Perceraian adalah acara utama bagi semua orang. Itulah sebabnya mengapa peguam perceraian kami ada untuk anda dengan nasihat peribadi. Langkah pertama untuk mendapatkan perceraian adalah dengan mengupah peguam perceraian. Penceraian diucapkan oleh hakim dan hanya seorang pengacara yang dapat mengajukan petisyen perceraian kepada pengadilan. Terdapat pelbagai aspek undang-undang untuk proses perceraian yang diputuskan oleh mahkamah. Contoh aspek undang-undang ini adalah…

PERLUKAN BANTUAN DENGAN PENGISIAN ANDA?
SILA HUBUNGI PEGAWAI PERBEZAAN KAMI

Peguam perceraian

Perceraian adalah acara utama bagi semua orang.
Itulah sebabnya mengapa peguam perceraian kami ada untuk anda dengan nasihat peribadi.

Menu cepat

Langkah pertama untuk mendapatkan perceraian adalah dengan mengupah peguam perceraian. Penceraian diucapkan oleh hakim dan hanya seorang pengacara yang dapat mengajukan petisyen perceraian kepada pengadilan. Terdapat pelbagai aspek undang-undang untuk proses perceraian yang diputuskan oleh mahkamah. Contoh aspek undang-undang ini adalah:

• Bagaimana aset bersama anda dibahagikan?
• Adakah bekas pasangan anda berhak mendapat sebahagian daripada pencen anda?
• Apakah kesan perceraian anda?
• Adakah pasangan anda berhak mendapat sokongan suami isteri?
• Jika ya, berapa tunjangan ini?
• Dan jika anda mempunyai anak, bagaimana hubungannya dengan mereka?

Aylin Selamet

Aylin Selamet

Peguam at

 Hubungi +31 (0) 40 369 06 80

Mengapa memilih Law & More?

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More tersedia pada hari Isnin hingga Jumaat
dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu dari jam 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil
dengan rancangan tindakan yang sesuai

Pendekatan peribadi

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan mengesyorkan kami dan bahawa kami dinilai rata-rata dengan 9.4

"Law & More peguam

terlibat dan

dapat berempati dengan

masalah pelanggan"

Pelan langkah demi langkah dari peguam perceraian kami

Apabila anda menghubungi syarikat kami, salah seorang peguam berpengalaman kami akan bercakap dengan anda secara langsung. Law & More membezakan dirinya dengan firma undang-undang lain kerana firma kami tidak mempunyai pejabat kesetiausahaan, yang memastikan bahawa kami mempunyai talian komunikasi pendek dengan pelanggan kami. Apabila anda menghubungi peguam kami melalui telefon sehubungan dengan perceraian, mereka pertama kali akan menanyakan sejumlah soalan kepada anda. Kami kemudian akan menjemput anda ke pejabat kami di Eindhoven, supaya kami dapat mengenali anda. Sekiranya anda mahu, janji temu juga boleh dilakukan melalui persidangan telefon atau video.

Mesyuarat pengenalan

• Semasa temu janji pertama ini, anda dapat menceritakan kisah anda dan kami akan melihat latar belakang keadaan anda. Peguam perceraian khusus kami juga akan menanyakan soalan yang diperlukan.
• Kami kemudian membincangkan dengan anda langkah-langkah khusus yang perlu diambil dalam situasi anda dan memetakannya dengan jelas.
• Di samping itu, dalam pertemuan ini kami akan menunjukkan seperti apa proses perceraian, seperti apa yang dapat anda harapkan, berapa lama proses itu berlangsung, dokumen apa yang kita perlukan, dll.
• Dengan cara itu, anda akan mempunyai idea yang baik dan mengetahui apa yang akan berlaku. Setengah jam pertama perjumpaan ini adalah percuma. Sekiranya, semasa pertemuan itu, anda memutuskan bahawa anda ingin dibantu oleh salah seorang peguam perceraian kami yang berpengalaman, kami akan merakam beberapa maklumat anda untuk menyusun kontrak pertunangan.

Memerlukan peguam perceraian?

