MEMERLUKAN PEGUAM Perolehan Perniagaan?
TANYA BANTUAN UNDANG-UNDANG

PEGAWAI KAMI ADALAH SPESIALIS DALAM UNDANG-UNDANG DUTCH

Diperiksa Jelas.

Diperiksa Peribadi dan mudah diakses.

Diperiksa Kepentingan anda dahulu.

Mudah diakses

Mudah diakses

Law & More disediakan pada hari Isnin hingga Jumaat dari jam 08:00 hingga 22:00 dan pada hujung minggu 09:00 hingga 17:00

Komunikasi yang baik dan pantas

Komunikasi yang baik dan pantas

Peguam kami mendengar kes anda dan tampil dengan pelan tindakan yang sesuai
Pendekatan peribadi

Pendekatan peribadi

Kaedah kerja kami memastikan bahawa 100% pelanggan mengesyorkan kami dan bahawa kami dinilai rata-rata dengan 9.4

Perolehan Perniagaan

Sekiranya anda mempunyai syarikat sendiri, selalu ada saatnya anda mahu berhenti beroperasi syarikat tersebut. Sebaliknya, anda juga mungkin ingin membeli syarikat yang ada. Dalam kedua kes tersebut, pemerolehan perniagaan menawarkan jalan penyelesaian.

Pengambilalihan perniagaan adalah proses yang rumit, yang dapat dilakukan dengan mudah dalam masa enam bulan hingga setahun. Oleh itu, adalah penting untuk melantik penasihat pemerolehan, yang dapat memberi nasihat dan sokongan kepada anda, tetapi juga dapat mengambil alih tugas dari anda. Pakar di Law & More akan bekerjasama dengan anda untuk menentukan taktik optimum untuk membeli atau menjual syarikat dan dapat memberikan sokongan undang-undang kepada anda.

Peta jalan untuk pemerolehan perniagaan

Walaupun setiap pemerolehan perniagaan berbeza, bergantung pada keadaan kes ini, ada peta jalan global yang diikuti ketika anda ingin membeli atau menjual syarikat. Law & MorePeguam akan membantu anda dengan setiap langkah panduan langkah demi langkah ini.

Gambar Tom Meevis

Tom Meevis

RAKAN PENGURUS / PENYELARAS

tom.meevis@lawandmore.nl

Peguam korporat kami bersedia untuk anda

Law and More

Sokongan undang-undang yang disesuaikan

Setiap perniagaan adalah unik. Itulah sebabnya anda akan menerima nasihat undang-undang yang berkaitan secara langsung dengan perniagaan anda.

Law and More

Kami boleh mengadili untuk anda

Sekiranya perkara itu berlaku, kami juga boleh mengadili anda. Hubungi kami untuk syarat.

Law and More

Kami adalah rakan sparring anda

Kami duduk bersama anda untuk merangka strategi.

Law and More

Menilai perjanjian

Peguam korporat kami boleh menilai perjanjian dan memberi nasihat mengenainya.

"Law & More peguam
terlibat dan boleh berempati
dengan masalah klien”

Langkah 1: Bersedia untuk pemerolehan

Sebelum pengambilalihan perniagaan dapat dilakukan, adalah mustahak anda bersedia dengan betul. Dalam fasa persiapan, keperluan dan kehendak peribadi anda dirumuskan. Ini berlaku untuk kedua-dua pihak yang ingin menjual syarikat dan pihak yang ingin membeli syarikat. Pertama sekali, adalah mustahak untuk menentukan aktiviti perniagaan mana syarikat terlibat, di pasaran mana syarikat itu aktif dan berapa banyak yang anda mahu terima atau bayar untuk syarikat itu. Hanya apabila ini jelas, pemerolehan dapat dikristalisasi. Setelah ini ditentukan, struktur undang-undang syarikat dan peranan pengarah dan pemegang saham mesti disiasat. Ia juga mesti ditentukan sama ada wajar untuk pengambilalihan itu berlaku sekaligus atau sedikit demi sedikit. Dalam fasa persiapan adalah sangat penting agar anda tidak membiarkan diri anda dipimpin oleh emosi, tetapi anda mengambil keputusan yang dipertimbangkan dengan baik. Peguam di Law & More akan membantu anda dengan ini.

Apa yang pelanggan katakan mengenai kami

Peguam Pemerolehan Perniagaan kami bersedia untuk membantu anda:

Pejabat Law & More

Langkah 2: mencari pembeli atau syarikat

Setelah kehendak anda dipetakan dengan jelas, langkah seterusnya adalah mencari pembeli yang sesuai. Untuk tujuan ini, profil syarikat tanpa nama dapat dibuat, berdasarkan mana pembeli yang sesuai dapat dipilih. Apabila calon yang serius telah dijumpai, pertama sekali adalah penting untuk menandatangani perjanjian tanpa pendedahan. Selepas itu, maklumat yang relevan mengenai syarikat dapat disediakan untuk calon pembeli. Semasa anda ingin mengambil alih syarikat, adalah penting anda menerima semua maklumat yang relevan mengenai syarikat tersebut.

Langkah 3: perbincangan penerokaan

Apabila calon pembeli atau syarikat berpotensi mengambil alih telah dijumpai dan pihak-pihak telah bertukar maklumat antara satu sama lain, sudah tiba masanya untuk memulakan perbincangan eksplorasi. Sudah menjadi kebiasaan bahawa bukan hanya pembeli dan penjual yang berpotensi hadir, tetapi juga penasihat, pemodal dan notaris.

