Bekerja sebagai usahawan bebas di Belanda

Bekerja sebagai usahawan bebas di Belanda

Adakah anda seorang usahawan bebas dan adakah anda ingin bekerja di Belanda? Usahawan bebas dari Eropah (serta dari Lichtenstein, Norway, Iceland dan Switzerland) mempunyai akses percuma di Belanda. Anda kemudian boleh mula bekerja di Belanda tanpa visa, izin tinggal atau permit kerja. Yang anda perlukan hanyalah pasport atau kad pengenalan yang sah.

Pasport atau kad pengenalan

Sekiranya anda bukan warganegara EU, ada beberapa perkara penting yang perlu dipertimbangkan. Pertama, kewajipan untuk melapor dikenakan kepada pengusaha bebas asing di Belanda. Ini bermaksud bahawa jika anda ingin bekerja sebagai usahawan bebas di Belanda, anda mesti mendaftarkan pekerjaan anda di meja laporan Kementerian Hal Ehwal Sosial dan Pekerjaan.

Bekerja sebagai usahawan bebas di Belanda

Sebelum anda boleh mula bekerja di Belanda, anda juga memerlukan izin tinggal. Untuk memenuhi syarat mendapat izin tinggal, anda mesti memenuhi syarat-syarat tertentu. Syarat tepat yang perlu anda penuhi bergantung pada keadaan anda. Situasi berikut dapat dibezakan dalam konteks ini:

Anda mahu memulakan permulaan. Untuk memulakan syarikat yang inovatif atau inovatif di Belanda, anda mesti memenuhi syarat berikut:

  • Anda mesti bekerjasama dengan penyelia (fasilitator) yang boleh dipercayai dan pakar.
  • Produk atau perkhidmatan anda inovatif.
  • Anda mempunyai rancangan (langkah) untuk mendapatkan dari idea ke syarikat.
  • Anda dan fasilitator didaftarkan dalam Daftar Perdagangan Dewan Perniagaan (KvK).
  • Anda mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk dapat tinggal di Belanda.

Adakah anda memenuhi syarat? Maka anda akan mendapat 1 tahun di Belanda untuk mengembangkan produk atau perkhidmatan yang inovatif. Oleh itu, permit kediaman dalam konteks permulaan hanya diberikan selama 1 tahun.

Anda berpendidikan tinggi dan ingin memulakan syarikat anda sendiri. Sekiranya anda memerlukan permit kediaman "tahun pencarian yang berpendidikan tinggi". Syarat terpenting yang dilampirkan pada permit kediaman yang berkaitan ialah anda telah lulus, memperoleh PhD atau menjalankan penyelidikan saintifik di Belanda atau di institusi pendidikan asing yang ditetapkan dalam 3 tahun terakhir. Di samping itu, anda mesti tidak mempunyai izin tinggal untuk mencari pekerjaan setelah belajar, promosi atau penyelidikan ilmiah atas dasar menyelesaikan program pengajian yang sama atau landasan PhD yang sama atau menjalankan penyelidikan saintifik yang sama.

Anda mahu bekerja sebagai usahawan bebas di Belanda. Untuk ini, anda memerlukan permit kediaman "Bekerja sebagai orang yang bekerja sendiri". Untuk memenuhi syarat untuk mendapat izin tinggal yang relevan, aktiviti yang akan anda jalankan mesti mempunyai kepentingan penting bagi ekonomi Belanda dan produk dan perkhidmatan yang anda tawarkan mestilah inovatif di Belanda. Kepentingan penting umumnya dinilai oleh IND berdasarkan sistem mata yang terdiri daripada komponen berikut:

  1. Pengalaman peribadi
  2. Rancangan perniagaan
  3. Nilai tambah untuk Belanda

Anda boleh memperoleh sejumlah 300 mata untuk komponen yang disenaraikan. Anda mesti mendapat sekurang-kurangnya 90 mata keseluruhan.

Anda boleh menerima mata untuk pengalaman peribadi komponen jika anda dapat menunjukkan bahawa anda mempunyai diploma sekurang-kurangnya tahap MBO-4, bahawa anda mempunyai sekurang-kurangnya satu tahun pengalaman sebagai seorang usahawan dan bahawa anda telah memperoleh pengalaman kerja pada tahap yang berkaitan. Di samping itu, anda mesti menunjukkan beberapa pengalaman dengan Belanda dan menyerahkan pendapatan yang anda terima sebelumnya. Perkara di atas mesti dibuat berdasarkan dokumen rasmi seperti diploma, rujukan dari majikan lama dan kontrak pekerjaan anda sebelumnya. Pengalaman anda dengan Belanda dapat dilihat dari rakan dagang atau pelanggan anda dari Belanda.

