ADAKAH ANDA BERURUSAN DENGAN TUNTUTAN KERUGIAN?
TANYA BANTUAN UNDANG-UNDANG

PEGAWAI KAMI ADALAH SPESIALIS DALAM UNDANG-UNDANG DUTCH

Diperiksa Jelas.

Diperiksa Peribadi dan mudah diakses.

Diperiksa Kepentingan anda dahulu.

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More disediakan pada hari Isnin hingga Jumaat dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil dengan pelan tindakan yang sesuai
Komunikasi yang baik dan pantas

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan mengesyorkan kami dan bahawa kami dinilai rata-rata dengan 9.4

Tuntutan ganti rugi

Prinsip asas berlaku dalam undang-undang pampasan Belanda: setiap orang menanggung kerosakannya sendiri. Dalam beberapa kes, tidak ada yang bertanggungjawab. Fikirkan, misalnya, kerosakan akibat ribut hujan batu. Adakah kerosakan anda disebabkan oleh seseorang? Dalam kes itu, hanya mungkin untuk mengimbangi kerosakan jika ada asas untuk menanggung orang yang bertanggungjawab. Dua prinsip dapat dibezakan dalam undang-undang Belanda: tanggungjawab kontrak dan undang-undang.

Menu cepat

Tanggungan kontrak

Adakah pihak membuat perjanjian? Maka bukan hanya niat, tetapi juga kewajiban agar perjanjian yang dibuat di dalamnya harus dipenuhi oleh kedua belah pihak. Sekiranya pihak tidak memenuhi kewajibannya di bawah kontrak, ada kelemahan. Pertimbangkan, sebagai contoh, keadaan di mana pembekal tidak menghantar barang, menghantarnya lewat atau dalam keadaan buruk.

Ruby van Kersbergen

Ruby van Kersbergen

PEGUAM

ruby.van.kersbergen@lawandmore.nl

Law & More juga boleh melakukan ini untuk anda

Law and More

Perjanjian penerimaan

Merangka perjanjian melibatkan banyak kerja. Oleh itu dapatkan bantuan daripada.

Law and More

Notis ingkar

Tidakkah sesiapa yang mengekalkan janji temu mereka? Kami boleh menghantar peringatan bertulis dan mengadili bagi pihak anda.

Law and More

Kontrak pekerjaan

Adakah anda mahukan sokongan dalam membuat kontrak pekerjaan? Menelefon Law & More.

Adakah anda menghadapi tuntutan ganti rugi dan adakah anda memerlukan bantuan undang-undang dalam prosedur ini?

"Law & More peguam
terlibat dan boleh berempati
dengan masalah klien”

Namun, hanya kekurangan yang belum memberi anda pampasan. Ini juga memerlukan akauntabiliti. Pertanggungjawaban diatur dalam Artikel 6:75 Kanun Sivil Belanda. Ini menetapkan bahawa kekurangan tidak dapat dikaitkan dengan pihak lain jika itu bukan disebabkan oleh kesalahannya, juga bukan untuk kepentingan hukum, tindakan hukum atau pandangan yang berlaku. Ini juga berlaku dalam kes-kes force majeure.

Adakah kekurangan dan apakah itu juga boleh dibantah? Dalam kes tersebut, kerosakan yang berlaku belum dapat dituntut langsung dari pihak lain. Biasanya, notis ingkar mesti dihantar terlebih dahulu untuk memberi peluang kepada pihak lain untuk memenuhi kewajibannya dan dalam jangka masa yang munasabah. Sekiranya pihak lain masih gagal menunaikan kewajibannya, ini akan mengakibatkan kegagalan dan pampasan juga dapat dituntut.

Apa yang pelanggan katakan mengenai kami

Peguam Liabiliti kami sedia membantu anda:

Pejabat Law & More

Sebagai tambahan, tanggungjawab pihak lain tidak boleh dipandang remeh, memandangkan prinsip kebebasan kontrak. Bagaimanapun, pihak-pihak di Belanda mempunyai kebebasan kontrak yang besar. Ini bermaksud bahawa pihak yang berkontrak juga bebas untuk mengecualikan kekurangan akauntabiliti tertentu. Ini biasanya dilakukan dalam perjanjian itu sendiri atau dalam terma dan syarat umum yang dinyatakan terpakai padanya dengan cara klausa pembebasan. Klausa semacam itu, bagaimanapun, harus memenuhi syarat-syarat tertentu sebelum pihak dapat memaksanya agar dapat dipertanggungjawabkan. Apabila klausa seperti itu terdapat dalam hubungan kontrak dan memenuhi syarat, titik permulaan akan berlaku.

