DI PERLUKAN KONTRAK PEKERJAAN?
TANYA BANTUAN UNDANG-UNDANG

PEGAWAI KAMI ADALAH SPESIALIS DALAM UNDANG-UNDANG DUTCH

Diperiksa Jelas.

Diperiksa Peribadi dan mudah diakses.

Diperiksa Kepentingan anda dahulu.

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More tersedia pada hari Isnin hingga Jumaat
dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu dari jam 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil
dengan rancangan tindakan yang sesuai

Pendekatan peribadi

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan kami
mengesyorkan kami dan kami dinilai secara purata dengan 9.4

Kontrak pekerjaan

Kontrak pekerjaan adalah kontrak bertulis yang mengandungi semua perjanjian yang dibuat antara majikan dan pekerja. Perjanjian tersebut mengandungi semua hak dan kewajiban bagi kedua-dua pihak.

Kadang-kadang mungkin ada kekurangan mengenai apakah ada kontrak pekerjaan atau tidak. Menurut undang-undang, kontrak pekerjaan adalah perjanjian di mana satu pihak, pekerja, melakukan pekerjaan untuk jangka waktu tertentu dalam melayani pihak lain, majikan, dan menerima pembayaran untuk pekerjaan ini. Lima elemen utama dibezakan dalam definisi ini:

 • pekerja mesti melaksanakan kerja;
 • majikan mesti membayar gaji untuk kerja itu;
 • kerja mesti dijalankan untuk tempoh masa tertentu;
 • mesti ada hubungan kuasa;
 • pekerja mesti menjalankan kerja itu sendiri.

Gambar Tom Meevis

Tom Meevis

RAKAN PENGURUS / PENYELARAS

tom.meevis@lawandmore.nl

Firma guaman masuk Eindhoven and Amsterdam

Peguam korporat

"Law & More peguam
terlibat dan boleh berempati
dengan masalah klien”

Jenis kontrak pekerjaan

Terdapat pelbagai jenis kontrak pekerjaan dan jenisnya bergantung pada hubungan pekerjaan antara majikan dan pekerja. Majikan dan pekerja boleh membuat kontrak pekerjaan tetap atau kontrak untuk jangka masa yang tidak ditentukan.

Kontrak pekerjaan tetap

Sekiranya kontrak pekerjaan tetap, tarikh akhir kontrak adalah tetap. Pilihan lain ialah majikan dan pekerja bersetuju untuk menjalin hubungan pekerjaan untuk jangka masa tertentu, misalnya untuk jangka masa projek tertentu. Kontrak tersebut kemudiannya berakhir secara automatik apabila projek itu ditamatkan.

Apa yang pelanggan katakan mengenai kami

[show-testimonials orderby='order_menu' order='DESC' limit='1′ penomboran='on' layout='grid' options='theme:none,info-position:info-bawah,text-alignment:center, lajur:1,penapis:tiada,penilaian:pada,isi-petikan:pendek,charlimitextra:(…),imej paparan:dihidupkan,saiz-imej:ttshowcase_small,bentuk-imej:bulatan,kesan-imej:tiada,imej- pautan: on']

Peguam kami sedia membantu anda:

Pejabat Law & More

Majikan boleh menawarkan kontrak pekerjaan jangka tetap kepada pekerja dengan maksimum tiga kali dalam jangka masa hingga 24 bulan. Sekiranya ada jangka waktu antara kontrak pekerjaan jangka tetap selama tidak ada kontrak pekerjaan, dan jangka waktu ini memiliki maksimum 6 bulan, maka waktu antara kontrak tetap dihitung dalam perhitungan jangka waktu 24 bulan.

Penamatan kontrak pekerjaan tetap

Kontrak pekerjaan jangka tetap berakhir dengan undang-undang. Ini bermaksud bahawa kontrak berakhir secara automatik pada masa yang dipersetujui, tanpa perlu mengambil tindakan. Majikan mesti memberitahu pekerja secara bertulis sebulan lebih awal sama ada kontrak pekerjaan akan dilanjutkan atau tidak, dan jika demikian, dalam keadaan apa. Walau bagaimanapun, kontrak pekerjaan tetap mesti ditamatkan sekiranya pihak-pihak telah menyetujui hal ini atau jika ini diwajibkan oleh undang-undang.

Kontrak kerja jangka tetap hanya dapat ditamatkan sebelum waktunya, iaitu sebelum jangka masa kontrak pekerjaan berakhir, jika ini telah dipersetujui secara bertulis oleh kedua-dua belah pihak. Oleh itu, disarankan untuk selalu memasukkan klausa penamatan sementara dengan tempoh pemberitahuan dalam kontrak pekerjaan jangka tetap.

