Tinggal di rumah suami isteri semasa dan selepas perceraian

Tinggal di rumah suami isteri semasa dan selepas perceraian

Siapa yang dibenarkan tinggal di rumah perkahwinan semasa dan selepas perceraian?

Setelah pasangan suami isteri memutuskan untuk bercerai, sering kali tidak mungkin untuk terus tinggal bersama di bawah satu bumbung di rumah perkahwinan. Untuk mengelakkan ketegangan yang tidak perlu, salah satu pihak harus pergi. Pasangan suami isteri sering membuat perjanjian mengenai perkara ini bersama-sama, tetapi apakah kemungkinan jika ini tidak mungkin?

Penggunaan rumah perkahwinan semasa proses perceraian

Sekiranya proses perceraian belum diselesaikan di mahkamah, langkah sementara dapat diminta dalam proses terpisah. Perintah sementara adalah sejenis prosedur darurat di mana keputusan diberikan sepanjang tempoh perceraian. Salah satu ketentuan yang boleh diminta adalah penggunaan rumah perkahwinan secara eksklusif. Hakim kemudian dapat memutuskan bahawa penggunaan rumah perkahwinan secara eksklusif diberikan kepada salah satu pasangan dan bahawa pasangan yang lain tidak lagi dibenarkan memasuki rumah.

Kadang-kadang kedua-dua pasangan juga boleh meminta penggunaan rumah perkahwinan secara eksklusif. Dalam kes seperti itu, hakim akan mempertimbangkan kepentingan dan menentukan atas dasar itu siapa yang paling berhak dan berminat mendapatkan penggunaan tempat tinggal. Keputusan mahkamah akan mengambil kira semua keadaan kes. Sebagai contoh: yang mempunyai kemungkinan terbaik untuk tinggal sementara di tempat lain, yang menjaga anak-anak, adalah salah satu rakan kongsi untuk pekerjaannya yang terikat dengan rumah, adakah kemudahan khas di rumah untuk orang kurang upaya dll. mahkamah telah membuat keputusan, pasangan yang hak penggunaannya belum diberikan mesti meninggalkan rumah. Pasangan ini tidak dibenarkan memasuki rumah perkahwinan selepas itu tanpa kebenaran.

Sarang burung

Dalam praktiknya, hakim memilih kaedah birdnesting menjadi kebiasaan. Ini bermaksud bahawa anak-anak pihak tinggal di rumah dan ibu bapa tinggal di rumah perkahwinan secara bergilir-gilir. Ibu bapa boleh bersetuju dengan pengaturan lawatan di mana hari penjagaan anak-anak dibahagi. Ibu bapa kemudian dapat menentukan berdasarkan pengaturan lawatan siapa yang akan tinggal di rumah perkahwinan, kapan, dan siapa yang harus tinggal di tempat lain pada hari-hari itu. Kelebihan bersarang burung adalah bahawa anak-anak akan mempunyai situasi yang sepi mungkin kerana mereka akan mempunyai tempat yang tetap. Ini juga akan lebih mudah bagi kedua pasangan untuk mencari rumah untuk mereka sendiri dan bukannya rumah untuk seisi keluarga.

Penggunaan rumah perkahwinan selepas perceraian

Kadang-kadang boleh berlaku bahawa perceraian telah diucapkan, tetapi pihak-pihak masih terus membincangkan siapa yang dibenarkan tinggal di rumah perkahwinan sehingga ia pasti dibahagikan. Dalam kes ini, misalnya, pihak yang tinggal di rumah ketika perceraian itu didaftarkan dalam rekod status sivil boleh memohon kepada mahkamah untuk diizinkan untuk terus tinggal di rumah ini selama enam bulan dengan pengecualian bekas suami yang lain. Pihak yang boleh terus menggunakan rumah perkahwinan mesti dalam kebanyakan kes membayar kos penghunian kepada pihak yang berlepas. Tempoh enam bulan bermula dari saat perceraian didaftarkan dalam rekod status sivil. Pada akhir tempoh ini, kedua-dua pasangan pada dasarnya berhak untuk menggunakan rumah perkahwinan semula. Sekiranya, setelah tempoh enam bulan ini, rumah itu masih dikongsi bersama, pihak-pihak boleh meminta hakim hakim untuk memutuskan penggunaan rumah tersebut.

Apa yang berlaku dengan pemilikan rumah selepas perceraian?

Dalam konteks perceraian, pihak-pihak juga harus menyetujui pembahagian rumah jika mereka memiliki rumah yang dimiliki secara bersama. Sekiranya demikian, rumah itu boleh diagihkan kepada salah satu pihak atau dijual kepada pihak ketiga. Adalah penting bahawa perjanjian yang baik dibuat mengenai harga penjualan atau pengambilalihan, pembahagian nilai lebihan, menanggung baki hutang dan pelepasan dari bersama dan beberapa tanggungjawab untuk hutang gadai janji. Sekiranya anda tidak dapat membuat kesepakatan bersama, Anda juga dapat berpaling ke pengadilan dengan permintaan untuk membagi rumah itu kepada salah satu pihak atau untuk menentukan bahawa rumah itu harus dijual. Sekiranya anda tinggal bersama di rumah sewa, anda boleh meminta hakim untuk memberikan hak sewa harta tersebut kepada salah satu pihak.

Adakah anda terlibat dalam perceraian dan adakah anda mengadakan perbincangan mengenai penggunaan rumah kahwin? Sudah tentu anda boleh menghubungi pejabat kami. Peguam kami yang berpengalaman dengan senang hati akan memberi anda nasihat.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.