Apakah penggabungan undang-undang?

Apakah penggabungan undang-undang?

Penggabungan saham melibatkan pemindahan saham syarikat penggabungan jelas dari namanya. Istilah penggabungan aset juga mengatakan, kerana aset dan liabiliti tertentu syarikat diambil alih oleh syarikat lain. Istilah penggabungan undang-undang merujuk kepada satu-satunya bentuk penggabungan yang diatur secara sah di Belanda. Walau bagaimanapun, sukar untuk memahami apa yang digabungkan oleh penggabungan ini jika anda tidak mengetahui peruntukan undang-undang. Dalam artikel ini, kami menerangkan peraturan penggabungan undang-undang ini agar anda dapat mengetahui prosedur dan akibatnya.

Apakah penggabungan undang-undang?

Penggabungan undang-undang dibezakan oleh fakta bahawa bukan sahaja saham atau aset dan liabiliti dipindahkan, tetapi keseluruhan modal. Terdapat syarikat pemerolehan dan satu atau lebih syarikat hilang. Selepas penggabungan, aset dan liabiliti syarikat yang hilang itu tidak lagi wujud. Pemegang saham syarikat yang hilang menjadi pemegang saham dalam syarikat pemerolehan oleh undang-undang.

Apakah penggabungan undang-undang?

Oleh kerana penggabungan undang-undang menghasilkan pemindahan dengan hak universal, semua aset, hak dan kewajiban dipindahkan ke syarikat pemerolehan dengan menjalankan undang-undang tanpa transaksi yang terpisah diperlukan. Ini secara amnya merangkumi kontrak seperti sewa dan pajakan, kontrak pekerjaan dan permit. Harap maklum bahawa beberapa kontrak mengandungi pengecualian untuk pemindahan dengan hak universal. Oleh itu, disarankan untuk memeriksa akibat dan implikasi penggabungan yang dimaksudkan untuk setiap kontrak. Untuk maklumat lebih lanjut mengenai kesan penggabungan pekerja, sila lihat artikel kami di pemindahan perniagaan.

Bentuk undang-undang mana yang boleh digabungkan secara sah?

Menurut undang-undang, dua atau lebih orang sah dapat melakukan penggabungan hukum. Entiti undang-undang ini biasanya merupakan syarikat terhad swasta atau awam, tetapi yayasan dan persatuan juga boleh bergabung. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa syarikat mempunyai bentuk undang-undang yang sama jika syarikat lain terlibat daripada BV dan NV. Dengan kata lain, BV A dan NV B boleh bergabung secara sah. Foundation C dan BV D hanya dapat bergabung jika mempunyai bentuk undang-undang yang sama (contohnya, Foundation C dan Foundation D). Oleh itu, mungkin perlu mengubah bentuk undang-undang sebelum penggabungan dapat dilakukan.

Apakah prosedurnya?

Oleh itu, apabila terdapat dua bentuk hukum yang sama (atau hanya NV dan BV), mereka boleh bergabung secara sah. Prosedur ini berfungsi seperti berikut:

  • Cadangan penggabungan - prosedur dimulakan dengan cadangan penggabungan yang disusun oleh lembaga pengurusan syarikat untuk digabungkan. Cadangan ini kemudian ditandatangani oleh semua pengarah. Sekiranya tandatangan tidak ada, alasan untuk ini mesti dinyatakan.
  • Nota penjelasan - kemudiannya, dewan harus menyiapkan nota penjelasan mengenai cadangan penggabungan ini, yang menetapkan akibat-akibat yang diharapkan dari penggabungan, sosial dan ekonomi dari penggabungan tersebut.
  • Pemfailan dan pengumuman - cadangan itu harus diajukan ke Kamar Dagang, bersama dengan tiga akaun tahunan terbaru. Tambahan pula, penggabungan yang dimaksudkan harus diumumkan di sebuah akhbar nasional.
  • Penentangan pemiutang - setelah pengumuman penggabungan, pemiutang mempunyai satu bulan untuk menentang cadangan penggabungan tersebut.
  • Kelulusan penggabungan - satu bulan setelah pengumuman, terserah kepada mesyuarat agung untuk mengambil keputusan untuk bergabung.
  • Realisasi penggabungan - dalam tempoh enam bulan dari pengumuman, penggabungan tersebut harus dilaksanakan dengan meluluskan akta notari. Dalam tempoh lapan hari berikutnya, penggabungan undang-undang mesti berlaku didaftarkan dalam daftar komersial Dewan Perniagaan.

Apa kelebihan dan kekurangannya?

Walaupun ada prosedur formal untuk penggabungan hukum, keuntungan besar adalah bahawa ia adalah bentuk penyusunan semula yang cukup mudah. Seluruh modal dipindahkan ke syarikat pemerolehan dan baki syarikat hilang. Itulah sebabnya bentuk penggabungan ini sering digunakan dalam kumpulan korporat. Pemindahan dengan judul umum tidak menguntungkan jika seseorang ingin memanfaatkan kemungkinan "memetik ceri". Bukan hanya kelebihan syarikat, tetapi juga beban akan dipindahkan semasa penggabungan undang-undang. Ini juga mungkin melibatkan liabiliti yang tidak diketahui. Oleh itu, penting untuk mempertimbangkan dengan teliti bentuk penggabungan mana yang paling sesuai dengan yang anda fikirkan.

Seperti yang telah anda baca, penggabungan undang-undang, tidak seperti penggabungan saham atau syarikat, adalah prosedur yang diatur secara sah di mana penggabungan undang-undang lengkap syarikat berlaku di mana semua aset dan liabiliti dipindahkan oleh operasi undang-undang. Adakah anda tidak pasti sama ada bentuk penggabungan ini paling sesuai untuk syarikat anda? Kemudian sila hubungi Law & More. Peguam kami pakar dalam penggabungan dan pengambilalihan dan dengan senang hati akan menasihati anda mengenai penggabungan mana yang paling sesuai untuk syarikat anda, apa akibatnya bagi syarikat anda dan langkah-langkah yang perlu anda ambil. 

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.