MEMERLUKAN PEGUAM PENCEN?
TANYA BANTUAN UNDANG-UNDANG

PEGAWAI KAMI ADALAH SPESIALIS DALAM UNDANG-UNDANG DUTCH

Diperiksa Jelas.

Diperiksa Peribadi dan mudah diakses.

Diperiksa Kepentingan anda dahulu.

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More disediakan pada hari Isnin hingga Jumaat dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil dengan pelan tindakan yang sesuai
Pendekatan peribadi

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan mengesyorkan kami dan bahawa kami dinilai rata-rata dengan 9.4

Undang-Undang Pencen

Undang-undang pencen di Belanda telah menjadi bidang perundangannya sendiri. Ini termasuk semua undang-undang dan peraturan pencen yang memberikan penggantian pendapatan bagi pekerja setelah bersara. Contohnya termasuk perundangan yang sangat spesifik seperti Akta Pencen, Penyertaan Wajib dalam Akta Dana Pencen Industri 2000 atau Persamaan Hak Pencen dalam Peristiwa Perceraian. Perundangan ini menyangkut, antara lain, syarat yang harus dipenuhi untuk memenuhi syarat pencen, peraturan mengenai pengelolaan dan pembayaran hak pencen oleh penyedia pencen dan langkah-langkah untuk mencegah pelanggaran pencen.

Menu cepat

Walaupun undang-undang pencen adalah bidang perundangannya sendiri, undang-undang pencen juga mempunyai banyak hubungan dengan bidang undang-undang yang lain. Itulah sebabnya, dalam konteks undang-undang pensiun, selain undang-undang dan peraturan khusus, undang-undang dan peraturan umum di bidang hukum ketenagakerjaan, misalnya, juga berlaku. Sebagai contoh, pencen adalah syarat kerja yang penting bagi banyak pekerja, yang ditetapkan dan dibincangkan dalam kontrak pekerjaan. Keadaan ini sebahagiannya menentukan pendapatan pada usia tua. Selain undang-undang ketenagakerjaan, bidang hukum berikut juga dapat dipertimbangkan:

 • Undang-undang liabiliti;
 • Undang-undang kontrak;
 • undang-undang cukai;
 • Undang-undang insurans;
 • Penyamaan hak pencen sekiranya berlaku perceraian.

Aylin Selamet.

Aylin Selamet.

PEGUAM

aylin.selamet@lawandmore.nl

Perkhidmatan dari Law & More

Peguam korporat

Setiap syarikat adalah unik. Oleh itu, anda akan menerima nasihat undang-undang yang berkaitan secara langsung untuk syarikat anda.

Sekiranya perkara itu berlaku, kami juga boleh mengadili anda. Hubungi kami untuk syarat.

Kami duduk bersama anda untuk merangka strategi.

Setiap pengusaha harus berurusan dengan undang-undang syarikat. Persiapkan diri anda dengan baik untuk ini.

"Law & More peguam
terlibat dan boleh berempati
dengan masalah klien”

Peruntukan pencen mengikut sistem tiang

Peruntukan persaraan yang memberikan pendapatan pengganti bagi pekerja setelah bersara juga disebut pencen. Di Belanda, sistem peruntukan pencen, atau sistem pencen, mempunyai tiga tonggak:

Pencen asas. Pencen asas juga disebut sebagai peruntukan OW. Setiap orang di Belanda berhak mendapat peruntukan tersebut. Walau bagaimanapun, terdapat sebilangan syarat yang melekat pada ini. Syarat pertama untuk menerima peruntukan AOW adalah bahawa usia tertentu, iaitu 67 tahun, mesti dicapai. Syaratnya ialah seseorang mesti selalu bekerja atau tinggal di Belanda. Untuk setiap tahun seseorang menetap di Belanda dari 15 hingga 67 tahun, 2% daripada peruntukan maksimum AOW dikenakan. Sejarah pekerjaan tidak diperlukan dalam kes ini.

Hak pencen. Tiang ini menyangkut hak yang telah diperoleh seseorang semasa hayat kerjanya dan berlaku sebagai pencen tambahan untuk pencen asas. Lebih khusus lagi, makanan tambahan ini berkaitan dengan gaji tertunda yang dibayar bersama oleh majikan dan pekerja dalam bentuk premium. Oleh itu, pencen tambahan selalu dibina dalam hubungan pekerja-majikan, sehingga dalam hal ini diperlukan sejarah pekerjaan. Di Belanda, bagaimanapun, tidak ada kewajiban hukum umum bagi majikan untuk membuat pencen (tambahan) untuk pekerja mereka. Ini bermaksud bahawa perjanjian mesti dibuat antara pekerja dan majikan dalam hal ini. Law & More tentunya dengan senang hati akan membantu anda dalam hal ini.

Pencen Sukarela. Tiang ini khususnya berkaitan dengan semua peruntukan pendapatan yang telah dibuat oleh orang sebelum usia tua. Contohnya merangkumi anuiti, insurans hayat dan pendapatan dari ekuiti. Terutama adalah pekerja sendiri dan pengusaha yang harus bergantung pada tonggak ini untuk pencen mereka.

Apa yang pelanggan katakan mengenai kami

Peguam perceraian kami sedia membantu anda:

Pejabat Law & More

Perjanjian penugasan

Selepas pertemuan pertama, anda akan segera menerima perjanjian penugasan dari kami melalui e-mel. Perjanjian ini menyatakan, sebagai contoh, bahawa kami akan menasihati dan membantu anda semasa perceraian anda. Kami juga akan menghantar anda syarat dan ketentuan umum yang berlaku untuk perkhidmatan kami. Anda boleh menandatangani perjanjian penugasan secara digital.

selepas

Menerima perjanjian penugasan yang ditandatangani, peguam perceraian kami yang berpengalaman akan segera mula menangani kes anda. Pada Law & More, anda akan diberitahu tentang semua langkah yang diambil oleh peguam perceraian anda. Secara semula jadi, semua langkah pertama akan diselaraskan dengan anda.

