Apa yang perlu dilakukan sekiranya pensampelan bunyi yang tidak dibenarkan? imej

Apa yang perlu dilakukan sekiranya pensampelan bunyi yang tidak dibenarkan?

Persampelan bunyi atau pensampelan muzik ialah teknik yang digunakan secara meluas pada masa ini di mana serpihan bunyi disalin secara elektronik untuk menggunakannya, selalunya dalam bentuk yang diubah suai, dalam karya baharu (muzik), biasanya dengan bantuan komputer. Walau bagaimanapun, serpihan bunyi mungkin tertakluk kepada pelbagai hak, akibatnya pensampelan tanpa kebenaran mungkin menyalahi undang-undang.

Pensampelan menggunakan serpihan bunyi sedia ada. Gubahan, lirik, persembahan dan rakaman serpihan bunyi ini mungkin tertakluk kepada hak cipta. Gubahan dan lirik boleh dilindungi oleh hak cipta. Persembahan (rakaman) boleh dilindungi oleh hak berkaitan pelaku, dan fonogram (rakaman) boleh dilindungi oleh hak berkaitan pengeluar fonogram. Artikel 2 Arahan Hak Cipta EU (2001/29) memberikan pengarang, pelaku, dan pengeluar fonogram hak eksklusif pembiakan, yang turun kepada hak untuk membenarkan atau melarang pengeluaran semula 'objek' yang dilindungi. Pengarang boleh menjadi komposer dan/atau pengarang lirik, penyanyi dan/atau pemuzik biasanya artis yang membuat persembahan (Perkara 1 di bawah a Akta Hak Jiran (NRA)) dan penerbit fonogram ialah orang yang membuat rakaman pertama , atau telah membuat dan menanggung risiko kewangan (Perkara 1 di bawah d NRA). Apabila artis menulis, membuat persembahan, merakam dan mengeluarkan lagunya sendiri di bawah pengurusannya sendiri, parti-parti yang berbeza ini bersatu dalam satu orang. Hak cipta dan hak yang disertakan kemudiannya berada di tangan seseorang.

Di Belanda, Arahan Hak Cipta telah dilaksanakan dalam Akta Hak Cipta (CA) dan NRA, antara lain. Bahagian 1 CA melindungi hak pengeluaran semula pengarang. Akta Hak Cipta menggunakan istilah 'penghasilan semula' dan bukannya 'menyalin', tetapi dalam praktiknya, kedua-dua istilah adalah serupa. Hak pembiakan artis yang membuat persembahan dan penerbit fonogram dilindungi oleh Bahagian 2 dan 6, masing-masing, NRA. Seperti Arahan Hak Cipta, peruntukan ini tidak mentakrifkan apa yang membentuk pengeluaran semula (penuh atau sebahagian). Sebagai ilustrasi: Seksyen 13 Akta Hak Cipta memperuntukkan bahawa ”sebarang pemprosesan lengkap atau separa atau tiruan dalam bentuk yang diubah” membentuk pembiakan. Jadi pengeluaran semula termasuk lebih daripada salinan 1-on-1, tetapi tidak jelas kriteria yang harus digunakan untuk menilai kes sempadan. Kekurangan kejelasan ini telah memberi kesan kepada amalan pensampelan bunyi untuk masa yang lama. Artis yang dijadikan sampel tidak tahu bila hak mereka dilanggar.