Sokongan kanak-kanak

Sokongan kanak-kanak

Perceraian memberi kesan besar kepada anak-anak. Oleh itu, kami mementingkan minat anak-anak anda

Memohon perceraian

Memohon perceraian

Kami mempunyai pendekatan peribadi dan kami bekerjasama dengan anda untuk mencari penyelesaian yang sesuai

Tunjangan rakan kongsi

Tunjangan rakan kongsi

Adakah anda akan membayar atau menerima tunjangan? Dan berapa banyak? Kami membimbing dan membantu anda dalam hal ini

Hidup secara berasingan

Hidup secara berasingan

Adakah anda mahu hidup terpisah? Kami menolong anda

Perjanjian penugasan

Selepas pertemuan pertama, anda akan segera menerima perjanjian penugasan dari kami melalui e-mel. Perjanjian ini menyatakan, sebagai contoh, bahawa kami akan menasihati dan membantu anda semasa perceraian anda. Kami juga akan menghantar anda syarat dan ketentuan umum yang berlaku untuk perkhidmatan kami. Anda boleh menandatangani perjanjian penugasan secara digital.

selepas

Menerima perjanjian penugasan yang ditandatangani, peguam perceraian kami yang berpengalaman akan segera mula menangani kes anda. Pada Law & More, anda akan diberitahu tentang semua langkah yang diambil oleh peguam perceraian anda. Secara semula jadi, semua langkah pertama akan diselaraskan dengan anda.

Dalam praktiknya, langkah pertama adalah dengan menghantar surat kepada pasangan anda dengan notis perceraian. Sekiranya dia sudah memiliki pengacara perceraian, surat itu ditujukan kepada peguamnya.

Dalam surat ini kami menunjukkan bahawa anda ingin menceraikan pasangan anda dan dia dinasihatkan untuk mendapatkan peguam, jika dia belum melakukannya. Sekiranya pasangan anda sudah mempunyai pengacara dan kami mengemukakan surat itu kepada peguamnya, kami biasanya akan menghantar surat yang menyatakan keinginan anda berkenaan, misalnya, anak-anak, rumah, kandungannya, dll.

Peguam pasangan anda kemudian dapat membalas surat ini dan menyatakan keinginan pasangan anda. Dalam beberapa kes, pertemuan empat hala dijadwalkan, di mana kami berusaha untuk mencapai kesepakatan bersama.

Sekiranya mustahil untuk mencapai persetujuan dengan pasangan anda, kami juga dapat mengemukakan permohonan perceraian secara langsung ke pengadilan. Dengan cara ini, prosedur dimulakan.

• Adakah anda seorang individu?
• Adakah anda memerlukan nasihat undang-undang?
• Adakah anda mahukan pandangan yang jelas mengenai kedudukan undang-undang anda?

Hubungi kami terus melalui butang.
Kami akan menghubungi anda secepat mungkin.

Memerlukan peguam perceraian?

Apa yang perlu saya bawa kepada peguam perceraian?

Untuk memulakan prosedur perceraian secepat mungkin setelah perjumpaan perkenalan, sejumlah dokumen diperlukan. Senarai di bawah memberikan petunjuk mengenai dokumen yang diperlukan. Tidak semua dokumen diperlukan untuk semua perceraian. Peguam perceraian anda akan menunjukkan, dalam kes khusus anda, dokumen mana yang diperlukan untuk mengatur perceraian anda. Pada prinsipnya, dokumen berikut diperlukan:

• Buku nikah atau perjanjian bersekedudukan.
• Dokumen dengan perjanjian perkawinan atau perkawinan. Perkara ini tidak berlaku jika anda berkahwin dalam komuniti harta tanah.
• Akta gadai janji dan surat-menyurat yang berkaitan atau perjanjian sewa rumah.
• Gambaran keseluruhan akaun bank, akaun simpanan, akaun pelaburan.
• Penyata tahunan, slip gaji dan penyata faedah.
• Tiga penyata cukai pendapatan terakhir.
• Sekiranya anda mempunyai syarikat, tiga akaun tahunan terakhir.
• Polisi insurans kesihatan.
• Gambaran keseluruhan insurans: dalam nama manakah insurans tersebut?
• Maklumat mengenai pencen terakru. Di manakah pencen itu dibina semasa perkahwinan? Siapa pelanggan?
• Sekiranya terdapat hutang: kumpulkan dokumen sokongan dan jumlah serta tempoh hutang.