Tanggungjawab undang-undang

Tuntutan ganti rugi

Salah satu bentuk kewajiban sivil yang paling terkenal dan umum adalah penyiksaan. Ini melibatkan tindakan atau peninggalan oleh seseorang yang secara tidak sah menyebabkan kerosakan orang lain. Pertimbangkan, sebagai contoh, keadaan bahawa pelawat anda secara tidak sengaja dapat menjatuhkan pasu berharga anda atau menjatuhkan kamera foto mahal anda. Dalam kes itu, Seksyen 6: 162 Kanun Sivil Belanda menetapkan bahawa mangsa perbuatan atau peninggalan tersebut berhak mendapat pampasan sekiranya syarat-syarat tertentu dipenuhi.

Contohnya, perlakuan atau tindakan orang lain mesti dianggap sebagai menyalahi undang-undang. Ini berlaku sekiranya tindakan tersebut melibatkan pelanggaran hak tertentu atau tindakan atau peninggalan yang melanggar kewajiban undang-undang atau kesopanan sosial, atau standard yang tidak tertulis. Tambahan pula, perbuatan itu mestilah dikaitkan dengan 'pelaku'. Ini mungkin berlaku jika disebabkan oleh kesalahannya atau sebab yang dia bertanggungjawab oleh undang-undang atau lalu lintas. Niat tidak diperlukan dalam konteks kebertanggungjawaban. Hutang yang sedikit mungkin mencukupi.

Walau bagaimanapun, pelanggaran standard yang berlaku tidak selalu menimbulkan tanggungjawab kepada sesiapa yang mengalami kerosakan akibatnya. Bagaimanapun, tanggungjawab masih boleh dibatasi oleh keperluan relativiti. Keperluan ini menyatakan bahawa tidak ada kewajiban untuk membayar pampasan jika standard yang dilanggar tidak berfungsi untuk melindungi dari kerosakan yang dialami oleh mangsa. Oleh itu, adalah penting bahawa 'pelaku' bertindak salah 'terhadap' mangsa kerana melanggar standard itu.

Jenis kerosakan

Sekiranya syarat tanggungjawab kontrak atau sivil dipenuhi, pampasan boleh dituntut. Kerosakan yang layak mendapat pampasan di Belanda termasuk kerugian kewangan and kerugian lain. Sekiranya kerugian kewangan berkaitan dengan kerugian atau kerugian keuntungan yang dialami, kerugian lain berkenaan dengan penderitaan tidak ketara. Pada prinsipnya, kerosakan harta benda selalu dan sepenuhnya layak untuk mendapat pampasan, kerugian lain hanya sejauh undang-undang memberikan begitu banyak kata.

Pampasan penuh untuk kerosakan yang sebenarnya dialami

Sekiranya berkaitan dengan pampasan, prinsip asas pampasan penuh atas kerosakan yang sebenarnya dialami terpakai.

Prinsip ini bermaksud bahawa pihak yang cedera dari peristiwa yang menyebabkan kerosakan tidak akan diganti lebih banyak daripada kerosakan sepenuhnya. Artikel 6: 100 Kanun Sivil Belanda menyatakan bahawa jika peristiwa yang sama tidak hanya menyebabkan korban ganti rugi, tetapi juga mengakibatkan beberapa kejadian Faedah, faedah ini mesti dikenakan semasa menentukan kerosakan yang akan diberi ganti rugi, selagi ini wajar. Manfaat dapat digambarkan sebagai peningkatan dalam posisi (aset) mangsa sebagai akibat dari peristiwa yang menyebabkan kerosakan.

