Perjanjian penyelesaian adalah jenis perjanjian khas. Dalam perjanjian penyelesaian, pihak-pihak bertujuan untuk membuat perjanjian mengenai penyelesaian perselisihan atau situasi lain yang tidak menentu. Ini juga merupakan perjanjian yang dapat digunakan oleh majikan dan pekerja untuk secara sukarela, dengan persetujuan bersama, menamatkan kontrak pekerjaan.

RANCANGKAN PERJANJIAN PENYELESAIAN?
MENCEGAH MASALAH MASA DEPAN

Hubungi kami

Penyelesaian perjanjian

Perjanjian penyelesaian adalah jenis perjanjian khas. Dalam perjanjian penyelesaian, pihak-pihak bertujuan untuk membuat perjanjian mengenai penyelesaian perselisihan atau situasi lain yang tidak menentu. Ini juga merupakan perjanjian yang dapat digunakan oleh majikan dan pekerja untuk secara sukarela, dengan persetujuan bersama, menamatkan kontrak pekerjaan. Perjanjian penyelesaian dapat disimpulkan untuk semua jenis perselisihan, tetapi paling sering digunakan dalam kasus pemecatan.

Apa itu perjanjian penyelesaian?

Ketika perjanjian penyelesaian disimpulkan, majikan tidak perlu mendapatkan izin untuk pemecatan pekerja dari Badan Insurans Karyawan Belanda (UWV) atau dari pengadilan kecamatan. Ini adalah sebab penting mengapa majikan dan pekerja dalam beberapa kes ingin menamatkan kontrak pekerjaan berdasarkan persetujuan bersama melalui perjanjian penyelesaian. Alasan penting lain untuk memilih perjanjian penyelesaian adalah hakikat bahawa penamatan kontrak pekerjaan dapat diatur dengan cepat dan mudah. Ini membuat perbezaan yang besar dalam kos perundangan dan oleh itu bermanfaat bagi kedua-dua pihak. Namun, tentunya lebih mudah bagi kedua-dua belah pihak untuk mencapai persetujuan dengan sokongan peguam. Adakah anda ingin membuat perjanjian penyelesaian yang akan mencegah masalah undang-undang di masa depan? Sila hubungi Law & More.

Tom Meevis

Tom Meevis

Menguruskan Rakan Kongsi / Peguambela

 Hubungi +31 (0) 40 369 06 80

Peguam korporat kami bersedia untuk anda

Peguam korporat

Undang-undang Korporat

Setiap syarikat adalah unik. Oleh itu, anda akan menerima nasihat undang-undang yang berkaitan langsung dengan syarikat anda

Notis ingkar

Notis ingkar

Adakah seseorang tidak memenuhi perjanjian mereka? Kami boleh menghantar peringatan dan litigasi

Kesungguhan

Kesungguhan

Penyelidikan kewaspadaan yang baik memberikan kepastian. Kami menolong anda

Perjanjian pemegang saham

Perjanjian pemegang saham

Adakah anda ingin membuat peraturan yang berasingan untuk pemegang saham anda selain daripada artikel persatuan anda? Minta bantuan undang-undang kepada kami

"Law & More terlibat

dan dapat berempati

dengan masalah pelanggannya ”

Kandungan perjanjian penyelesaian

Dalam perjanjian penyelesaian, syarat-syarat di mana perjanjian kerja ditamatkan ditetapkan. Kandungan yang tepat dari perjanjian penyelesaian bergantung pada situasi dan keadaan tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang selalu ditetapkan. Pertama, tarikh penamatan adalah salah satu aspek terpenting dalam perjanjian penyelesaian. Kedua, tempoh notis mesti dipatuhi. Akhirnya, perjanjian mesti dibuat mengenai tempoh kerja yang tinggal sehingga tarikh penamatan. Ada kemungkinan bahawa tempoh pengecualian dari pekerjaan disepakati. Dalam kes itu, pekerja tidak perlu lagi bekerja, tetapi haknya untuk gaji tetap ada.

Perjanjian juga boleh dibuat mengenai baki cuti tertunggak dan penyelesaian individu lain, seperti komisen, skim bonus atau skim saham. Di samping itu, jumlah peruntukan peralihan yang ditentukan dalam perundingan bersama antara majikan dan pekerja akan ditentukan dalam perjanjian penyelesaian. Jumlah peruntukan peralihan sering kali dirundingkan dan tentunya penting. Oleh itu, adalah bijaksana untuk mendapatkan bantuan undang-undang dalam masalah ini. Pasukan kami dengan senang hati akan membantu anda.

penyelesaian perjanjian

Syarat-syarat berkenaan dengan perjanjian penyelesaian

Pekerja mempunyai hak berkanun untuk membatalkan perjanjian penyelesaian yang ditandatangani dalam masa dua minggu. Majikan mesti memasukkan hak penarikan pekerja dalam perjanjian. Di samping itu, ketika kesepakatan penyelesaian disepakati, pelepasan akhir diberikan antara para pihak. Ini bererti bahawa majikan dan pekerja tidak lagi dapat menuntut apa-apa antara satu sama lain kecuali selain dari yang telah ditetapkan dalam perjanjian penyelesaian. Peruntukan pelepasan akhir biasanya disertakan pada akhir perjanjian.

Hak mendapat faedah pengangguran

Perjanjian penyelesaian mesti selalu menyatakan bahawa majikan telah mengambil inisiatif untuk menghentikan pekerjaan. Pekerja itu kemudiannya tidak akan menjadi penganggur. Ini penting agar pekerja berhak menerima faedah pengangguran. Syarat-syarat berikut juga mesti dipenuhi untuk memastikan bahawa pekerja berhak menerima faedah pengangguran:

• majikan telah meminta pekerja untuk bersetuju dengan pemecatan tersebut;
• perjanjian penyelesaian mengambil kira tempoh pemberitahuan;
• pekerja dapat membuktikan bahawa dia telah mencari dan sedang mencari pekerjaan baru.

Nasihat - perundingan - menyusun perjanjian penyelesaian
Pasukan kami dengan senang hati akan menasihati anda, untuk berunding untuk anda dan menyusun keseluruhan perjanjian penyelesaian untuk anda. Kami memberi nasihat mengenai kewajaran perjanjian penyelesaian dan memberikan kejelasan. Kami juga melihat kehendak khusus anda dan memastikan bahawa anda mencapai keputusan yang dipertimbangkan dengan baik dan baik. Semasa berunding, kami membantu anda untuk mencapai hasil kewangan yang optimum dengan prasyarat yang baik

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh buat untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 stuur een e-mail naar:

Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - [e-mel dilindungi]
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & Lagi - [e-mel dilindungi]

Law & More B.V.