Google mendenda rekod 2,42 bilion EU oleh EU. Ini baru permulaan, dua hukuman lebih mungkin dikenakan

Menurut keputusan Suruhanjaya Eropah, Google mesti membayar denda sebanyak EUR 2,42 bilion kerana melanggar undang-undang antimonopoli.

Suruhanjaya Eropah menyatakan bahawa Google menguntungkan produk Google Shopping sendiri hasil mesin pencari Google sehingga merugikan penyedia barang lain. Pautan ke produk Google Shopping berada dan berada di bahagian atas halaman hasil carian, sementara kedudukan perkhidmatan yang bersaing seperti yang ditentukan oleh algoritma carian Google hanya muncul pada posisi yang lebih rendah.

Dalam 90 hari, Google perlu mengubah sistem ranking algoritma cariannya. Jika tidak, penalti akan dikenakan sehingga 5% daripada purata penjualan global Alphabet harian, syarikat induk Google.

Pesuruhjaya Eropah untuk Pertandingan Margrethe Vestager mengatakan bahawa apa yang dilakukan oleh Google adalah haram di bawah peraturan antimonopoli EU. Dengan keputusan ini, preseden ditetapkan untuk penyelidikan masa depan.

Suruhanjaya Eropah menyiasat dua lagi kes di mana Google diduga menyalahgunakan peraturan persaingan di pasaran bebas: sistem operasi Android dan AdSense.

Baca lebih lanjut: https://rechtennieuws.nl/54679/commissie-legt-google-geldboete-op-242-miljard-eur-misbruik-machtspositie-als-zoekmachine-eigen-prijsvergelijkingsdienst-illegaal-bevoordelen/

Kongsi
Law & More B.V.