Apabila seseorang memilih untuk memulakan amal, salah satu langkah penting pertama adalah memilih bentuk undang-undang yang sesuai. Undang-undang Belanda mengetahui pelbagai entiti yang boleh berfungsi sebagai bentuk undang-undang untuk badan amal: yayasan Belanda dan persatuan Belanda. Yayasan Belanda paling sering dipilih untuk mendirikan badan amal. Ciri khas yayasan Belanda adalah bahawa ia tidak mempunyai anggota. Pada asasnya, yayasan Belanda hanya perlu mempunyai satu organ: lembaga pengarah.

FALSAFAH FOUNDATION & CHARITY FOUNDATIONS
MEMINTA SOKONGAN UNDANG-UNDANG

Filantropi & Yayasan Amal

Apabila seseorang memilih untuk memulakan amal, salah satu langkah penting pertama adalah memilih bentuk undang-undang yang sesuai. Undang-undang Belanda mengetahui pelbagai entiti yang boleh berfungsi sebagai bentuk undang-undang untuk badan amal: yayasan Belanda dan persatuan Belanda.

Yayasan Belanda paling sering dipilih untuk mendirikan badan amal. Ciri asas yayasan Belanda adalah bahawa ia tidak mempunyai anggota. Pada asasnya, yayasan Belanda hanya perlu mempunyai satu organ: lembaga pengarah. Yayasan Belanda bertujuan untuk mencapai tujuan tertentu seperti yang disebutkan dalam artikel penggabungan. Matlamat ini dapat dicapai dengan mendapatkan sumbangan, menjalankan perniagaan atau memohon geran. Di samping itu, dilarang yayasan untuk mengagihkan keuntungan kepada pengasas, orang-orang yang menjadi sebahagian organnya dan orang lain. Kumpulan terakhir ('orang lain'), bagaimanapun, mungkin menerima pembayaran selagi pembayaran ini dibuat untuk tujuan altruistik atau sosial, yang bermaksud bahawa asas adalah bentuk undang-undang yang sangat sesuai untuk membentuk badan amal. Yayasan mempunyai penderma atau sukarelawan. Pada prinsipnya, orang-orang ini tidak mempunyai hak suara. Selanjutnya, yayasan boleh memiliki harta tak alih, membuat hutang, membuat komitmen dan membuka akaun bank. Yayasan juga boleh menjalankan aktiviti komersial.

Tidak seperti yayasan, persatuan mempunyai ahli, yang bersatu dalam Mesyuarat Agung. Mesyuarat Agung ini mempunyai banyak kuasa, kerana antara lain bertanggungjawab untuk pelantikan dan pemecatan pengarah. Selain itu, artikel penubuhan hanya boleh dipinda oleh Mesyuarat Agung. Persatuan tidak boleh mengagihkan keuntungan di kalangan anggotanya. Sama seperti yayasan, persatuan boleh melakukan tindakan undang-undang seperti membeli harta tanah. Walau bagaimanapun, yang terakhir dilarang sekiranya pergaulan dapat dilihat sebagai persatuan tidak formal.

Di antara asas dan persatuan boleh wujud perbezaan tanggungjawab bakal pengarah.

Apa yang boleh Law & More lakukan untuk menolong anda?

Law & More berpengalaman dalam membimbing dan membantu mengendalikan yayasan amal Belanda dan antarabangsa atau pelanggan swasta dengan hasrat dan tujuan dermawan.

Kami memberi nasihat untuk mewujudkan, mewujudkan dan mendaftarkan yayasan amal dan bukan keuntungan Belanda. Bantuan kami merangkumi semua aspek cukai, undang-undang, tadbir urus dan urusan penyelesaian sengketa Belanda.

Gambar Tom Meevis

Tom Meevis

Menguruskan Rakan Kongsi / Peguambela

 Hubungi +31 40 369 06 80

Perkhidmatan dari Law & More

Undang-undang Korporat

Peguam korporat

Setiap syarikat adalah unik. Oleh itu, anda akan menerima nasihat undang-undang yang berkaitan langsung dengan syarikat anda

Notis ingkar

Peguam sementara

Perlukan peguam buat sementara waktu? Berikan sokongan undang-undang yang mencukupi terima kasih kepada Law & More

Peguambela

Peguam imigresen

Kami menangani perkara yang berkaitan dengan kemasukan, tempat tinggal, pengusiran dan orang asing

Perjanjian pemegang saham

Peguam perniagaan

Setiap pengusaha harus berurusan dengan undang-undang syarikat. Persiapkan diri anda dengan baik untuk ini.

"Law & More peguam
terlibat dan
dapat berempati dengan
masalah pelanggan ”

Mentaliti yang tidak masuk akal

Kami menyukai pemikiran kreatif dan melihat di luar aspek undang-undang dalam situasi. Ini semua berkaitan dengan inti masalah dan menyelesaikannya dalam masalah yang ditentukan. Kerana mentaliti dan pengalaman bertahun-tahun, pelanggan kami boleh bergantung pada sokongan undang-undang peribadi dan cekap.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh buat untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 (0) 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel kepada kami:

Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - [e-mel dilindungi]
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & Lagi - [e-mel dilindungi]

Law & More B.V.