MEMERLUKAN PEGUAM KELUARGA?
TANYA BANTUAN UNDANG-UNDANG

PEGAWAI KAMI ADALAH SPESIALIS DALAM UNDANG-UNDANG DUTCH

Diperiksa Jelas.

Diperiksa Peribadi dan mudah diakses.

Diperiksa Kepentingan anda dahulu.

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More disediakan pada hari Isnin hingga Jumaat dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil dengan pelan tindakan yang sesuai
Pendekatan peribadi

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan mengesyorkan kami dan bahawa kami dinilai rata-rata dengan 9.4

Peguam Keluarga

Kadang-kadang anda mungkin perlu menangani masalah undang-undang dalam bidang undang-undang keluarga. Isu undang-undang yang paling biasa dalam amalan undang-undang keluarga adalah perceraian.

Menu cepat

Lebih banyak maklumat mengenai proses perceraian dan peguam perceraian kami boleh didapati di halaman perceraian kami. Selain perceraian, anda juga boleh memikirkan, misalnya, pengakuan anak anda, penolakan ibu bapa, mendapatkan hak penjagaan anak-anak anda atau proses adopsi. Ini adalah masalah yang perlu diatur dengan baik untuk mengelakkan anda menghadapi masalah di kemudian hari. Adakah anda mencari firma guaman yang khusus dalam undang-undang keluarga? Kemudian anda telah menemui tempat yang betul. Law & More menawarkan anda bantuan undang-undang dalam bidang undang-undang keluarga. Peguam keluarga kami melayani anda dengan nasihat peribadi.

Sebagai tambahan kepada masalah yang berkaitan dengan pengakuan, hak penjagaan, penolakan ibu bapa dan pengangkatan, peguam undang-undang keluarga kami juga dapat membantu anda dengan prosedur yang berkaitan dengan penggantian dan pengawasan anak-anak anda. Sekiranya anda berurusan dengan satu atau lebih masalah ini, adalah bijak untuk mendapatkan bantuan peguam undang-undang keluarga yang akan membantu anda menyelesaikan masalah tersebut.

Aylin Selamet.

Aylin Selamet.

PEGUAM

aylin.selamet@lawandmore.nl

Memerlukan peguam keluarga?

Sokongan kanak-kanak

Setiap perniagaan adalah unik. Itulah sebabnya anda akan menerima nasihat undang-undang yang berkaitan secara langsung dengan perniagaan anda.

Kami mempunyai pendekatan peribadi dan kami bekerjasama dengan anda ke arah penyelesaian yang sesuai.

Kami duduk bersama anda untuk merangka strategi.

Hidup secara berasingan

Hidup secara berasingan

Peguam korporat kami boleh menilai perjanjian dan memberi nasihat mengenainya.

"Law & More peguam
terlibat dan boleh berempati
dengan masalah klien”

Penghargaan

Pengakuan mewujudkan hubungan undang-undang keluarga antara orang yang mengakui anak dan anak itu. Suami kemudian boleh dipanggil ayah, isteri sebagai ibu. Orang yang mengakui anak tidak harus menjadi bapa kandung atau ibu kepada anak itu. Anda boleh mengenali anak anda sebelum kelahiran, semasa pengisytiharan kelahiran atau di kemudian hari.

Apa yang pelanggan katakan mengenai kami

Peguam Keluarga kami sedia membantu anda:

Pejabat Law & More

Syarat untuk mengenali anak

Sekiranya anda ingin mengenali anak, anda mesti memenuhi beberapa syarat. Contohnya, anda mesti berumur 16 tahun ke atas untuk mengenali anak. Tetapi ada lebih banyak syarat. Anda memerlukan kebenaran daripada ibu. Kecuali anak itu lebih tua dari 16 tahun. Semasa kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas, anda juga memerlukan kebenaran bertulis daripada anak itu. Di samping itu, anda tidak dapat mengenali anak jika anda tidak dibenarkan berkahwin dengan ibu. Contohnya, kerana anda adalah saudara kandung ibu. Tambahan pula, anak yang ingin anda kenali mungkin belum mempunyai dua ibu bapa yang sah. Adakah anda diletakkan di bawah jagaan? Sekiranya demikian, pertama-tama anda memerlukan kebenaran dari mahkamah daerah.

