Apa itu alimoni?

Di Belanda tunjangan adalah sumbangan kewangan untuk kos sara hidup bekas pasangan dan anak-anak anda setelah bercerai. Ini adalah jumlah yang anda terima atau perlu bayar setiap bulan. Sekiranya anda tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi, anda boleh mendapat tunjangan. Anda perlu membayar tunjangan sekiranya bekas pasangan anda tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi untuk menyara dirinya selepas perceraian. Taraf hidup pada masa perkahwinan akan diambil kira. Anda mungkin mempunyai kewajipan untuk menyokong bekas rakan kongsi, rakan kongsi terdaftar dan anak-anak anda.

Nafkah

Tunjangan anak dan alimoni pasangan

Sekiranya berlaku perceraian, anda mungkin akan menghadapi ganjaran pasangan dan ganjaran anak. Berkenaan dengan ganjaran pasangan, anda boleh membuat perjanjian mengenai perkara ini dengan bekas pasangan anda. Perjanjian ini dapat ditetapkan dalam perjanjian bertulis oleh peguam atau notaris. Sekiranya tidak ada persetujuan mengenai ganjaran pasangan semasa perceraian, anda boleh memohon tunjangan di kemudian hari jika, misalnya, keadaan atau keadaan bekas pasangan anda berubah. Walaupun pengaturan gajet yang ada tidak lagi masuk akal, anda boleh membuat pengaturan baru.

Berkenaan dengan imbuhan anak, perjanjian juga dapat dibuat semasa perceraian. Perjanjian ini ditetapkan dalam rancangan keibubapaan. Dalam rancangan ini, anda juga akan membuat pengaturan untuk pembahagian penjagaan anak anda. Lebih banyak maklumat mengenai rancangan ini boleh didapati di halaman kami mengenai rancangan keibubapaan. Tunjangan kanak-kanak tidak berhenti sehingga anak mencapai usia 21 tahun. Ada kemungkinan bahawa tunjangan kanak-kanak berhenti sebelum usia ini, iaitu jika anak itu bebas dari segi kewangan atau mempunyai pekerjaan dengan sekurang-kurangnya gaji minimum belia. Ibu bapa yang prihatin mendapat sokongan anak sehingga anak itu mencapai usia 18 tahun. Selepas itu, jumlah tersebut terus diberikan kepada anak sekiranya kewajipan nafkah berlangsung lebih lama. Sekiranya anda dan bekas pasangan anda tidak berjaya mencapai kesepakatan mengenai sokongan anak, pengadilan boleh memutuskan pengaturan pemeliharaan.

Bagaimana anda mengira tunjangan?

Tunjangan dikira berdasarkan kapasiti penghutang dan keperluan orang yang berhak mendapat nafkah. Kapasiti adalah jumlah yang dapat dibelanjakan oleh pembayar tunjangan. Apabila tunjangan anak dan ganjaran pasangan dimohon, sokongan anak selalu diutamakan. Ini bermakna bahawa tunjangan anak dikira terlebih dahulu dan, jika ada ruang untuknya selepas itu, tunjangan pasangan dapat dikira. Anda hanya berhak mendapat tunjangan pasangan sekiranya anda telah berkahwin atau dalam perkongsian yang berdaftar. Dalam kes ganjaran anak, hubungan antara ibu bapa tidak relevan, walaupun ibu bapa belum menjalin hubungan, hak untuk tunjangan anak ada.

Jumlah tunjangan berubah setiap tahun, kerana gaji juga berubah. Ini dipanggil pengindeksan. Setiap tahun, peratusan indeks ditetapkan oleh Menteri Kehakiman dan Keselamatan, setelah dihitung oleh Statistics Netherlands (CBS). CBS memantau perkembangan gaji dalam komuniti perniagaan, kerajaan dan sektor lain. Hasilnya, jumlah tunjangan meningkat dengan peratusan ini setiap tahun pada 1 Januari. Anda boleh bersetuju bersama bahawa pengindeksan berkanun tidak berlaku untuk wang gaji anda.

Berapa lama anda berhak mendapat nafkah?

