Kontrak pekerjaan adalah kontrak bertulis yang mengandungi semua perjanjian yang dibuat antara majikan dan pekerja. Perjanjian tersebut mengandungi semua hak dan kewajiban bagi kedua-dua pihak.

DI PERLUKAN KONTRAK PEKERJAAN?
DAPATKAN HUBUNGAN DENGAN LAW & MORE

Kontrak pekerjaan

Kontrak pekerjaan adalah kontrak bertulis yang mengandungi semua perjanjian yang dibuat antara majikan dan pekerja. Perjanjian tersebut mengandungi semua hak dan kewajiban bagi kedua-dua pihak.

Kadang-kadang mungkin ada kekurangan mengenai apakah ada kontrak pekerjaan atau tidak. Menurut undang-undang, kontrak pekerjaan adalah perjanjian di mana satu pihak, pekerja, melakukan pekerjaan untuk jangka waktu tertentu dalam melayani pihak lain, majikan, dan menerima pembayaran untuk pekerjaan ini. Lima elemen utama dibezakan dalam definisi ini:

• pekerja mesti melakukan kerja;
• majikan mesti membayar upah untuk pekerjaan itu;
• kerja mesti dijalankan untuk jangka masa tertentu;
• mesti ada hubungan kewibawaan;
• pekerja mesti menjalankan kerja itu sendiri.

Tom Meevis - Peguambela Eindhoven

Tom Meevis

Menguruskan Rakan Kongsi / Peguambela

 Hubungi +31 40 369 06 80

"Law & More terlibat

dan dapat berempati

dengan masalah pelanggannya ”

Jenis kontrak pekerjaan

Terdapat pelbagai jenis kontrak pekerjaan dan jenisnya bergantung pada hubungan pekerjaan antara majikan dan pekerja. Majikan dan pekerja boleh membuat kontrak pekerjaan tetap atau kontrak untuk jangka masa yang tidak ditentukan.

Kontrak pekerjaan tetap

Sekiranya kontrak pekerjaan tetap, tarikh akhir kontrak adalah tetap. Pilihan lain ialah majikan dan pekerja bersetuju untuk menjalin hubungan pekerjaan untuk jangka masa tertentu, misalnya untuk jangka masa projek tertentu. Kontrak tersebut kemudiannya berakhir secara automatik apabila projek itu ditamatkan.

Majikan boleh menawarkan kontrak pekerjaan jangka tetap kepada pekerja dengan maksimum tiga kali dalam jangka masa hingga 24 bulan. Sekiranya ada jangka waktu antara kontrak kerja jangka waktu selama tidak ada kontrak pekerjaan, dan jangka waktu ini memiliki maksimum 6 bulan, maka waktu antara kontrak tetap dihitung dalam perhitungan periode 24 bulan.

Penamatan kontrak pekerjaan tetap

Kontrak pekerjaan jangka tetap berakhir dengan undang-undang. Ini bermaksud bahawa kontrak berakhir secara automatik pada masa yang dipersetujui, tanpa perlu mengambil tindakan. Majikan mesti memberitahu pekerja secara bertulis sebulan lebih awal sama ada kontrak pekerjaan akan dilanjutkan atau tidak, dan jika demikian, dalam keadaan apa. Walau bagaimanapun, kontrak pekerjaan tetap mesti ditamatkan sekiranya pihak-pihak telah menyetujui hal ini atau jika ini diwajibkan oleh undang-undang.

Kontrak kerja jangka tetap hanya dapat ditamatkan sebelum waktunya, iaitu sebelum jangka masa kontrak pekerjaan berakhir, jika ini telah dipersetujui secara bertulis oleh kedua-dua belah pihak. Oleh itu, disarankan untuk selalu memasukkan klausa penamatan sementara dengan tempoh pemberitahuan dalam kontrak pekerjaan jangka tetap.

Adakah anda mencari bantuan undang-undang dalam menyusun kontrak pekerjaan tetap? Peguam dari Law & More sedia melayani anda.