Adakah anda mencari bantuan undang-undang dalam menyusun kontrak pekerjaan tetap? Peguam dari Law & More sedia melayani anda.

Kontrak pekerjaan untuk jangka masa yang tidak ditentukan

Kontrak pekerjaan untuk jangka waktu yang tidak terbatas juga disebut sebagai kontrak pekerjaan tetap. Sekiranya tidak ada kesepakatan mengenai jangka waktu kontrak tersebut akan disimpulkan, kontrak pekerjaan dianggap untuk jangka waktu yang tidak ditentukan. Jenis kontrak pekerjaan ini berterusan sehingga ditamatkan.

Penamatan kontrak pekerjaan untuk jangka masa yang tidak ditentukan

Perbezaan penting berhubung dengan kontrak pekerjaan jangka tetap adalah kaedah penamatan. Pemberitahuan terlebih dahulu diperlukan untuk penamatan kontrak pekerjaan untuk jangka masa yang tidak ditentukan. Majikan dapat mengajukan izin pemecatan di UWV atau meminta pengadilan negeri untuk membubarkan kontrak. Walau bagaimanapun, alasan yang sah diperlukan untuk ini. Sekiranya majikan mendapat izin pemecatan, dia mesti menamatkan kontrak pekerjaan dengan memperhatikan tempoh pemberitahuan yang berlaku.

Sebab-sebab penamatan kontrak pekerjaan tanpa had

Majikan hanya boleh memberhentikan pekerja jika dia mempunyai alasan yang baik untuk melakukannya. Oleh itu, mesti ada alasan yang munasabah untuk pemecatan. Berikut adalah bentuk pemecatan yang paling biasa.

Pemecatan kerana alasan ekonomi

Sekiranya keadaan di syarikat majikan cukup alasan untuk meminta pemecatan pekerja, ini disebut sebagai pemecatan kerana alasan ekonomi. Pelbagai alasan ekonomi mungkin berlaku:

 • keadaan kewangan yang miskin atau merosot;
 • pengurangan kerja;
 • perubahan organisasi atau teknologi dalam syarikat;
 • pemberhentian perniagaan;
 • penempatan semula syarikat.

Kontrak pekerjaanPemecatan tidak berfungsi

Pemecatan kerana disfungsi bermaksud pekerja tidak memenuhi syarat pekerjaan dan tidak sesuai untuk pekerjaannya. Ia harus jelas kepada pekerja apa, menurut pendapat majikan, yang harus diperbaiki berkaitan dengan fungsinya. Sebagai sebahagian daripada proses penambahbaikan, wawancara prestasi mesti dilakukan dengan pekerja secara berkala. Perlu dipertimbangkan untuk menawarkan kursus atau bimbingan oleh pihak ketiga dengan perbelanjaan pihak atasan. Laporan mesti dibuat mengenai wawancara dan dimasukkan ke dalam fail kakitangan pekerja. Di samping itu, pekerja mesti diberi masa yang mencukupi untuk meningkatkan prestasinya.

Pemecatan segera

Sekiranya pemecatan segera, majikan menamatkan kontrak kerja pekerja dengan segera, iaitu tanpa notis. Majikan mesti mempunyai alasan mendesak untuk ini dan pemecatan mesti diberikan 'dengan segera'. Ini bererti bahawa majikan mesti memberhentikan pekerja dengan segera pada saat alasan mendesaknya jelas. Sebab pemecatan mesti diberikan pada masa yang sama dengan pemecatan tersebut. Sebab-sebab berikut boleh dianggap mendesak:

 • kecurian;
 • penyelewengan;
 • penganiayaan;
 • penghinaan kasar;
 • tidak menyimpan rahsia perniagaan.

Meletak jawatan dengan persetujuan bersama

Sekiranya majikan dan pekerja kedua-duanya setuju pada penamatan kontrak pekerjaan, perjanjian antara kedua belah pihak ditetapkan dalam perjanjian penyelesaian. Dalam kes ini, kontrak pekerjaan berakhir dengan persetujuan bersama. Majikan tidak perlu meminta izin dari UWV atau pengadilan negeri untuk menghentikan kontrak pekerjaan.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai kontrak pekerjaan? Dapatkan bantuan undang-undang dari Law & More.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh lakukan untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven and Amsterdam?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:
Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & More - maxim.hodak@lawandmore.nl

Law & More