Dalam undang-undang jenayah, anda hanya boleh menerima saman. Bagaimanapun, hanya Perkhidmatan Pendakwaan yang diberi kuasa untuk mendakwa kesalahan jenayah. Walaupun begitu, seorang peguam boleh membantu anda mengemukakan bantahan, antara lain.

Prosedur petisyen

Ketika memulai prosedur petisyen, seperti namanya, permintaan dibuat kepada hakim. Anda boleh memikirkan perkara seperti perceraian, pembubaran kontrak pekerjaan dan penempatan di bawah jagaan. Bergantung pada kes, mungkin ada atau tidak ada rakan niaga. Seorang peguam akan menyiapkan petisyen untuk anda yang memenuhi semua syarat formal dan akan merumuskan permintaan anda dengan sebisa mungkin. Sekiranya ada pihak yang berminat atau tergugat, peguam anda juga akan memberi respons kepada pernyataan pembelaan.

Sekiranya prosedur petisyen telah dimulakan oleh pihak lain yang merupakan pihak lawan atau pihak yang berminat, anda juga dapat menghubungi peguam. Seorang peguam kemudian dapat membantu anda menyusun pernyataan pembelaan dan, jika perlu, membuat persiapan untuk perbicaraan lisan. Semasa perbicaraan, anda juga dapat diwakili oleh seorang peguam, yang juga dapat mengajukan banding jika anda tidak setuju dengan keputusan hakim.

Prosedur saman

Dalam semua kes lain, prosedur saman dimulakan, dalam hal ini diminta pendapat hakim dalam konflik tertentu. Sapina pada dasarnya adalah saman untuk hadir di mahkamah; permulaan prosedur. Sudah tentu, peguam anda ada untuk bercakap dengan anda semasa perbicaraan, tetapi juga untuk membantu anda sebelum dan selepas perbicaraan. Hubungan dengan peguam sering bermula setelah menerima saman atau ketika anda ingin menghantarnya sendiri. Apabila anda memulakan prosedur itu sendiri dan oleh itu menjadi penuntut, seorang peguam tidak hanya memberi nasihat sama ada memulakan prosedur itu bermanfaat, tetapi dia juga menulis saman yang mesti memenuhi pelbagai kriteria. Sebelum membuat saman, seorang peguam dapat, jika dikehendaki, menghubungi pihak lawan terlebih dahulu secara bertulis untuk mencapai penyelesaian yang baik, tanpa memulakan proses undang-undang. Namun, jika prosedur pemanggilan dilakukan, hubungan lebih lanjut dengan pihak lawan juga akan dijaga oleh pengacara untuk memastikan prosedur itu berjalan dengan lancar. Sebelum kes itu didengar secara lisan oleh hakim, akan ada pusingan bertulis di mana kedua-dua pihak dapat saling memberi reaksi. Dokumen yang dihantar berulang-ulang biasanya disertakan oleh hakim semasa perbicaraan lisan kes. Dalam banyak kes, bagaimanapun, setelah putaran tertulis dan mediasi, tidak lagi diadakan pertemuan, melalui pengaturan antara kedua belah pihak. Adakah kes anda berakhir dalam perbicaraan dan adakah anda tidak bersetuju dengan keputusan selepas perbicaraan? Dalam kes itu juga, peguam anda akan membantu anda untuk membuat rayuan sekiranya perlu.

Prosedur rayuan undang-undang pentadbiran

Sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan badan pentadbiran (organisasi pemerintah) seperti CBR atau majlis perbandaran, anda boleh membantah. Anda dapat membuat surat keberatan yang disusun oleh pengacara yang memiliki wawasan mengenai tingkat keberhasilan mengajukan keberatan dan yang tahu argumen mana yang harus dikemukakan. Sekiranya anda mengemukakan bantahan, badan akan membuat keputusan mengenai keberatan (bob). Sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan ini, anda boleh mengemukakan notis rayuan. Kepada badan mana, seperti pengadilan, CBb, CRvB atau RvS, rayuan harus dikemukakan bergantung pada kes anda. Seorang peguam boleh menolong anda mengemukakan notis rayuan kepada pihak berwenang yang sesuai dan, jika perlu, membuat respons terhadap pernyataan pembelaan badan pentadbiran. Pada akhirnya, seorang hakim akan memutuskan kes tersebut setelah perbicaraan lisan. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan hakim, anda masih boleh membuat rayuan dalam keadaan tertentu.

(Subpoena) undang-undang jenayah

Di Belanda, Perkhidmatan Pendakwaan Awam ditugaskan untuk menyiasat dan mendakwa kesalahan jenayah. Sekiranya anda telah menerima saman dari Perkhidmatan Pendakwaan, anda disyaki melakukan kesalahan jenayah setelah siasatan awal dijalankan. Mengupah peguam adalah langkah bijak. Kes jenayah boleh diisi secara sah dan menganalisis dokumen memerlukan pengalaman. Seorang peguam boleh membantah saman sehingga pendengaran lisan mungkin dapat dicegah. Dalam kebanyakan kes, pendengaran lisan kes jenayah berlaku di khalayak ramai. Peguam akan dapat mewakili anda dengan terbaik semasa pendengaran lisan. Manfaat untuk melibatkan peguam, misalnya setelah penemuan kesalahan yang dibuat semasa penyiasatan, dapat berlanjutan hingga pembebasan. Sekiranya anda akhirnya tidak bersetuju dengan keputusan hakim, anda boleh membuat rayuan.

Seorang peguam sering dapat melakukan sesuatu untuk anda sebelum anda menerima saman. Seorang peguam boleh, antara lain, menawarkan sokongan dan pertolongan semasa siasatan polis atau memberi nasihat mengenai kesalahan jenayah yang anda disyaki.

Kesimpulan

Walaupun anda boleh menyewa peguam untuk memulakan salah satu prosedur di atas, peguam juga dapat membantu anda di luar mahkamah. Sebagai contoh, seorang peguam juga boleh menulis surat untuk anda dalam suasana perniagaan. Bukan sahaja surat akan ditulis sesuai dengan keinginan anda yang meletakkan jari di tempat yang sakit, tetapi anda juga mendapat pengetahuan undang-undang mengenai masalah anda. Dengan bantuan peguam anda akan dibantu dengan apa yang perlu dan tidak boleh dilakukan dalam kes anda dan kejayaan lebih merupakan fakta daripada sekadar harapan.

Pendek kata, seorang peguam menasihati, mengantara dan membicarakan masalah undang-undang anda dan selalu bertindak demi kepentingan pelanggannya. Untuk prospek terbaik, anda pasti akan mendapat manfaat daripada pengambilan peguam.

Adakah anda fikir anda memerlukan nasihat pakar atau bantuan undang-undang dari pengacara khusus setelah membaca artikel di atas? Sila hubungi Law & More. Law & MorePeguam adalah pakar dalam pelbagai bidang undang-undang dan dengan senang hati membantu anda melalui telefon atau e-mel.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi
Law & More B.V.