Mengakui anak semasa mengandung

Ini merujuk kepada pengakuan bayi yang belum lahir. Anda boleh mengenali anak itu di mana-mana kawasan di Belanda. Sekiranya ibu (ibu mengandung) tidak ikut dengan anda, dia mesti memberi kebenaran bertulis untuk pengakuan. Adakah pasangan anda mengandung anak kembar? Kemudian pengakuan itu berlaku untuk kedua-dua anak yang pasangan anda hamil pada masa itu.

Mengakui anak semasa pengisytiharan kelahiran

Anda juga dapat mengenali anak anda sekiranya anda melaporkan kelahirannya. Anda mesti melaporkan kelahirannya di bandar tempat anak itu dilahirkan. Sekiranya ibu tidak ikut dengan anda, dia mesti memberi kebenaran bertulis untuk pengakuan tersebut.

keluarga-peguam-pengakuan-gambar (1)Mengakui anak di kemudian hari

Kadang kala anak-anak tidak dikenali sehingga mereka jauh lebih tua atau bahkan berumur. Pengakuan itu kemudian dapat dilakukan di setiap kawasan di Belanda. Dari usia 12 tahun, anda memerlukan kebenaran bertulis daripada anak dan ibu. Sekiranya kanak-kanak itu sudah berusia 16 tahun, anda hanya memerlukan kebenaran daripada anak itu.

Memilih nama semasa mengenali anak

Aspek penting dalam pengakuan anak anda, adalah pilihan nama. Sekiranya anda ingin memilih nama keluarga anak anda semasa membuat pengakuan, anda dan pasangan anda mesti pergi ke majlis bersama. Sekiranya kanak-kanak berumur lebih dari 16 tahun pada waktu pengakuan, anak akan memilih nama keluarga mana yang ingin dimilikinya.

Akibat daripada pengakuan tersebut

Sekiranya anda mengakui seorang anak, anda menjadi ibu bapa sah anak itu. Anda kemudian akan mempunyai beberapa hak dan kewajiban. Untuk menjadi wakil sah anak, anda juga mesti memohon kuasa ibu bapa. Pengakuan kanak-kanak bermaksud perkara berikut:

 • Ikatan undang-undang diwujudkan antara orang yang mengakui kanak-kanak itu dan kanak-kanak itu.
 • Anda mempunyai kewajipan nafkah terhadap kanak-kanak itu sehingga dia mencapai umur 21 tahun.
 • Anda dan anak menjadi pewaris sah masing-masing.
 • Anda memilih nama keluarga kanak-kanak itu bersama-sama dengan ibu pada masa pengakuan.
 • Kanak-kanak itu mungkin memperoleh kewarganegaraan anda. Ini bergantung pada undang-undang negara yang anda mempunyai kewarganegaraan.

Adakah anda ingin mengenali anak anda dan adakah anda masih mempunyai pertanyaan mengenai prosedur pengakuan? Jangan ragu untuk menghubungi peguam undang-undang keluarga kami yang berpengalaman.

Penolakan ibu bapa

Apabila ibu seorang anak berkahwin, suaminya menjadi bapa kepada anak itu. Ini juga berlaku untuk perkongsian berdaftar. Adalah mungkin untuk menolak ibu bapa. Contohnya, kerana pasangan bukan bapa kandung anak. Penolakan ibu bapa boleh diminta oleh bapa, ibu atau anak itu sendiri. Penolakan mempunyai akibat bahawa undang-undang tidak menganggap bapa yang sah sebagai bapa. Ini berlaku secara retroaktif. Undang-undang ini berpura-pura bahawa keturunan ayah yang sah tidak pernah wujud. Ini sebagai akibatnya bagi siapa pewaris mereka.