Dalam praktiknya, langkah pertama adalah dengan menghantar surat kepada pasangan anda dengan notis perceraian. Sekiranya dia sudah memiliki pengacara perceraian, surat itu ditujukan kepada peguamnya.

Dalam surat ini kami menunjukkan bahawa anda ingin menceraikan pasangan anda dan dia dinasihatkan untuk mendapatkan peguam, jika dia belum melakukannya. Sekiranya pasangan anda sudah mempunyai pengacara dan kami mengemukakan surat itu kepada peguamnya, kami biasanya akan menghantar surat yang menyatakan keinginan anda berkenaan, misalnya, anak-anak, rumah, kandungannya, dll.

Peguam pasangan anda kemudian dapat membalas surat ini dan menyatakan keinginan pasangan anda. Dalam beberapa kes, pertemuan empat hala dijadwalkan, di mana kami berusaha untuk mencapai kesepakatan bersama.

Sekiranya mustahil untuk mencapai persetujuan dengan pasangan anda, kami juga dapat mengemukakan permohonan perceraian secara langsung ke pengadilan. Dengan cara ini, prosedur dimulakan.

Penyertaan Wajib dalam Akta Dana Pencen Industri 2000

Walaupun hakikat bahawa majikan di Belanda tidak diwajibkan untuk mengatur pencen (tambahan) untuk pekerja mereka, dalam keadaan tertentu mereka mungkin tetap diwajibkan untuk mengatur pencen. Ini berlaku, misalnya, jika penyertaan dalam skim pencen adalah wajib bagi majikan melalui dana pencen seluruh industri. Kewajiban ini timbul jika suatu syarat wajib yang disebut berlaku untuk sektor tertentu: keterangan yang disetujui oleh menteri sektor yang menjadi syarat penyertaan wajib dalam dana pencen seluruh industri. Penyertaan Wajib dalam Akta Dana Pencen Industri 2000 mengatur kemungkinan skim pencen wajib untuk semua pekerja di industri atau sektor tertentu.

Sekiranya penyertaan dalam dana pencen seluruh industri adalah wajib, majikan yang aktif di sektor berkaitan mesti mendaftar dengan dana pencen seluruh industri itu. Selepas itu, dana meminta maklumat mengenai pekerja untuk diberikan dan majikan menerima bil untuk premium pencen yang harus mereka bayar. Sekiranya majikan tidak berafiliasi dengan dana pencen seluruh industri, walaupun ada kewajiban untuk melakukannya, mereka akan berada dalam posisi yang tidak menguntungkan. Bagaimanapun, dalam hal ini ada kemungkinan pencen di seluruh industri akan menuntut pembayaran premium penuh untuk semua tahun secara retroaktif. Pada Law & More kami memahami bahawa ini mempunyai akibat yang drastik bagi majikan. Itulah sebabnya Law & MorePakar bersedia untuk membantu anda mengelakkan kekurangan tersebut.

Undang-undang pencenAkta Pencen

Inti undang-undang pencen adalah Akta Pencen. Akta Pencen merangkumi peraturan yang:

 • Melarang penukaran hak pencen
 • Pemberian hak berkenaan dengan pemindahan nilai sekiranya berlaku penggantian majikan;
 • Menetapkan penyertaan pekerja berkenaan dengan polisi penyedia pencen;
 • Memerlukan kepakaran minimum mengenai kepakaran ahli lembaga penyedia pencen;
 • Kawal selia cara dana pencen harus dibiayai;
 • Tetapkan kewajipan maklumat minimum penyedia pencen.

Salah satu peraturan penting lain dalam Akta Pencen adalah mengenai syarat-syarat yang, jika disimpulkan, perjanjian pencen antara majikan dan pekerja mesti dipenuhi. Dalam konteks ini, Artikel 23 dari Akta Pencen menetapkan bahwa perjanjian pencen harus dimasukkan ke dalam dana pencen yang diakui atau penanggung insurans pencen yang diakui. Sekiranya majikan tidak melakukan ini, atau setidaknya tidak mencukupi, dia menghadapi risiko tanggungjawab majikan, yang dapat dimulakan oleh pekerja melalui peraturan umum undang-undang kontrak. Selain itu, kepatuhan terhadap undang-undang dan peraturan dalam konteks undang-undang pencen, seperti yang telah disebutkan, dipantau oleh DNB dan AFM, sehingga pelanggaran juga disetujui oleh tindakan lain.

At Law & More kita memahami bahawa dalam hal undang-undang pencen, tidak hanya undang-undang dan peraturan yang kompleks, tetapi juga kepentingan yang berbeza dan hubungan hukum yang kompleks terlibat. Itulah sebabnya Law & More menggunakan pendekatan peribadi. Pakar pakar kami dalam bidang undang-undang pencen melibatkan diri dalam kes anda dan dapat menilai keadaan dan kemungkinan anda bersama-sama dengan anda. Berdasarkan analisis ini, Law & More boleh memberi nasihat mengenai langkah seterusnya yang betul. Selanjutnya, pakar kami dengan senang hati memberikan nasihat dan pertolongan kepada anda semasa kemungkinan prosedur undang-undang. Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai perkhidmatan atau undang-undang pencen kami? Kemudian hubungi Law & More.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh lakukan untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven and Amsterdam?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:
Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl

Law & More