Sebagai sebuah syarikat, anda mungkin akan menghadapi undang-undang alam sekitar jika anda harus menangani pelepasan gas, pembuangan bahan buangan atau pencemaran tanah atau air. Anda mungkin juga harus mematuhi rancangan pengezonan dan izin persekitaran. Ketika menyangkut tindakan undang-undang umum, anda juga dapat memikirkan pelepasan ammonia oleh peternakan. Pemerintah berusaha mencegah pencemaran dan melindungi kualiti tanah, udara dan air melalui perundangan alam sekitar.

MENCARI UNDANG-UNDANG PERSEKITARAN?
DAPATKAN HUBUNGAN DENGAN LAW & MORE

Undang-undang Alam Sekitar

Sebagai sebuah syarikat, anda mungkin akan menghadapi undang-undang alam sekitar jika anda harus menangani pelepasan gas, pembuangan bahan buangan atau pencemaran tanah atau air. Anda mungkin juga harus mematuhi rancangan pengezonan dan izin persekitaran. Ketika menyangkut tindakan undang-undang umum, anda juga dapat memikirkan pelepasan ammonia oleh peternakan. Pemerintah berusaha mencegah pencemaran dan melindungi kualiti tanah, udara dan air melalui perundangan alam sekitar. Perundangan ini ditetapkan misalnya dalam Undang-Undang Pengelolaan Lingkungan, Peruntukan Umum untuk Undang-Undang Lingkungan dan sejak 2021 dalam Undang-Undang Undang-Undang Alam Sekitar. Penguatkuasaan undang-undang alam sekitar ini berlaku dalam undang-undang pentadbiran Belanda, undang-undang jenayah dan sivil. Inspektorat Kementerian Perumahan, Perancangan Tata Ruang dan Lingkungan Hidup (VROM) memeriksa dan memeriksa perusahaan untuk mematuhi undang-undang dan peraturan ini.

Menu cepat

Anda boleh menghubungi Law & More untuk maklumat lebih lanjut mengenai:

• Peraturan aktiviti pembinaan dan perindustrian
• Perlindungan alam dan landskap
• Perancangan ruang dan dasar wilayah
• Izin persekitaran dan rancangan pengezonan
• Tanggungjawab persekitaran

Adakah anda mahukan lebih banyak maklumat undang-undang mengenai perkara ini? Anda boleh menghubungi kami untuk mendapatkan nasihat dan bantuan undang-undang untuk semua persoalan dan masalah persekitaran anda. Anda juga boleh memulakan proses undang-undang untuk syarikat anda. Peguam alam sekitar kami bersedia untuk menjawab soalan anda.

Tom Meevis

Tom Meevis

Menguruskan Rakan Kongsi / Peguambela

 Hubungi +31 (0) 40 369 06 80

Kepakaran kami dalam undang-undang tenaga

Tenaga solar

Tenaga solar

Kami memberi tumpuan kepada undang-undang tenaga yang memfokuskan pada tenaga angin dan solar

Undang-undang Tenaga

Undang-undang Tenaga

Kedua-dua undang-undang Belanda dan Eropah berlaku untuk undang-undang tenaga. Mari kami maklumkan dan memberi nasihat kepada anda

Hak pelepasan / perdagangan pelepasan

Hak pelepasan / perdagangan pelepasan

Adakah anda mencari pakar dalam perdagangan pelepasan? Kami gembira dapat membantu anda lebih jauh!

Pengeluar tenaga

Pengeluar tenaga

Adakah anda berurusan dengan tenaga tunggal? Pakar kami dengan senang hati membantu anda

"Saya mahukan
mempunyai peguam yang
sentiasa bersedia untuk saya,
walaupun pada hujung minggu "

Peraturan persekitaran untuk syarikat anda

Undang-undang alam sekitar mana yang berlaku untuk syarikat anda dan apakah anda harus berurusan dengan Kementerian Perumahan, Perancangan Tata Ruang dan Alam Sekitar, bergantung pada sejauh mana syarikat anda mempunyai kesan terhadap alam sekitar. Di Belanda, tiga kategori syarikat ditentukan dalam konteks ini:

Kategori A: syarikat dalam kategori ini mempunyai kesan paling sedikit terhadap alam sekitar. Syarikat dalam kategori ini terdiri daripada pejabat, bank dan tadika dan mempunyai sekurang-kurangnya kesan minimum terhadap undang-undang alam sekitar. Syarikat seperti itu tidak perlu mengajukan izin lingkungan untuk kegiatan mereka, juga tidak harus melaporkan Keputusan Kegiatan.