Walau bagaimanapun, terdapat tiga kes di mana penolakan ibu bapa tidak mungkin (atau tidak lagi) mungkin:

 • Jika bapa yang sah juga merupakan bapa kandung kanak-kanak itu;
 • Jika bapa yang sah telah bersetuju dengan perbuatan yang menyebabkan isterinya hamil;
 • Jika bapa yang sah sudah tahu sebelum berkahwin bahawa bakal isterinya mengandung.
 • Pengecualian dibuat kepada dua kes terakhir apabila ibu tidak jujur ​​tentang bapa kandung kanak-kanak itu.

Penolakan ibu bapa tetap menjadi keputusan penting. Peguam keluarga dari Law & More bersedia menasihati anda dengan cara yang terbaik sebelum anda membuat keputusan penting ini.

keluarga-peguam-hak penjagaan-gambar (1)Jagaan

Anak di bawah umur tidak dibenarkan membuat keputusan sendiri. Itulah sebabnya mengapa anak berada di bawah kuasa salah satu atau kedua ibu bapa. Selalunya, ibu bapa secara automatik mendapat hak penjagaan anak-anak mereka, tetapi kadang-kadang anda harus memohon hak penjagaan melalui prosedur mahkamah atau melalui borang permohonan.

Sekiranya anda mempunyai hak penjagaan anak:

 • Anda bertanggungjawab untuk menjaga dan membesarkan anak.
 • Anda hampir selalu mempunyai kewajipan penyelenggaraan, yang bermakna anda perlu membayar kos penjagaan dan pendidikan (sehingga umur 18 tahun) dan kos sara hidup dan pengajian (dari umur 18 hingga 21).
 • Anda menguruskan wang dan barangan anak;
 • Anda adalah wakil sahnya.

Penjagaan kanak-kanak dapat diatur dengan dua cara. Apabila satu orang mempunyai hak penjagaan, kita berbicara mengenai hak penjagaan satu kepala, dan ketika dua orang mempunyai hak penjagaan, itu berkaitan dengan hak penjagaan bersama. Maksimum dua orang boleh mendapat hak penjagaan. Oleh itu, anda tidak boleh memohon kuasa ibu bapa jika dua orang sudah mempunyai hak penjagaan anak.

Bilakah anda mendapat hak penjagaan anak?

Adakah anda sudah berkahwin atau mempunyai perkongsian berdaftar? Kemudian kedua ibu bapa akan mendapat hak penjagaan bersama terhadap seorang anak. Sekiranya ini tidak berlaku, hanya ibu yang akan diberi hak penjagaan secara automatik. Adakah anda berkahwin sebagai ibu bapa selepas kelahiran anak anda? Atau adakah anda mengadakan perkongsian berdaftar? Sekiranya demikian, anda juga akan mendapat autoriti ibu bapa secara automatik. Syaratnya ialah anda telah mengakui anak itu sebagai bapa. Untuk mendapatkan kuasa ibu bapa, anda mungkin tidak berumur lebih muda dari 18 tahun, berada di bawah jagaan atau mengalami masalah mental. Seorang ibu di bawah umur 16 atau 17 tahun boleh memohon kepada pengadilan untuk pengisytiharan umur untuk mendapatkan hak penjagaan anak. Sekiranya tidak ada ibu bapa yang mempunyai hak penjagaan, hakim melantik penjaga.

Penjagaan bersama sekiranya berlaku perceraian

Premis perceraian adalah bahawa kedua ibu bapa menjaga hak bersama. Dalam beberapa kes, pengadilan boleh menyimpang dari peraturan ini jika ia demi kepentingan anak-anak.

Adakah anda ingin mendapatkan hak penjagaan ke atas anak anda atau adakah anda mempunyai pertanyaan lain mengenai kewibawaan ibu bapa? Kemudian hubungi salah seorang peguam keluarga kami yang berpengalaman. Kami gembira dapat berfikir bersama anda dan membantu anda dengan permohonan kebenaran ibu bapa!