Peguam perceraian kami menyokong anda

Sekiranya anda mahu proses perceraian dimulakan dengan cepat, adalah bijak untuk mengumpulkan dokumen-dokumen ini terlebih dahulu. Peguam anda kemudian dapat menyelesaikan kes anda sejurus selepas perjumpaan pengenalan!

Perceraian dan anak-anak

Semasa kanak-kanak terlibat, adalah penting bahawa keperluan mereka juga diambil kira. Kami memastikan bahawa keperluan ini diambil kira sebanyak mungkin. Peguam perceraian kami boleh membuat rancangan keibubapaan dengan anda di mana pembahagian penjagaan anak-anak anda setelah perceraian dibuat. Kami juga dapat mengira jumlah sokongan anak yang akan dibayar atau diterima untuk anda.

Adakah anda sudah bercerai dan adakah anda mempunyai konflik, misalnya, pematuhan dengan pasangan atau sokongan anak? Atau adakah anda mempunyai alasan untuk mempercayai bahawa bekas pasangan anda sekarang mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk menjaga dirinya? Juga dalam kes ini, peguam perceraian kami dapat memberi anda bantuan undang-undang.

Soalan lazim perceraian

Law & More berfungsi berdasarkan kadar setiap jam. Harga setiap jam kami ialah € 195, tidak termasuk 21% PPN. Konsultasi setengah jam pertama adalah percuma. Law & More tidak berfungsi berdasarkan bantuan subsidi kerajaan.

Peguam di Law & More terlibat dalam masalah anda. Kami melihat keadaan anda dan kemudian mengkaji kedudukan undang-undang anda. Bersama dengan anda, kami mencari jalan keluar yang berterusan untuk pertikaian atau masalah anda.

Sekiranya anda bersetuju, anda boleh melantik peguam bersama. Dalam kes itu, mahkamah dapat memutuskan perceraian tersebut dengan perintah dalam beberapa minggu. Sekiranya anda tidak bersetuju, anda masing-masing perlu mendapatkan peguamnya sendiri. Dalam kes itu, perceraian boleh memakan masa berbulan-bulan.

Sekiranya anda memilih perceraian bersama, tidak perlu perbicaraan di mahkamah. Perceraian secara sepihak diselesaikan pada perbicaraan mahkamah.

Dalam pengantaraan, anda cuba mencari jalan penyelesaian bersama dengan pihak lain di bawah pengawasan orang tengah. Selagi ada kesediaan kedua-dua belah pihak untuk mencari jalan keluar, mediasi mempunyai peluang untuk berjaya.

Proses mediasi terdiri daripada: wawancara pengambilan dan beberapa sesi untuk mencapai kesepakatan. Sekiranya persetujuan dicapai, perjanjian yang dibuat ditetapkan secara bertulis.

Anda bercerai dari tarikh keputusan yang melafazkan perceraian itu dimasukkan dalam daftar pendaftar sivil perbandaran tempat anda berkahwin.

Anda boleh meminta mahkamah untuk menentukan (cara) pembahagian harta tanah perkawinan antara anda dan bekas pasangan anda.

Sekiranya anda berkahwin dalam komuniti harta benda, anda boleh membahagikan perkara ini dengan separuh atau mengambilnya dari orang lain untuk mempertimbangkan nilainya.

Titik permulaannya ialah anda boleh terus tinggal di rumah bersama, dengan syarat anda dapat membayar separuh daripada sebarang nilai lebihan kepada bekas rakan kongsi anda dan membiarkan bekas pasangan anda dibebaskan dari tanggungjawab bersama dan beberapa tanggungan untuk pinjaman gadai janji.

Anda boleh mengatur penyelesaian kewangan hubungan di luar mahkamah. Sekiranya anda mempunyai anak bersama-sama di mana anda berdua menjalankan kewibawaan, anda diwajibkan secara sah untuk membuat rancangan keibubapaan.

Kos peguam bergantung pada masa yang dihabiskan untuk kes anda. Kos mahkamah adalah € 309 (bayaran mahkamah). Bayaran bailif untuk menunaikan petisyen perceraian berjumlah lebih kurang € 100.