Kategori B: syarikat yang mempunyai kesan yang besar terhadap alam sekitar ditempatkan dalam kategori B. Untuk aktiviti perniagaan mereka, seperti kerja percetakan dan mencuci dan membaiki kereta, mereka diminta melaporkan Keputusan Aktiviti. Pemberitahuan tersebut mungkin berkaitan dengan aplikasi tanah yang tercemar, simpanan dan pengangkutan sampah atau kejadian yang tidak biasa. Dalam beberapa kes, permit persekitaran terhad (OBM) juga mesti digunakan.

Kategori C: syarikat dalam kategori ini, contohnya syarikat kerja logam, mempunyai kesan besar terhadap alam sekitar. Kategori ini juga dikenakan kewajiban untuk memberikan maklumat berdasarkan Keputusan Kegiatan. Selain itu, syarikat-syarikat ini juga mesti memohon izin persekitaran untuk aktiviti perniagaan mereka. Peguam undang-undang alam sekitar Law & More dapat menentukan di bawah kategori mana syarikat anda disenaraikan dan tanggungjawab mana yang harus anda patuhi. Anda juga boleh meminta pertolongan dari kami untuk memohon izin alam sekitar atau dalam pemberitahuan Keputusan Kegiatan.

Permit persekitaran

Syarikat dalam kategori C mesti memohon izin alam sekitar. Tanpa izin ini, dilarang untuk memulakan, mengubahsuai atau mengoperasikan pertubuhan. Syarat berikut mesti dipenuhi sebelum izin alam sekitar diberikan:

• mesti ada penubuhan Wm;
• Pembentukan Wm mesti dilantik dalam Undang-Undang Kebenaran Alam Sekitar (Peruntukan Am).

Menurut Akta Pengurusan Alam Sekitar, Wm-قیام dianggap wujud jika pertubuhan berkenaan dengan sebuah syarikat (atau jika ukuran syarikat), aktiviti tersebut berada di satu lokasi dan berlangsung sekurang-kurangnya enam bulan (atau secara berkala kembali ke lokasi yang sama) dan aktiviti tersebut termasuk dalam Lampiran I Keputusan Undang-Undang Alam Sekitar.

Undang-undang alam sekitar

Ujian persekitaran terhad izin alam sekitar (OBM)

Syarikat mesti memohon OBM untuk dua jenis aktiviti:

• aktiviti yang mana pihak berwajib mesti menilai sama ada aktiviti tersebut sesuai dengan keadaan setempat;
• aktiviti yang wajib dilakukan penilaian kesan terhadap alam sekitar. Penilaian sedemikian memberi tumpuan khusus kepada kemungkinan kesan buruk terhadap alam sekitar.

Kegiatan tersebut mungkin termasuk menubuhkan syarikat, tetapi juga membuat perubahan. Ada kemungkinan dua OBM diperlukan untuk satu syarikat. Apabila anda memohon OBM untuk aktiviti tertentu, pihak berkuasa yang berwenang, biasanya perbandaran, akan memeriksa aktiviti yang dimaksudkan sebelum anda dapat memulakan aktiviti anda. Ini akan menghasilkan kebenaran atau penolakan.

Akta Perancangan Alam Sekitar

Undang-undang ini telah diadopsi oleh parlimen dan diharapkan akan berkuatkuasa pada tahun 2021. Sumbangan utama dari Undang-Undang Alam Sekitar adalah penyusunan pelbagai undang-undang yang ada untuk membuat undang-undang mengenai undang-undang alam sekitar lebih telus dan mesra pengguna. Peguam dari Law & More boleh memberi nasihat kepada anda mengenai undang-undang peralihan dan kemungkinan perubahan yang mungkin berlaku untuk syarikat anda.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh buat untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 stuur een e-mail naar:

Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - [e-mel dilindungi]
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & Lagi - [e-mel dilindungi]

Law & More B.V.