Apakah rekod jenayah?

Apakah rekod jenayah?

Adakah anda telah melanggar peraturan korona dan didenda? Kemudian, sehingga baru-baru ini, anda menghadapi risiko memiliki rekod jenayah. Denda korona terus ada, tetapi tidak ada catatan lagi mengenai catatan jenayah itu. Mengapa catatan jenayah menjadi duri di Dewan Rakyat dan mereka memilih untuk menghapuskan tindakan ini?

Apakah rekod jenayah?

Item berita

Sekiranya anda melanggar undang-undang, anda boleh mendapatkan rekod jenayah. Catatan jenayah juga disebut sebagai 'cabutan dokumentasi kehakiman'. Ini adalah gambaran keseluruhan kesalahan yang didaftarkan dalam Sistem Dokumentasi Kehakiman. Perbezaan antara jenayah dan kesalahan penting di sini. Sekiranya anda telah melakukan kejahatan, itu akan selalu menjadi catatan jenayah anda. Sekiranya anda telah melakukan kesalahan, ini juga mungkin berlaku, tetapi tidak selalu berlaku. Kesalahan adalah kesalahan kecil. Kesalahan dapat dicatat apabila mereka dihukum dengan hukuman lebih dari EUR 100, pemecatan atau denda lebih dari EUR 100. Jenayah adalah kesalahan yang lebih serius, seperti pencurian, pembunuhan dan pemerkosaan. Denda korona juga merupakan keputusan hukuman melebihi EUR 100. Sehingga sekarang, oleh itu, catatan dibuat dalam dokumentasi kehakiman ketika denda korona dikenakan. Pada bulan Julai, jumlah denda lebih dari 15 000. Menteri Grapperhaus dari Kementerian Kehakiman dan Keselamatan menegaskan hal ini, setelah dia sendiri menerima denda dan oleh itu rekod jenayah kerana tidak mematuhi peraturan korona pada majlis perkahwinannya sendiri.

Akibat

Rekod jenayah boleh memberi kesan besar kepada pesalah. Semasa anda melamar pekerjaan, kadangkala VOG (Sijil Tingkah Laku) diminta. Ini adalah pernyataan yang menunjukkan bahawa tingkah laku anda tidak menjadi keberatan terhadap pelaksanaan tugas atau kedudukan tertentu dalam masyarakat. Rekod jenayah mungkin bermaksud bahawa anda tidak menerima VOG. Sekiranya anda tidak lagi dibenarkan mempraktikkan beberapa profesion, seperti peguam cara, guru atau bailif. Kadang kala visa atau izin tinggal boleh ditolak. Syarikat insurans juga boleh bertanya kepada anda jika anda mempunyai rekod jenayah semasa anda memohon insurans. Sekiranya demikian, anda wajib mengatakan yang sebenarnya. Kerana rekod jenayah anda mungkin tidak mendapat insurans.

Akses dan penyimpanan data jenayah

Adakah anda tidak tahu sama ada anda mempunyai rekod jenayah? Anda boleh mengakses rekod jenayah anda dengan menghantar surat atau e-mel ke Perkhidmatan Maklumat Kehakiman (Justid). The Justid adalah sebahagian daripada Kementerian Kehakiman dan Keselamatan. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan apa yang ada dalam rekod jenayah anda, anda boleh memohon perubahan. Ini dipanggil permintaan pembetulan. Permintaan ini mesti dihantar ke Front Office of the Justid. Anda akan menerima keputusan bertulis mengenai permintaan tersebut dalam masa empat minggu. Tempoh penahanan tertentu berlaku untuk data kehakiman atas kesalahan yang terdapat dalam catatan jenayah. Undang-undang menentukan berapa lama maklumat ini mesti ada. Tempoh ini lebih pendek untuk kesalahan daripada jenayah. Dalam kes keputusan jenayah, misalnya dalam kes denda korona, data akan dihapus 5 tahun setelah pembayaran denda penuh.

Hubungi peguam

Oleh kerana rekod jenayah mempunyai akibat besar, masuk akal untuk menghubungi peguam secepat mungkin jika, misalnya, anda telah menerima coronafine atau melakukan kesalahan. Sebenarnya, mungkin ada jangka waktu tertentu di mana penentangan harus diserahkan kepada pendakwa raya. Kadang-kadang nampaknya lebih mudah hanya membayar denda atau mematuhi khidmat masyarakat, misalnya dalam kes keputusan jenayah. Walaupun begitu, lebih baik membuat penilaian situasi oleh peguam. Bagaimanapun, pendakwa raya juga boleh melakukan kesalahan atau membuat kesalahan yang salah. Di samping itu, pendakwa raya atau hakim kadangkala lebih lembut daripada pegawai yang menjatuhkan denda atau mencatat kesalahan. Seorang peguam boleh memeriksa sama ada denda itu dibenarkan dan boleh memberitahu anda apakah keputusan yang baik untuk membuat rayuan. Peguam boleh menulis notis penentangan dan membantu hakim sekiranya perlu.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai subjek di atas atau anda ingin tahu apa yang boleh kami lakukan untuk anda? Jangan ragu untuk menghubungi peguam di Law & More untuk maklumat lanjut. Walaupun anda tidak pasti sama ada anda memerlukan peguam. Peguam pakar dan pakar kami dalam bidang undang-undang jenayah dengan senang hati akan membantu anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.