Peraturan berkanun (penyamaan pencen) bermaksud bahawa anda berhak membayar 50% pencen tua yang dibina oleh bekas pasangan anda semasa perkahwinan. Sekiranya kedua-dua pasangan bersetuju, anda boleh menukar hak anda menjadi pencen tua dan pencen pasangan menjadi hak bebas anda sendiri untuk pencen tua (penukaran) atau memilih bahagian yang berbeza.

Perjanjian perceraian adalah perjanjian antara bekas pasangan di mana anda boleh membuat perjanjian ketika anda bercerai. Sebagai contoh, anda boleh membuat pengaturan kewangan, pengaturan mengenai anak-anak dan tunjangan. Sekiranya perjanjian perceraian itu adalah sebahagian dari perintah mahkamah, ia dapat dilaksanakan secara sah.

Sekiranya perjanjian perceraian adalah sebahagian dari perintah mahkamah, perjanjian perceraian memberikan hak yang boleh dilaksanakan. Ia kemudiannya dapat dilaksanakan secara sah.

Semua yang ada di rumah, gudang, taman dan garaj adalah sebahagian dari isi kandungannya. Ini juga berlaku untuk kereta atau kenderaan lain. Perkara ini sering disebut secara terpisah dalam perjanjian. Yang tidak termasuk dalam kandungannya adalah barang yang disambungkan, peralatan terbina dalam di dapur dan, misalnya, lantai yang dibaringkan.

Apabila anda berkahwin dalam komuniti harta tanah, secara prinsipnya semua aset dan hutang anda dan pasangan anda digabungkan. Sekiranya berlaku perceraian, semua aset dan hutang pada prinsipnya dibahagi sama antara anda. Kadang-kadang perkara tertentu tidak termasuk, seperti hadiah atau harta pusaka.

Tetapi berhati-hatilah: sejak 2018, standardnya adalah berkahwin dalam komuniti harta tanah yang terhad. Ini bermaksud bahawa aset yang terkumpul sebelum perkahwinan tidak termasuk dalam komuniti. Hanya aset yang dikumpulkan oleh pasangan yang sudah berkahwin selama perkahwinan menjadi milik bersama. Oleh itu, segala yang dimiliki seseorang secara peribadi sebelum perkahwinan tidak termasuk. Segala sesuatu yang wujud setelah perkahwinan dari segi harta benda dan / atau hutang, menjadi hak milik kedua-dua belah pihak. Selain itu, hadiah dan harta pusaka tetap menjadi milik peribadi, juga selama perkahwinan. Sebuah rumah boleh menjadi pengecualian untuk ini, jika ia dibeli bersama sebelum perkahwinan.

Semasa anda berkahwin, anda memilih untuk memisahkan aset dan hutang anda. Sekiranya anda ingin bercerai, pertimbangkan klausa penyelesaian atau pengaturan lain yang dipersetujui.

Klausa penyelesaian adalah perjanjian mengenai penyelesaian atau pengagihan pendapatan dan nilai tertentu. Terdapat dua bentuk penyelesaian: 1) Klausa penyelesaian berkala: pada akhir setiap tahun baki simpanan yang tersisa pada akaun dibahagi secara adil. Pilihan dibuat untuk memisahkan aset persendirian. Penyelesaian berlaku setelah kos tetap ditolak dari modal bersama. 2) Klausa penyelesaian akhir: Sekiranya berlaku perceraian juga dapat menggunakan klausa penyelesaian terakhir. Anda dan pasangan anda kemudian membahagikan aset bersama dengan cara yang sama seolah-olah anda berkahwin dengan harta tanah. Anda boleh memilih aset mana yang tidak termasuk dalam bahagian.

Sebilangan aset tidak secara automatik dicirikan sebagai milik bersama anda dan pasangan anda. Item ini mungkin tidak perlu disertakan semasa perceraian. Warisan atau hadiah juga kekal di luar komuniti harta tanah sejak 1 Januari 2018. Sebelum 1 Januari 2018, klausa pengecualian harus dimasukkan dalam akta pemberian atau wasiat.