Berkenaan dengan pelan perniagaan, mesti dibuktikan dengan secukupnya. Sekiranya ini tidak berlaku, ada kemungkinan permohonan anda akan ditolak. Bagaimanapun, dari rancangan perniagaan anda mesti jelas bahawa pekerjaan yang akan anda laksanakan akan mempunyai kepentingan penting bagi ekonomi di Belanda. Di samping itu, rancangan perniagaan anda mesti mengandungi maklumat mengenai produk, pasaran, ciri khas dan struktur harga. Adalah penting bahawa rancangan perniagaan anda juga menunjukkan bahawa anda akan memperoleh pendapatan yang mencukupi dari pekerjaan anda sebagai usahawan bebas. Perkara di atas harus berdasarkan sokongan kewangan yang kukuh. Untuk tujuan ini, anda mesti sekali lagi menyerahkan dokumen yang menunjukkan bukti yang jelas, seperti kontrak atau rujukan dari pelanggan anda.

Nilai tambah yang dimiliki syarikat anda untuk ekonomi di Belanda juga dapat dilihat dari pelaburan yang telah anda buat, seperti pembelian harta komersial. Bolehkah anda menunjukkan bahawa produk atau perkhidmatan anda inovatif? Anda juga akan diberikan mata untuk bahagian ini.

Beri perhatian! Sekiranya anda mempunyai kewarganegaraan Turki, sistem mata tidak terpakai.

Akhir sekali, anda sebagai seorang yang bekerja sendiri mempunyai dua syarat am untuk melayakkan diri mendapat permit kediaman, iaitu syarat mendaftar dalam Daftar Perdagangan Dewan Perniagaan (KvK) dan anda mesti memenuhi keperluan untuk menjalankan perniagaan atau profesion anda. Yang terakhir bermakna anda mempunyai semua permit yang diperlukan untuk kerja anda.

Apabila anda datang ke Belanda sebagai pengusaha bebas dan sebelum anda boleh memohon izin tinggal, anda biasanya memerlukan izin tinggal sementara (MVV). Ini adalah visa masuk khas yang sah selama 90 hari. Kewarganegaraan anda menentukan sama ada anda dikehendaki memiliki MVV. Untuk beberapa kewarganegaraan atau dalam situasi tertentu, pengecualian berlaku, dan anda tidak memerlukannya. Anda boleh mendapatkan senarai semua pengecualian MVV di laman web IND. Sekiranya anda dikehendaki memiliki MVV, anda mesti memenuhi beberapa syarat. Pertama, anda memerlukan tujuan kediaman di Belanda. Dalam kes anda, itu adalah kerja. Di samping itu, terdapat beberapa syarat umum yang berlaku untuk semua orang, tanpa mengira tujuan penginapan yang dipilih.

MVV dilamar dengan cara permohonan masuk dan kediaman (TEV). Anda boleh menghantar permohonan ini di kedutaan atau konsulat Belanda di negara tempat anda tinggal atau di negara jiran.

Setelah mengemukakan permohonan, IND terlebih dahulu memeriksa sama ada permohonan itu lengkap dan adakah kosnya telah dibayar. IND kemudian menilai sama ada anda memenuhi semua syarat untuk memberikan mvv tersebut. Keputusan akan dibuat dalam masa 90 hari. Adalah mungkin untuk membantah keputusan ini dan membuat banding jika perlu.

At Law & More kami memahami bahawa memulakan sebagai usahawan bebas di Belanda bukan sahaja praktikal, tetapi juga merupakan langkah undang-undang utama bagi anda. Oleh itu, adalah bijak untuk bertanya terlebih dahulu mengenai kedudukan undang-undang anda dan syarat-syarat yang mesti anda patuhi selepas langkah ini. Peguam kami adalah pakar dalam bidang undang-undang imigresen dan dengan senang hati memberi nasihat kepada anda. Adakah anda memerlukan pertolongan untuk memohon izin tinggal atau MVV? Peguam di Law & More juga dapat menolong anda dengan itu. Sekiranya permohonan anda ditolak, kami juga dapat membantu anda mengemukakan bantahan. Adakah anda mempunyai soalan lain? Sila hubungi peguam dari Law & More.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.