MEMERLUKAN PEGUAM RAYUAN?
TANYA BANTUAN UNDANG-UNDANG

PEGAWAI KAMI ADALAH SPESIALIS DALAM UNDANG-UNDANG DUTCH

Diperiksa Jelas.

Diperiksa Peribadi dan mudah diakses.

Diperiksa Kepentingan anda dahulu.

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More disediakan pada hari Isnin hingga Jumaat dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil dengan pelan tindakan yang sesuai
Pendekatan peribadi

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan mengesyorkan kami dan bahawa kami dinilai rata-rata dengan 9.4

Rayuan Peguam

Adalah umum bahawa satu atau kedua-dua pihak tidak bersetuju dengan keputusan dalam kes mereka. Adakah anda tidak bersetuju dengan keputusan mahkamah? Maka ada pilihan untuk mengadili putusan ini ke pengadilan banding. Walau bagaimanapun, pilihan ini tidak terpakai untuk perkara sivil dengan kepentingan kewangan kurang dari EUR 1,750. Adakah anda sebaliknya bersetuju dengan keputusan mahkamah? Maka anda masih boleh terlibat dalam prosiding di mahkamah. Bagaimanapun, rakan anda juga boleh membuat keputusan untuk membuat rayuan.

Menu cepat

Kemungkinan banding diatur dalam Tajuk 7 Kanun Prosedur Sivil Belanda. Kemungkinan ini didasarkan pada prinsip menangani kes dalam dua keadaan: pada mulanya biasanya di mahkamah dan kemudian di mahkamah banding. Dipercayai bahawa menangani kes dalam dua keadaan meningkatkan kualiti keadilan, serta kepercayaan warga negara dalam administrasi keadilan. Daya tarikan mempunyai dua fungsi penting:

• Fungsi kawalan. Semasa membuat rayuan, minta pengadilan mengkaji semula kes anda secara lengkap dan lengkap. Oleh itu, mahkamah memeriksa sama ada hakim pada awalnya telah membuktikan fakta dengan betul, menerapkan undang-undang dengan betul dan apakah dia telah menilai dengan betul. Sekiranya tidak, keputusan hakim pertama akan dibatalkan oleh mahkamah.
• Peluang kembali. Ada kemungkinan anda memilih asas undang-undang yang salah pada awalnya, tidak menyusun pernyataan anda dengan cukup atau memberikan bukti yang terlalu sedikit untuk pernyataan anda. Oleh itu, prinsip resit penuh berlaku di mahkamah rayuan. Tidak hanya semua fakta dapat dikemukakan ke pengadilan lagi untuk diperiksa, tetapi Anda sebagai pihak yang mengajukan banding juga akan memiliki kesempatan untuk memperbaiki kesalahan yang Anda buat pada awalnya. Terdapat juga kemungkinan untuk membuat rayuan untuk meningkatkan tuntutan anda.

Gambar Tom Meevis

Tom Meevis

RAKAN PENGURUS / PENYELARAS

tom.meevis@lawandmore.nl

Firma guaman masuk Eindhoven and Amsterdam

Peguam korporat

"Law & More peguam
terlibat dan boleh berempati
dengan masalah klien”

Tempoh untuk rayuan

Sekiranya anda memilih untuk prosedur rayuan di mahkamah, anda mesti mengemukakan rayuan dalam jangka waktu tertentu. Jangka masa itu bergantung pada jenis kes. Sekiranya penghakiman berkenaan dengan keputusan a mahkamah sivil, anda mempunyai tiga bulan dari tarikh penghakiman untuk mengemukakan rayuan. Adakah anda perlu menangani proses ringkasan pada mulanya? Dalam kes itu, tempoh hanya empat minggu berlaku untuk mengajukan banding ke pengadilan. Adakah mahkamah jenayah mempertimbangkan dan menilai kes anda? Dalam kes itu, anda hanya mempunyai dua minggu setelah keputusan untuk mengajukan banding ke mahkamah.