Anda boleh bersetuju dengan pasangan anda berapa lama pembayaran tunjangan akan berterusan. Anda juga boleh meminta mahkamah menetapkan had masa. Sekiranya tidak ada yang disepakati, undang-undang akan mengatur berapa lama penyelenggaraan harus dibayar. Peraturan perundangan semasa bermaksud bahawa tempoh tunjangan adalah sama dengan separuh tempoh perkahwinan dengan maksimum 5 tahun. Terdapat beberapa pengecualian untuk ini:

  • Sekiranya, pada saat permohonan perceraian diajukan, tempoh perkahwinan melebihi 15 tahun dan usia pemiutang nafkah tidak lebih dari 10 tahun lebih rendah daripada usia pencen negeri yang berlaku pada masa itu, kewajiban akan berakhir apabila umur pencen negeri tercapai. Oleh itu, ini adalah maksimum 10 tahun jika orang yang bersangkutan adalah tepat 10 tahun sebelum usia pencen negara pada masa perceraian. Kemungkinan penangguhan umur pencen negeri selepas itu tidak mempengaruhi jangka masa kewajipan. Oleh itu, pengecualian ini berlaku untuk perkahwinan jangka panjang.
  • Pengecualian kedua adalah mengenai keluarga yang mempunyai anak kecil. Dalam kes ini, kewajipan berlanjutan sehingga anak bungsu yang dilahirkan dalam perkahwinan mencapai usia 12. Ini bermakna bahawa tunjangan boleh bertahan maksimum 12 tahun.
  • Pengecualian ketiga adalah pengaturan peralihan dan memperpanjang tempoh pemeliharaan bagi pemiutang pemeliharaan berusia 50 tahun ke atas jika perkahwinan itu berlangsung sekurang-kurangnya 15 tahun. Pemiutang pemeliharaan yang dilahirkan pada atau sebelum 1 Januari 1970 akan menerima penyelenggaraan selama maksimum 10 tahun dan bukannya maksimum 5 tahun.

Tingkah laku bermula apabila keputusan perceraian telah dimasukkan dalam rekod status sivil. Tuntutan berhenti apabila tempoh yang ditetapkan oleh mahkamah telah tamat. Ini juga berakhir apabila penerima berkahwin semula, bersekedudukan atau mengadakan perkongsian berdaftar. Apabila salah satu pihak meninggal dunia, pembayaran tunjangan juga berhenti.

Dalam beberapa kes, bekas pasangan boleh meminta pengadilan untuk memperpanjang tunjangan. Ini hanya dapat dilakukan sehingga 1 Januari 2020 jika penghentian tunjangan itu sangat meluas sehingga tidak diperlukan secara wajar dan adil. Dari 1 Januari 2020, peraturan ini telah dibuat sedikit lebih fleksibel: tunjangan kini dapat diperpanjang jika penamatan tidak wajar bagi pihak penerima.

Prosedur alimoni

Prosedur boleh dimulakan untuk menentukan, mengubah atau menghentikan ganti rugi. Anda akan sentiasa memerlukan peguam. Langkah pertama adalah memfailkan aplikasi. Dalam permohonan ini, anda meminta hakim untuk menentukan, mengubah atau menghentikan pemeliharaan. Peguam anda membuat permohonan ini dan menyerahkannya ke daftar pengadilan di daerah tempat anda tinggal dan di mana perbicaraan berlangsung. Adakah anda dan bekas pasangan anda tidak tinggal di Belanda? Kemudian permohonan akan dihantar ke pengadilan di Den Haag. Mantan rakan kongsi anda kemudian akan menerima salinannya. Sebagai langkah kedua, bekas pasangan anda berpeluang mengemukakan pernyataan pembelaan. Dalam pembelaan ini dia dapat menjelaskan mengapa tunjangan tidak dapat dibayar, atau mengapa tunjangan itu tidak dapat disesuaikan atau dihentikan. Dalam kes itu, akan ada perbicaraan di mahkamah di mana kedua-dua pasangan dapat menceritakan kisah mereka. Selepas itu, mahkamah akan membuat keputusan. Sekiranya salah satu pihak tidak setuju dengan keputusan pengadilan, dia dapat mengajukan banding ke mahkamah rayuan. Dalam kes itu, peguam anda akan menghantar petisyen lain dan kes itu akan dinilai semula oleh mahkamah. Anda kemudian akan diberi keputusan lain. Anda kemudian boleh membuat rayuan ke Mahkamah Agung jika anda sekali lagi tidak setuju dengan keputusan mahkamah. Mahkamah Agung hanya memeriksa apakah Mahkamah Rayuan telah menafsirkan dan menerapkan undang-undang dan peraturan prosedur dengan benar dan apakah keputusan Mahkamah cukup berasas. Oleh itu, Mahkamah Agung tidak mempertimbangkan semula hakikat kes ini.

Adakah anda mempunyai soalan mengenai tunjangan atau adakah anda ingin melamar, menukar atau menghentikan tunjangan? Kemudian sila hubungi peguam keluarga keluarga Law & More. Peguam kami pakar dalam (re) pengiraan tunjangan. Di samping itu, kami dapat membantu anda dalam sebarang urusan tunjangan. Peguam di Law & More adalah pakar dalam bidang undang-undang keluarga dan dengan senang hati membimbing anda, mungkin bersama dengan pasangan anda, melalui proses ini.

Kongsi
Law & More B.V.