Akta peletakan jawatan

Akta peletakan jawatan

Perceraian banyak berlaku

Prosiding perceraian terdiri daripada beberapa langkah. Langkah mana yang harus diambil bergantung pada sama ada anda mempunyai anak dan sama ada anda telah bersetuju terlebih dahulu mengenai penyelesaian dengan bekas pasangan anda. Secara amnya, prosedur standard berikut harus diikuti. Pertama sekali, permohonan perceraian mesti dikemukakan ke mahkamah. Ini boleh menjadi aplikasi unilateral atau aplikasi bersama. Dengan pilihan pertama, pasangan hanya mengemukakan petisyen. Sekiranya petisyen bersama dibuat, anda dan bekas rakan kongsi anda mengemukakan petisyen dan menyetujui semua pengaturan. Anda boleh menetapkan perjanjian ini dalam perjanjian perceraian oleh orang tengah atau peguam. Dalam kes itu, tidak akan ada perbicaraan di mahkamah, tetapi anda akan menerima keputusan perceraian. Setelah menerima keputusan perceraian, anda boleh membuat surat pengunduran diri yang dibuat oleh peguam. Akta pengunduran diri adalah perisytiharan bahawa anda telah memperhatikan keputusan perceraian yang dikeluarkan oleh pengadilan dan bahawa anda tidak akan mengajukan banding terhadap keputusan tersebut, yang bermaksud bahawa ia dapat segera didaftarkan ke kota. Anda hanya akan bercerai di bawah undang-undang setelah keputusan dimasukkan ke dalam rekod status sivil perbandaran. Selagi keputusan perceraian belum didaftarkan, anda masih berkahwin secara rasmi.

Akta peletakan jawatan

Setelah keputusan mahkamah, tempoh rayuan selama 3 bulan bermula pada prinsipnya. Dalam tempoh ini, anda boleh mengemukakan rayuan terhadap keputusan perceraian jika anda tidak setuju dengannya. Sekiranya pihak-pihak segera bersetuju dengan keputusan perceraian, tempoh 3 bulan ini mungkin akan ditangguhkan. Ini kerana keputusan mahkamah hanya dapat didaftarkan setelah keputusan tersebut menjadi muktamad. Keputusan hanya menjadi muktamad setelah tempoh rayuan 3 bulan tamat. Namun, jika kedua-dua pihak menandatangani perjanjian pengunduran diri, mereka berdua menolak untuk mengajukan banding. Para pihak 'mengundurkan diri' atas keputusan mahkamah. Penghakiman itu adalah muktamad dan boleh didaftarkan tanpa perlu menunggu tempoh 3 bulan. Sekiranya anda tidak bersetuju dengan keputusan perceraian, adalah mustahak untuk tidak menandatangani akta pengunduran diri. Oleh itu, menandatangani surat ikatan tidak wajib. Selepas keputusan mahkamah terdapat kemungkinan berikut dalam bidang pengunduran diri:

 • Kedua-dua pihak menandatangani tindakan peletakan jawatan:
  Dengan berbuat demikian, para pihak menunjukkan bahawa mereka tidak ingin mengajukan banding terhadap keputusan perceraian. Dalam kes ini, tempoh rayuan 3 bulan berakhir dan prosiding perceraian lebih cepat. Penceraian boleh dimasukkan dengan segera dalam rekod status sivil perbandaran.
 • Salah satu daripada kedua-dua pihak menandatangani tindakan peletakan jawatan, yang lain tidak. Tetapi dia juga tidak mengemukakan rayuan:
  Kemungkinan rayuan tetap terbuka. Tempoh rayuan selama 3 bulan mesti ditunggu. Sekiranya bekas pasangan anda (masa depan) tidak mengemukakan rayuan, perceraian masih boleh didaftarkan secara pasti dengan pihak perbandaran setelah 3 bulan.
 • Salah satu daripada kedua-dua pihak menandatangani tindakan pengunduran diri, pihak lain mengemukakan rayuan:
  Dalam kes ini, prosiding memasuki fasa yang sama sekali baru dan mahkamah akan memeriksa semula kes tersebut ketika membuat rayuan.
 • Kedua-dua pihak tidak menandatangani tindakan pengunduran diri, tetapi kedua-dua pihak tidak mengemukakan rayuan:
  Pada akhir tempoh rayuan 3 bulan, anda atau peguam anda mesti menghantar keputusan perceraian kepada pendaftar kelahiran, perkahwinan dan kematian untuk pendaftaran akhir dalam rekod status sivil.

Keputusan perceraian menjadi tidak dapat ditarik balik setelah tempoh rayuan 3 bulan tamat. Setelah keputusan itu tidak dapat dibatalkan, ia mesti dimasukkan dalam rekod status sivil dalam tempoh 6 bulan. Sekiranya keputusan perceraian tidak didaftarkan tepat pada waktunya, keputusan itu akan terbatal dan perkahwinan itu tidak akan dibubarkan!

Setelah had masa rayuan tamat, anda memerlukan surat ikatan tidak permohonan agar perceraian tersebut didaftarkan dengan pihak perbandaran. Anda mesti memohon surat ikatan tanpa permohonan ini kepada pengadilan yang menjatuhkan keputusan dalam proses perceraian. Dalam akta ini, pengadilan menyatakan bahawa para pihak tidak mengajukan banding terhadap keputusan tersebut. Perbezaan dengan akta pengunduran diri adalah bahwa akta tidak mengajukan permohonan diminta dari pengadilan setelah jangka waktu banding berakhir, sedangkan akta pengunduran diri harus disusun oleh pengacara para pihak sebelum masa banding berakhir.

Untuk nasihat dan bimbingan semasa perceraian anda, anda boleh menghubungi peguam keluarga Law & More. Pada Law & More kami memahami bahawa perceraian dan kejadian seterusnya boleh membawa kesan yang besar dalam hidup anda. Itulah sebabnya kami mengambil pendekatan peribadi. Peguam kami juga dapat membantu anda dalam sebarang proses. Peguam di Law & More adalah pakar dalam bidang undang-undang keluarga dan dengan senang hati membimbing anda, mungkin bersama pasangan anda, melalui proses perceraian.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.