Angkat

Sesiapa yang ingin mengambil anak dari Belanda atau dari luar negara mesti memenuhi syarat-syarat tertentu. Contohnya, anda mesti berumur 18 tahun lebih tua daripada anak yang anda mahu angkat. Syarat untuk mengadopsi anak dari Belanda berbeza dengan syarat untuk mengambil anak dari luar negara. Sebagai contoh, pengangkatan di Belanda menghendaki bahawa pengangkatan adalah demi kepentingan kanak-kanak. Di samping itu, kanak-kanak itu mesti di bawah umur. Sekiranya anak yang anda mahu angkat adalah 12 tahun ke atas, persetujuannya diperlukan untuk pengambilan anak angkat. Di samping itu, syarat penting untuk anak angkat dari Belanda ialah anda telah menjaga dan membesarkan anak itu sekurang-kurangnya satu tahun. Contohnya sebagai ibu bapa angkat, penjaga atau ibu bapa tiri.

Untuk pengangkatan anak dari luar negara, adalah penting bahawa anda belum mencapai usia 42 tahun. Sekiranya terdapat keadaan khas, pengecualian boleh dibuat. Selanjutnya, syarat-syarat berikut berlaku untuk pengambilan anak dari luar negara:

 • Anda dan pasangan anda mesti memberi kebenaran untuk memeriksa Sistem Dokumentasi Kehakiman (JDS).
  Perbezaan umur antara ibu bapa angkat tertua dan anak mungkin tidak melebihi 40 tahun. Dalam kes keadaan khas, pengecualian juga boleh dibuat.
 • Kesihatan anda mungkin tidak menjadi penghalang untuk diterima pakai. Anda mesti menjalani pemeriksaan perubatan.
 • Anda mesti tinggal di Belanda.
 • Dari masa kanak-kanak asing itu pergi ke Belanda, anda diwajibkan untuk menyediakan kos penjagaan dan pembesaran kanak-kanak itu.

Negara dari mana anak angkat berasal juga boleh mengenakan syarat untuk anak angkat. Contohnya, mengenai kesihatan, usia atau pendapatan anda. Pada prinsipnya, seorang lelaki dan wanita hanya boleh mengambil anak dari luar negara bersama-sama jika mereka sudah berkahwin.

Adakah anda ingin mengambil anak angkat dari Belanda atau dari luar negara? Sekiranya demikian, maklumkan prosedur dan syarat khusus yang berlaku untuk keadaan anda. Peguam keluarga peguam dari Law & More bersedia memberi nasihat dan membantu anda semasa proses ini.

familierechtadvocaten-uithuisplaatsing-image (1)Penempatan

Penggantian adalah langkah yang sangat drastik. Ia boleh digunakan apabila perlindungan anak anda lebih baik tinggal di tempat lain untuk sementara waktu. Penempatan selalu berjalan seiring dengan pengawasan. Tujuan penggantian adalah untuk memastikan bahawa anak anda dapat tinggal di rumah kembali setelah jangka waktu tertentu.

Permintaan untuk meletakkan anak anda di luar rumah dapat diserahkan kepada Hakim Anak oleh Youth Care atau oleh Lembaga Penjagaan dan Perlindungan Anak. Terdapat pelbagai bentuk penempatan. Contohnya, anak anda boleh ditempatkan di keluarga angkat atau rumah jagaan. Ada kemungkinan anak anda ditempatkan bersama keluarga.

Dalam situasi seperti ini, adalah mustahak anda boleh mengambil peguam yang anda percayai. Pada Law & More, minat dan minat anak anda adalah yang utama. Sekiranya anda memerlukan bantuan dalam proses ini, misalnya untuk mengelakkan anak anda ditempatkan jauh dari rumah, anda telah datang ke tempat yang betul. Peguam kami dapat membantu anda dan anak anda jika permintaan penggantian telah diajukan, atau mungkin diserahkan, kepada Hakim Anak.

Peguam keluarga peguam dari Law & More dapat membimbing dan menolong anda mengatur semua aspek undang-undang keluarga dengan cara yang terbaik. Peguam kami mempunyai pengetahuan khusus dalam bidang undang-undang keluarga. Adakah anda ingin tahu apa yang boleh kami lakukan untuk anda? Kemudian sila hubungi Law & More.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh lakukan untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven and Amsterdam?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:
Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl

Law & More