Kontrak pekerjaan

Kontrak pekerjaan untuk jangka masa yang tidak ditentukan

Kontrak pekerjaan untuk jangka waktu yang tidak terbatas juga disebut sebagai kontrak pekerjaan tetap. Sekiranya tidak ada kesepakatan mengenai jangka waktu kontrak tersebut akan disimpulkan, kontrak pekerjaan dianggap untuk jangka waktu yang tidak ditentukan. Jenis kontrak pekerjaan ini berterusan sehingga ditamatkan.

Penamatan kontrak pekerjaan untuk jangka masa yang tidak ditentukan

Perbezaan penting berhubung dengan kontrak pekerjaan jangka tetap adalah kaedah penamatan. Pemberitahuan terlebih dahulu diperlukan untuk penamatan kontrak pekerjaan untuk jangka masa yang tidak ditentukan. Majikan dapat mengajukan izin pemecatan di UWV atau meminta pengadilan negeri untuk membubarkan kontrak. Walau bagaimanapun, alasan yang sah diperlukan untuk ini. Sekiranya majikan mendapat izin pemecatan, dia mesti menamatkan kontrak pekerjaan dengan memperhatikan tempoh pemberitahuan yang berlaku.

Sebab-sebab penamatan kontrak pekerjaan tanpa had

Majikan hanya boleh memberhentikan pekerja jika dia mempunyai alasan yang baik untuk melakukannya. Oleh itu, mesti ada alasan yang munasabah untuk pemecatan. Berikut adalah bentuk pemecatan yang paling biasa.

Pemecatan kerana alasan ekonomi

Sekiranya keadaan di syarikat majikan cukup alasan untuk meminta pemecatan pekerja, ini disebut sebagai pemecatan kerana alasan ekonomi. Pelbagai alasan ekonomi mungkin berlaku:

• keadaan kewangan yang buruk atau merosot;
• pengurangan kerja;
• perubahan organisasi atau teknologi dalam syarikat;
• pemberhentian perniagaan;
• penempatan semula syarikat.

Pemecatan tidak berfungsi

Pemecatan kerana disfungsi bermaksud pekerja tidak memenuhi syarat pekerjaan dan tidak sesuai untuk pekerjaannya. Ia harus jelas kepada pekerja apa, menurut pendapat majikan, yang harus diperbaiki berkaitan dengan fungsinya. Sebagai sebahagian daripada proses penambahbaikan, wawancara prestasi mesti dilakukan dengan pekerja secara berkala. Perlu dipertimbangkan untuk menawarkan kursus atau bimbingan oleh pihak ketiga dengan perbelanjaan pihak atasan. Laporan mesti dibuat mengenai wawancara dan dimasukkan ke dalam fail kakitangan pekerja. Di samping itu, pekerja mesti diberi masa yang mencukupi untuk meningkatkan prestasinya.

Pemecatan segera

Sekiranya pemecatan segera, majikan menamatkan kontrak kerja pekerja dengan segera, iaitu tanpa notis. Majikan mesti mempunyai alasan mendesak untuk ini dan pemecatan mesti diberikan 'dengan segera'. Ini bererti bahawa majikan mesti memberhentikan pekerja dengan segera pada saat alasan mendesaknya jelas. Sebab pemecatan mesti diberikan pada masa yang sama dengan pemecatan tersebut. Sebab-sebab berikut boleh dianggap mendesak:

• kecurian;
• penggelapan;
• penganiayaan;
• penghinaan berat;
• tidak menyimpan rahsia perniagaan;

Meletak jawatan dengan persetujuan bersama

Sekiranya majikan dan pekerja kedua-duanya setuju pada penamatan kontrak pekerjaan, perjanjian antara kedua belah pihak ditetapkan dalam perjanjian penyelesaian. Dalam kes ini, kontrak pekerjaan berakhir dengan persetujuan bersama. Majikan tidak perlu meminta izin dari UWV atau pengadilan negeri untuk menghentikan kontrak pekerjaan.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai kontrak pekerjaan? Dapatkan bantuan undang-undang dari Law & More.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh buat untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:

Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - [e-mel dilindungi]
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & Lagi - [e-mel dilindungi]

Law & More B.V.