Apa yang harus anda lakukan sekiranya anda tidak dapat memenuhi tanggungjawab tunjangan anda? Gambar

Apa yang harus anda lakukan sekiranya anda tidak dapat memenuhi tanggungjawab tunjangan anda?

Tunjangan adalah tunjangan kepada bekas pasangan dan anak-anak sebagai sumbangan untuk nafkah. Orang yang harus membayar wang ganti rugi juga disebut sebagai penghutang nafkah. Penerima tunjangan sering disebut sebagai orang yang berhak mendapat nafkah. Alimoni adalah jumlah yang harus anda bayar secara berkala. Dalam praktiknya, tunjangan dibayar setiap bulan. Anda berhutang jika anda mempunyai kewajipan nafkah terhadap bekas pasangan atau anak anda. Kewajipan pemeliharaan terhadap bekas pasangan anda timbul sekiranya dia tidak dapat menanggung dirinya sendiri. Keadaan boleh menghalang anda daripada membayar ganti rugi kepada bekas pasangan anda. Pendapatan anda mungkin telah berubah kerana, misalnya, krisis Corona. Apakah cara terbaik untuk bertindak jika anda mempunyai kewajipan untuk membayar tunjangan yang tidak dapat anda temui?

Kewajipan imbuhan 1X1_Gambar

Kewajipan penyelenggaraan

Pertama sekali, adalah bijak untuk menghubungi pemiutang penyelenggaraan, bekas rakan kongsi anda. Anda boleh memberitahu mereka bahawa pendapatan anda telah berubah dan anda tidak dapat memenuhi kewajipan nafkah. Anda boleh cuba mencapai persetujuan. Contohnya, anda boleh bersetuju bahawa anda akan menunaikan kewajipan itu nanti atau tunjangan tersebut akan dikurangkan. Sebaiknya perjanjian ini direkodkan secara bertulis. Sekiranya anda memerlukan pertolongan dengan ini, kerana anda mungkin tidak dapat membuat perjanjian bersama, anda boleh memanggil orang tengah untuk membuat perjanjian yang baik.

Sekiranya tidak mungkin untuk mencapai kesepakatan bersama, harus disahkan apakah kewajiban pemeliharaan telah disahkan oleh pengadilan. Ini bermaksud bahawa kewajipan pemeliharaan telah ditetapkan secara resmi oleh pengadilan. Sekiranya kewajiban belum disahkan, pemiutang penyelenggaraan tidak akan dapat melaksanakan pembayaran dengan mudah. Dalam kes itu, tidak ada penghakiman yang dapat dilaksanakan secara langsung oleh pengadilan. Agensi pengumpulan, seperti LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhouddsbijdragen), tidak dapat mengumpulkan wang. Sekiranya kewajipan itu dapat dilaksanakan secara sah, pemiutang penyelenggaraan mesti bertindak secepat mungkin. Orang yang berhak mendapat nafkah kemudian boleh memulakan koleksi untuk merebut, misalnya, pendapatan atau kereta anda. Sekiranya anda ingin mengelakkan ini, adalah bijak untuk mendapatkan nasihat undang-undang dari peguam secepat mungkin.

Selanjutnya, perselisihan penguatkuasaan dapat dimulai dalam proses ringkasan. Prosedur ini juga dikenali sebagai prosedur mendesak. Dalam prosedur ini, anda meminta hakim untuk melucutkan kemungkinan pemiutang pemeliharaan untuk melaksanakan pembayaran. Pada prinsipnya, hakim harus menghormati kewajipan pemeliharaan. Namun, jika ada keperluan kewangan yang timbul setelah keputusan pemeliharaan, mungkin ada penyalahgunaan undang-undang. Oleh itu, pengecualian terhadap kewajipan pemeliharaan boleh dibuat dalam kes-kes khas. Krisis Corona mungkin menjadi alasan untuk ini. Sebaiknya dinilai oleh peguam.

Anda juga boleh mencuba menukar tunjangan. Sekiranya anda menjangkakan masalah kewangan akan bertahan lebih lama, itu adalah pilihan yang realistik. Anda kemudian harus memulakan prosedur untuk mengubah kewajipan penyelenggaraan. Jumlah tunjangan boleh diubah sekiranya terdapat 'perubahan keadaan'. Ini berlaku sekiranya pendapatan anda telah berubah dengan ketara setelah penghakiman kewajipan pemeliharaan.

Pengangguran atau penyelesaian hutang biasanya bukan situasi kekal. Dalam kes seperti itu, hakim dapat sementara mengurangkan kewajipan pemeliharaan anda. Hakim juga boleh memutuskan bahawa anda tidak perlu membayar apa-apa. Adakah anda memilih untuk bekerja kurang atau malah berhenti bekerja? Maka ini adalah keputusan anda sendiri. Oleh itu, hakim tidak akan bersetuju dengan penyesuaian kewajipan anda untuk membayar wang ganti rugi.

Mungkin juga berlaku bahawa anda membayar sokongan anak dan / atau sokongan suami isteri ketika hakim tidak pernah terlibat. Sekiranya demikian, anda boleh, pada dasarnya, menghentikan atau mengurangkan pembayaran tunjangan tanpa ini memberi kesan langsung kepada anda. Ini kerana bekas pasangan anda tidak mempunyai hak yang boleh dilaksanakan dan oleh itu tidak dapat mengambil langkah pengumpulan dan merampas pendapatan atau aset anda. Apa yang dapat dilakukan oleh bekas pasangan anda dalam hal ini, adalah mengajukan petisyen (atau surat perintah saman diajukan) untuk meminta agar perjanjian pemeliharaan dipenuhi / dicabut.

Terlepas dari apakah kewajiban pemeliharaan telah disetujui oleh pengadilan atau tidak, nasihat kami tetap ada: jangan berhenti membayar secara tiba-tiba! Mula-mula berunding dengan bekas pasangan anda. Sekiranya perundingan ini tidak membawa penyelesaian, anda boleh memulakan prosiding undang-undang di hadapan mahkamah.

Adakah anda mempunyai soalan mengenai tunjangan atau adakah anda ingin melamar, menukar atau menghentikan tunjangan itu? Kemudian sila hubungi Law & More. Pada Law & More kami memahami bahawa perceraian dan kejadian seterusnya boleh membawa kesan yang besar dalam hidup anda. Itulah sebabnya kami mengambil pendekatan peribadi. Bersama dengan anda dan mungkin bekas rakan kongsi anda, kami dapat menentukan keadaan undang-undang anda semasa perjumpaan berdasarkan dokumentasi dan cuba melihat visi atau keinginan anda berkenaan dengan (re) pengiraan tunjangan dan kemudian merekodkan mereka. Di samping itu, kami dapat membantu anda dalam prosedur tunjangan yang mungkin. Peguam di Law & More adalah pakar dalam bidang undang-undang keluarga dan dengan senang hati membimbing anda, mungkin bersama dengan pasangan anda, melalui proses ini.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.