Pada 2019, Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (CJEU) menjelaskan perkara ini sebahagiannya dalam Pelham penghakiman, berikutan soalan awal yang dibangkitkan oleh Bundesgerichtshof Jerman (BGH) (CJEU 29 Julai 2019, C-476/17, ECLI:EU:C:2019:624). CJEU mendapati, antara lain, bahawa sampel boleh menjadi pembiakan fonogram, tanpa mengira panjang sampel (perenggan 29). Oleh itu, sampel satu saat juga mungkin merupakan pelanggaran. Di samping itu, ia telah memutuskan bahawa "di mana, dalam melaksanakan kebebasannya untuk bersuara, pengguna menyalin serpihan bunyi daripada fonogram untuk digunakan dalam karya baharu, dalam bentuk diubah yang tidak dapat dikenali oleh telinga, penggunaan tersebut harus dianggap tidak membentuk 'pembiakan' dalam pengertian Perkara 2(c) Arahan 2001/29′ (perenggan 31, bahagian operasi di bawah 1). Oleh itu, jika sampel telah disunting sedemikian rupa sehingga serpihan bunyi yang asalnya diambil alih tidak lagi dapat dikenali oleh telinga, tidak timbul persoalan tentang pembiakan fonogram. Dalam kes itu, kebenaran untuk pensampelan yang kukuh daripada pemegang hak yang berkaitan tidak diperlukan. Selepas rujukan semula daripada CJEU, BGH memutuskan pada 30 April 2020 di Metall auf Metall IV, yang mana ia menyatakan telinga yang sampelnya mestilah tidak dapat dikenali: telinga pendengar muzik purata (BGH 30 April 2020, I ZR 115/16 (Metall auf Metall IV), perenggan. 29). Walaupun penghakiman ECJ dan BGH berkenaan dengan hak berkaitan pengeluar fonogram, adalah munasabah bahawa kriteria yang dirumuskan dalam penghakiman ini juga terpakai kepada pelanggaran melalui pensampelan yang kukuh terhadap hak cipta pelaku dan hak berkaitan. Hak cipta dan hak berkaitan pelaku memang mempunyai ambang perlindungan yang lebih tinggi supaya rayuan terhadap hak berkaitan pengeluar fonogram akan, pada dasarnya, lebih berjaya sekiranya berlaku pelanggaran yang didakwa oleh pensampelan yang kukuh. Untuk perlindungan hak cipta, contohnya, serpihan bunyi mesti layak sebagai 'ciptaan intelektual sendiri'. Tiada keperluan perlindungan sedemikian untuk perlindungan hak jiran pengeluar fonogram.

Pada dasarnya, ia adalah, oleh itu, pelanggaran hak pembiakan jika seseorang sampel a membunyikan dengan cara yang boleh dikenali oleh pendengar muzik biasa. Walau bagaimanapun, Artikel 5 Arahan Hak Cipta mengandungi beberapa had dan pengecualian kepada hak pengeluaran semula dalam Perkara 2 Arahan Hak Cipta, termasuk pengecualian petikan dan pengecualian untuk parodi. Pensampelan bunyi dalam konteks komersial biasa biasanya tidak akan diliputi oleh ini, memandangkan keperluan undang-undang yang ketat.

Seseorang yang mendapati dirinya berada dalam situasi di mana serpihan bunyinya dijadikan sampel oleh itu hendaklah bertanya kepada dirinya sendiri soalan berikut:

 • Adakah orang yang mengambil sampel mempunyai kebenaran untuk berbuat demikian daripada pemegang hak yang berkaitan?
 • Adakah sampel telah diedit untuk menjadikannya tidak dapat dikenali oleh pendengar muzik biasa?
 • Adakah sampel termasuk di bawah mana-mana pengecualian atau batasan?

Sekiranya berlaku pelanggaran yang didakwa, tindakan boleh diambil dengan cara berikut:

 • Hantar surat saman untuk menghentikan pelanggaran.
  • Langkah pertama yang logik jika anda mahu pelanggaran dihentikan secepat mungkin. Terutama jika anda tidak mencari ganti rugi tetapi hanya mahu pelanggaran itu dihentikan.
 • Berunding dengan pesalah yang didakwa jelas sampel itu.
  • Ia mungkin berlaku bahawa pelanggar yang didakwa tidak sengaja, atau sekurang-kurangnya tanpa berfikir dua kali, melanggar hak seseorang. Dalam kes itu, pelanggar yang didakwa boleh disaman dan menjelaskan bahawa pelanggaran telah berlaku. Dari situ, syarat boleh dirundingkan untuk memberikan kebenaran oleh pemegang hak untuk mengambil sampel. Contohnya, atribusi, imbuhan yang sesuai atau royalti mungkin dituntut oleh pemegang hak. Proses pemberian dan mendapatkan kebenaran untuk sampel ini juga dipanggil pelepasan. Dalam kejadian biasa, proses ini berlaku sebelum sebarang pelanggaran berlaku.
 • Memulakan tindakan sivil di mahkamah terhadap pesalah yang didakwa.
  • Tuntutan boleh dikemukakan kepada mahkamah berdasarkan pelanggaran hak cipta atau hak berkaitan. Sebagai contoh, boleh dikatakan bahawa pihak lain telah bertindak secara tidak sah dengan melanggar (Perkara 3:302 Kanun Sivil Belanda), ganti rugi boleh dituntut (Perkara 27 CA, Perkara 16 perenggan 1 NRA) dan keuntungan boleh diserahkan (Perkara 27a CA, Perkara 16 perenggan 2 NRA).

Law & More akan berbesar hati membantu anda dengan penggubalan surat tuntutan, rundingan dengan pelanggar yang didakwa dan/atau permulaan prosiding undang-undang.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.