Lebih-lebih lagi, kerosakan tidak akan dapat dikompensasikan sepenuhnya. Tingkah laku mangsa yang disalahkan atau keadaan di kawasan risiko mangsa memainkan peranan penting dalam hal ini. Pertanyaan yang harus diajukan adalah yang berikut: apakah korban harus bertindak berbeda dari yang dia lakukan sehubungan dengan kejadian atau sejauh mana kerusakan itu? Dalam beberapa kes, mangsa mungkin diwajibkan untuk membatasi kerosakan. Ini termasuk keadaan adanya alat pemadam api sebelum kejadian yang menyebabkan kerosakan, seperti kebakaran, berlaku. Adakah terdapat kesalahan di pihak mangsa? Kalau macam itu, tingkah laku yang bersalah pada prinsipnya membawa kepada pengurangan tanggungjawab pampasan orang yang menyebabkan kerosakan dan kerosakan mesti dibahagikan antara orang yang menyebabkan kerosakan dan mangsa. Dengan kata lain: sebahagian (sebahagian besar) kerosakan itu tetap dengan perbelanjaan mangsa sendiri. Kecuali mangsa diinsuranskan untuknya.

Pastikan tidak mengalami kerosakan

Tuntutan ganti rugi

Mengingat perkara di atas, mungkin bijak untuk mengambil insurans untuk mengelakkan daripada ditinggalkan dengan kerosakan sebagai mangsa atau penyebab kerosakan. Bagaimanapun, merosakkan dan mendakwa itu adalah doktrin yang sukar. Di samping itu, pada masa ini anda boleh mengambil pelbagai polisi insurans dengan mudah dengan syarikat insurans, seperti insurans liabiliti, insurans rumah tangga atau kereta.

Adakah anda berurusan dengan kerosakan dan adakah anda mahukan insurans mengimbangi kerosakan anda? Maka anda mesti melaporkan sendiri kerosakan kepada syarikat insurans anda, biasanya dalam masa sebulan. Sebaiknya kumpulkan seberapa banyak bukti untuk ini. Bukti mana yang anda perlukan bergantung pada jenis kerosakan dan perjanjian yang telah anda buat dengan syarikat insurans anda. Selepas laporan anda, syarikat insurans akan menunjukkan sama ada dan kerosakan mana yang akan diberi ganti rugi.

Harap maklum bahawa sekiranya kerosakan telah dikompensasikan oleh insurans anda, anda tidak lagi boleh menuntut kerosakan ini dari orang yang menyebabkan kerosakan tersebut. Ini berbeza dengan kerosakan yang tidak dilindungi oleh syarikat insurans anda. Kenaikan premium akibat tuntutan kerosakan dari syarikat insurans anda juga layak mendapat pampasan oleh orang yang menyebabkan kerosakan tersebut.

Tindakan kelas

Dalam keadaan tertentu, tindakan kelas dapat menjadi alternatif yang menarik untuk prosedur individu yang mungkin. Ini akan berlaku terutama dengan penyebaran kerosakan: jumlah kerosakan yang dialami oleh mangsa adalah besar, tetapi kerosakan setiap mangsa relatif rendah. Sekiranya demikian, kemungkinan pampasan selalunya tidak akan melebihi kos prosedur, pelaburan masa dan risiko yang akan ditanggung oleh mangsa. Di samping itu, mereka yang bertanggungjawab atas kerosakan tersebut sering kali merupakan organisasi besar yang biasa dengan sistem perundangan dan mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk menuntut.

Sejak 1 Januari 2020, Akta Penyelesaian Tuntutan Massa dalam tindakan kolektif mula berkuatkuasa. Ini memungkinkan pihak yang cedera, yang kerosakannya disebabkan oleh peristiwa yang sama atau kejadian serupa dan yang hanya satu atau sejumlah orang (sah) yang bertanggung jawab, untuk mengajukan tuntutan kolektif untuk pampasan melalui kumpulan kepentingan. Kini ada satu rejim untuk tindakan kelas di bawah Seksyen 3: 305a Kanun Sivil Belanda, tanpa mengira sama ada mereka memberikan pampasan secara tunai atau tidak.

Perkhidmatan kami

At Law & More kami memahami bahawa sebarang kerosakan boleh membawa kesan yang besar kepada anda. Adakah anda menghadapi kerosakan dan adakah anda ingin mengetahui sama ada atau bagaimana anda boleh menuntut kerosakan ini? Adakah anda berurusan dengan tuntutan ganti rugi dan adakah anda memerlukan bantuan undang-undang dalam prosedur ini? Adakah anda ingin tahu apa lagi yang boleh kami lakukan untuk anda? Sila hubungi Law & More. Peguam kami adalah pakar dalam bidang tuntutan kerosakan dan dengan senang hati membantu anda melalui pendekatan dan nasihat peribadi dan disasarkan!

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh lakukan untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven and Amsterdam?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:
Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & More - maxim.hodak@lawandmore.nl

Law & More