Oleh kerana syarat-syarat rayuan memberikan kepastian undang-undang, tarikh akhir ini juga mesti dipatuhi. Oleh itu, tempoh rayuan adalah tarikh akhir yang ketat. Adakah rayuan tidak akan diajukan dalam tempoh ini? Maka anda terlambat dan oleh itu tidak boleh diterima. Hanya dalam kes-kes yang luar biasa, rayuan dapat diajukan setelah berakhirnya tarikh akhir untuk mengemukakan rayuan. Ini mungkin berlaku, misalnya, jika penyebab rayuan lewat adalah kesalahan hakim sendiri, kerana dia mengirimkan perintah itu kepada pihak-pihak terlalu terlambat.

Apa yang pelanggan katakan mengenai kami

Peguam Rayuan kami sedia membantu anda:

Pejabat Law & More

RayuanProsedur

Dalam konteks banding, prinsip dasarnya adalah bahwa ketentuan mengenai hal pertama juga berlaku untuk prosedur banding. Oleh itu, rayuan dimulakan dengan a sepina dalam bentuk yang sama dan dengan syarat yang sama dengan yang pertama. Walau bagaimanapun, masih belum perlu dinyatakan alasan untuk membuat rayuan. Alasan ini hanya perlu dikemukakan dalam penyataan aduan yang dengannya sepina diikuti.

Alasan untuk rayuan adalah semua alasan bahawa perayu mesti mengemukakan hujah bahawa keputusan mahkamah yang dipertikaikan harus diketepikan. Bahagian-bahagian dalam keputusan yang tidak ada alasan yang dikemukakan, akan tetap berkuatkuasa dan tidak akan dibicarakan lagi semasa rayuan. Dengan cara ini, perdebatan mengenai rayuan dan dengan demikian pertempuran undang-undang adalah terhad. Oleh itu, penting untuk mengemukakan bantahan beralasan terhadap keputusan yang diberikan pada awalnya. Penting untuk mengetahui dalam konteks ini bahawa apa yang disebut landasan umum, yang bertujuan untuk membawa perselisihan sepenuhnya dalam putusan, tidak dapat dan tidak akan berjaya. Dengan kata lain: alasan banding mesti mengandungi bantahan konkrit sehingga jelas kepada pihak lain dalam konteks pembelaan apakah keberatan itu tepat.

Penyataan aduan berikut penyataan pembelaan. Sebaliknya, terdakwa yang diajukan banding juga dapat mengemukakan alasan menentang putusan yang dipertikaikan dan menanggapi pernyataan aduan perayu. Penyataan aduan dan pernyataan pembelaan biasanya mengakhiri pertukaran kedudukan semasa membuat rayuan. Setelah dokumen tertulis ditukar, pada prinsipnya tidak lagi dibenarkan untuk mengemukakan alasan baru, bahkan untuk meningkatkan tuntutan. Oleh karena itu ditetapkan bahwa hakim tidak lagi dapat memperhatikan alasan untuk mengajukan banding yang telah dikemukakan setelah pernyataan banding atau pembelaan. Perkara yang sama berlaku untuk kenaikan tuntutan. Namun, sebagai pengecualian, alasan masih dapat diterima di kemudian hari jika pihak lain telah memberikan izinnya, pengaduan tersebut timbul dari sifat perselisihan atau keadaan baru muncul setelah dokumen-dokumen tertulis diserahkan.

Sebagai permulaan, pusingan bertulis pada mulanya selalu diikuti oleh perbicaraan di hadapan mahkamah. Terdapat pengecualian dari prinsip ini dalam rayuan: perbicaraan di hadapan mahkamah adalah pilihan dan oleh itu tidak biasa. Oleh itu, kebanyakan kes biasanya diselesaikan secara bertulis oleh mahkamah. Namun, kedua-dua pihak dapat meminta pengadilan untuk persidangan kes mereka. Sekiranya pihak menginginkan perbicaraan di hadapan mahkamah rayuan, pengadilan harus mengizinkannya, kecuali ada keadaan khusus. Sejauh ini, undang-undang mengenai hak untuk mengaku masih ada.