Pemerolehan perniagaanLangkah 4: rundingan

Rundingan untuk pemerolehan bermula apabila pembeli atau penjual pasti berminat. Sebaiknya rundingan dilakukan oleh pakar pemerolehan. Law & MorePeguam boleh berunding bagi pihak anda mengenai syarat pengambilalihan dan harganya. Setelah kesepakatan dicapai antara kedua belah pihak, surat niat dibuat. Dalam surat niat ini, terma dan syarat pemerolehan dan pengaturan pembiayaan ditetapkan.

Langkah 5: Penyelesaian pemerolehan perniagaan

Sebelum perjanjian pembelian akhir dibuat, siasatan wajar perlu dilakukan. Dalam usaha wajar ini, kesahan dan kelengkapan semua data syarikat diperiksa. Ketekunan wajar sangat penting. Sekiranya usaha wajar tidak menyebabkan penyelewengan, perjanjian pembelian akhir dapat dibuat. Setelah pertukaran hak milik dicatat oleh notaris, saham telah dipindahkan dan harga pembelian telah dibayar, pemerolehan syarikat selesai.

Langkah 6: pengenalan

Penglibatan vendor sering tidak berakhir dengan segera apabila perniagaan dipindahkan. Selalunya disepakati bahawa penjual memperkenalkan penggantinya dan mempersiapkannya untuk pekerjaan. Jangka masa pelaksanaan ini seharusnya dibincangkan terlebih dahulu semasa rundingan.

Pemerolehan perniagaanPeta jalan untuk pemerolehan perniagaan

Terdapat beberapa cara untuk membiayai pemerolehan perniagaan, yang masing-masing mempunyai kelebihan dan kekurangannya sendiri. Kemungkinan pembiayaan ini juga dapat digabungkan. Anda mungkin mempertimbangkan pilihan berikut untuk membiayai pemerolehan perniagaan.

Dana sendiri pembeli

Penting untuk menyiasat berapa banyak wang anda sendiri yang anda boleh atau ingin menyumbang sebelum syarikat itu diambil alih. Dalam praktiknya, sangat sukar untuk menyelesaikan pemerolehan perniagaan tanpa input aset anda sendiri. Walau bagaimanapun, jumlah sumbangan anda sendiri bergantung kepada keadaan anda.

Pinjaman dari penjual

Dalam praktiknya, pemerolehan perniagaan juga sering dibiayai oleh penjual memberikan pembiayaan separa dalam bentuk pinjaman kepada pengganti. Ini juga dikenali sebagai pinjaman vendor. Bahagian yang dibiayai oleh penjual selalunya tidak lebih besar daripada bahagian yang disumbangkan oleh pembeli sendiri. Selain itu, juga disepakati secara berkala bahawa pembayaran akan dilakukan secara ansuran. Perjanjian pinjaman dibuat apabila pinjaman vendor dipersetujui.

Pembelian saham

Ada kemungkinan pembeli mengambil alih saham syarikat dari penjual secara berperingkat. Penyusunan hasil boleh dipilih untuk ini. Sekiranya berlaku perolehan, pembayaran bergantung kepada pembeli yang mencapai hasil tertentu. Namun, pengaturan untuk pengambilalihan perniagaan ini melibatkan risiko besar sekiranya berlaku pertikaian, kerana pembeli dapat mempengaruhi hasil syarikat. Keuntungan bagi penjual, sebaliknya, mungkin lebih banyak dibayar apabila banyak keuntungan dibuat. Walau bagaimanapun, adalah bijaksana untuk melakukan pemantauan penjualan, pembelian dan pulangan secara bebas di bawah skim penghasilan.

(In) pelabur formal

Pembiayaan boleh berbentuk pinjaman dari pelabur tidak formal atau formal. Pelabur tidak rasmi adalah rakan, keluarga dan kenalan. Pinjaman seperti itu biasa dilakukan dalam pemerolehan perniagaan keluarga. Namun, sangat penting untuk merekodkan pembiayaan dengan betul dari pelabur tidak rasmi agar tidak timbul salah faham atau perselisihan antara ahli keluarga atau rakan.

Di samping itu, pembiayaan oleh pelabur formal adalah mungkin. Ini adalah pihak yang memberikan ekuiti melalui pinjaman. Kelemahan bagi pembeli adalah bahawa pelabur formal juga sering menjadi pemegang saham syarikat, yang memberi mereka sejumlah kawalan. Sebaliknya, pelabur formal sering dapat menyumbangkan rangkaian dan pengetahuan pasaran yang besar.

Crowdfunding

Kaedah pembiayaan yang semakin popular adalah crowdfunding. Pendek kata, crowdfunding bermaksud bahawa melalui kempen dalam talian, sebilangan besar orang diminta untuk melaburkan wang dalam pemerolehan anda. Kelemahan daripada crowdfunding adalah kerahsiaan; untuk mewujudkan crowdfunding, anda perlu mengumumkan terlebih dahulu bahawa syarikat itu dijual.

Law & More akan membantu anda meneroka kemungkinan membiayai pemerolehan perniagaan. Peguam kami boleh menasihati anda mengenai kemungkinan yang sesuai dengan keadaan anda dan membantu anda mengatur pembiayaan.

Adakah anda ingin tahu apa Law & More boleh lakukan untuk anda sebagai firma guaman di Eindhoven and Amsterdam?
Kemudian hubungi kami melalui telefon +31 40 369 06 80 atau hantarkan e-mel ke:
Encik. Tom Meevis, peguam bela di Law & More - tom.meevis@lawandmore.nl

Law & More