Hakim memutuskan siapa yang dibenarkan untuk terus tinggal di rumah selepas perceraian, sekiranya anda berdua mahu terus tinggal di sana. Kontrak dengan persatuan perumahan atau tuan tanah mesti diubah, dengan orang yang telah diberi hak untuk tinggal di sana sebagai penyewa tunggal. Orang ini juga bertanggungjawab membayar sewa dan kos lain.

Peguam perceraian
Peguam perceraian

Soalan lazim mengenai alimoni

Prosiding alimoni dimulakan dengan mengemukakan petisyen. Mahkamah kemudian akan memberi peluang kepada pihak lain untuk mengemukakan pembelaan. Sekiranya ini dilakukan, prosiding akan didengar. Mahkamah kemudian akan membuat penghakiman bertulis.

Anda berhak mendapat sokongan suami isteri jika anda telah berkahwin atau mengadakan perkongsian yang berdaftar dan tidak dapat menyokong diri anda secara bebas.

Anda boleh memberi notis mungkir kepada bekas rakan kongsi anda dan menetapkan tarikh akhir pembayaran gaji tersebut. Sekiranya bekas rakan kongsi anda masih tidak membayar ganti rugi dalam had masa, maka ini adalah kes mungkir. Sekiranya perjanjian penyelenggaraan disertakan dalam pesanan, anda mempunyai tajuk yang boleh dilaksanakan. Anda kemudian boleh mendapatkan wang ganti rugi dari bekas pasangan anda di luar mahkamah. Sekiranya ini tidak berlaku, anda boleh menuntut pematuhan di mahkamah.

Tunjangan rakan kongsi boleh ditolak cukai untuk pembayar dan dianggap sebagai pendapatan kena cukai bagi penerima. Tunjangan kanak-kanak tidak boleh ditolak cukai atau dikenakan cukai.

Soalan yang sering ditanya mengenai kanak-kanak dalam perceraian

Anda boleh meminta mahkamah untuk menentukan tempat tinggal anak-anak anda dengan anda. Mahkamah akan membuat keputusan seperti yang dianggap demi kepentingan terbaik anak-anak anda, dengan mempertimbangkan semua keadaan kes tersebut.

Sekiranya anda mempunyai anak-anak kecil di mana anda mempunyai hak penjagaan bersama, anda wajib membuat rancangan keibubapaan. Perjanjian harus dibuat mengenai kediaman utama anak-anak, pembahagian perawatan, cara keputusan mengenai anak-anak dibuat, bagaimana pertukaran maklumat mengenai anak-anak dan pembagian kos anak-anak (sokongan anak).

Selepas perceraian, kedua ibu bapa mempunyai kuasa ibu bapa, kecuali jika mahkamah memutuskan bahawa pihak berkuasa ibu bapa bersama harus ditamatkan.

Anda berhak mendapat sokongan anak sekiranya anda sendiri tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk menampung kos anak-anak anda.

Anda mungkin bersetuju dengan jumlah sokongan anak / pasangan. Anda boleh merakam perjanjian ini dalam perjanjian. Sekiranya mahkamah mencatatkan perjanjian ini dalam keputusan perceraian, perjanjian tersebut dapat dilaksanakan secara sah. Sekiranya anda tidak dapat mencapai persetujuan, anda boleh meminta pengadilan untuk menentukan jumlah tunjangan. Dengan melakukannya, hakim akan mengambil kira pelbagai faktor, seperti pendapatan, kemampuan kewangan, anggaran anak dan pengaturan lawatan.

Barang-barang ini adalah hak milik anak-anak itu sendiri. Mereka dapat menentukan sendiri apa yang berlaku kepada mereka dan dengan ibu bapa mana yang harus mereka pergi. Sekiranya anak-anak terlalu muda untuk memutuskan perkara ini, anda dan pasangan anda harus membuat persiapan.

Sekiranya anda tidak menemui jawapan untuk soalan anda dalam senarai soalan lazim kami, sila hubungi salah seorang peguam kami yang berpengalaman secara langsung. Mereka dapat menjawab soalan anda dan senang berfikir bersama anda!

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh buat untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel kepada kami:

Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - [e-mel dilindungi]
Encik. Maxim Hodak, peguam bela di & Lagi - [e-mel dilindungi]

Law & More B.V.