Langkah terakhir dalam prosiding undang-undang dalam rayuan adalah penghakiman. Dalam penghakiman ini, mahkamah rayuan akan menunjukkan apakah keputusan awal mahkamah itu benar. Dalam praktiknya, mungkin diperlukan hingga enam bulan atau lebih bagi pihak-pihak untuk menghadapi keputusan akhir pengadilan banding. Sekiranya alasan perayu ditegakkan, pengadilan akan mengetepikan keputusan yang dipertikaikan dan akan menyelesaikan kes itu sendiri. Jika tidak, mahkamah rayuan secara logik akan menjatuhkan keputusan yang dipertikaikan.

Rayuan di mahkamah pentadbiran

Adakah anda tidak bersetuju dengan keputusan mahkamah pentadbiran? Maka anda juga boleh membuat rayuan. Walau bagaimanapun, semasa anda berurusan dengan undang-undang pentadbiran, penting untuk diingat bahawa dalam kes ini, anda harus terlebih dahulu menangani syarat-syarat lain. Biasanya ada jangka waktu enam minggu dari saat keputusan hakim pentadbiran diumumkan, di mana anda dapat mengajukan banding. Anda juga harus berurusan dengan keadaan lain yang boleh anda gunakan dalam konteks rayuan. Mahkamah mana yang mesti anda kunjungi bergantung pada jenis kes:

• Undang-undang keselamatan sosial dan penjawat awam. Kes keselamatan sosial dan undang-undang penjawat awam dikendalikan dalam rayuan oleh Lembaga Rayuan Pusat (CRvB). • Undang-undang pentadbiran ekonomi dan keadilan tatatertib. Perkara dalam konteks, antara lain, Akta Persaingan, Akta Pos, Akta Komoditi dan Akta Telekomunikasi dikendalikan dalam rayuan oleh Lembaga Rayuan untuk Perniagaan (CBb). • Undang-undang imigresen dan perkara-perkara lain. Kes-kes lain, termasuk kes imigresen, ditangani dalam rayuan oleh Bahagian Bidang Kuasa Pentadbiran Majlis Negara (ABRvS).

Selepas rayuanSelepas rayuan

Biasanya, pihak-pihak mematuhi keputusan mahkamah rayuan dan kes mereka diselesaikan berdasarkan rayuan. Namun, adakah anda tidak setuju dengan keputusan mahkamah dalam rayuan? Kemudian ada pilihan untuk mengajukan kasasi ke Mahkamah Agung Belanda hingga tiga bulan setelah putusan pengadilan banding. Pilihan ini tidak berlaku untuk keputusan ABRvS, CRvB dan CBb. Bagaimanapun, pernyataan badan-badan ini mengandungi penilaian akhir. Oleh itu, tidak mungkin untuk mencabar keputusan ini.

Sekiranya terdapat kemungkinan kasasi, perlu dicatat bahawa tidak ada ruang untuk penilaian fakta perselisihan. Alasan kasasi juga sangat terhad. Bagaimanapun, kasasi hanya dapat dilaksanakan selagi mahkamah rendah tidak menerapkan undang-undang dengan betul. Ini adalah prosedur yang boleh memakan masa bertahun-tahun dan melibatkan kos yang tinggi. Oleh itu, adalah mustahak untuk mengeluarkan segalanya dari prosedur rayuan. Law & More dengan senang hati membantu anda dalam hal ini. Bagaimanapun, rayuan adalah prosedur yang kompleks di mana-mana bidang kuasa, yang sering melibatkan kepentingan utama. Law & More peguam adalah pakar dalam undang-undang jenayah, pentadbiran dan sivil dan dengan senang hati membantu anda dalam proses rayuan. Adakah anda mempunyai soalan lain? Sila hubungi Law & More.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh lakukan untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven and Amsterdam?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:
Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl

Law & More