anda-pekerja-sakit

Sebagai majikan, bolehkah anda enggan melaporkan pekerja anda sakit?

Selalunya majikan mempunyai keraguan terhadap pekerja mereka melaporkan penyakit mereka. Contohnya, kerana pekerja sering melaporkan sakit pada hari Isnin atau Jumaat atau kerana terdapat pertikaian industri. Adakah anda dibenarkan menyoal laporan penyakit pekerja anda dan menangguhkan pembayaran upah sehingga didapati pekerja itu benar-benar sakit? Ini adalah persoalan penting yang sering dihadapi oleh majikan. Ia juga merupakan masalah penting bagi pekerja. Pada prinsipnya, mereka berhak mendapat pembayaran gaji yang berterusan tanpa ada pekerjaan yang dilakukan. Di blog ini, kami akan melihat beberapa contoh situasi di mana anda mungkin menolak laporan pekerja anda yang sakit atau apa yang terbaik untuk dilakukan sekiranya terdapat keraguan.

Pemberitahuan penyakit belum dibuat sesuai dengan peraturan prosedur yang berlaku

Secara amnya, seorang pekerja harus melaporkan penyakitnya secara peribadi dan lisan kepada majikan. Majikan kemudian boleh bertanya kepada pekerja berapa lama penyakit itu dijangka berlanjutan dan, berdasarkan ini, perjanjian dapat dibuat mengenai pekerjaan itu agar tidak terus terbaring. Sekiranya kontrak kerja atau peraturan lain yang berlaku mengandung peraturan tambahan mengenai pelaporan penyakit, seorang pekerja harus, pada dasarnya, juga mematuhi peraturan tersebut. Sekiranya pekerja tidak mematuhi peraturan khusus untuk melaporkan sakit, ini boleh memainkan peranan dalam persoalan sama ada anda, sebagai majikan, telah menolak laporan pekerja anda yang sakit.

Pekerja sebenarnya tidak sakit sendiri, tetapi melaporkan sakit

Dalam beberapa kes, pekerja melaporkan sakit ketika mereka sendiri tidak benar-benar sakit. Sebagai contoh, anda boleh memikirkan situasi di mana pekerja anda melaporkan sakit kerana anaknya sakit dan dia tidak dapat mengurus pengasuh anak. Pada prinsipnya, pekerja anda tidak sakit atau tidak berupaya bekerja. Sekiranya anda dapat dengan mudah menentukan dari penjelasan pekerja anda bahawa ada sebab lain, selain kecacatan kerja pekerja itu sendiri, yang menghalang pekerja itu tidak muncul di tempat kerja, anda boleh menolak untuk melaporkan sakit. Sekiranya berlaku, sila ambil perhatian bahawa pekerja anda berhak mendapat cuti bencana atau cuti tidak hadir jangka pendek. Penting untuk anda bersetuju dengan jelas bentuk cuti yang akan diambil oleh pekerja anda.

Pekerja sakit, tetapi aktiviti biasa masih dapat dijalankan

Sekiranya pekerja anda melaporkan sakit dan anda dapat menyimpulkan dari perbualan bahawa sebenarnya ada penyakit, tetapi tidak begitu serius sehingga pekerjaan biasa tidak dapat dijalankan, keadaannya agak sukar. Persoalannya ialah adakah ketidakupayaan untuk bekerja. Seorang pekerja hanya tidak mampu bekerja sekiranya, akibat kecacatan fizikal atau mental, dia tidak lagi dapat melakukan pekerjaan yang sepatutnya dilakukannya mengikut kontrak pekerjaan. Anda boleh memikirkan keadaan di mana pekerja anda terseliuh di pergelangan kaki, tetapi biasanya sudah berfungsi sebagai tempat duduk. Pada prinsipnya, pekerja anda masih boleh bekerja. Dalam beberapa kes, kemudahan tambahan mungkin perlu disediakan. Perkara yang paling masuk akal adalah membuat perjanjian mengenai perkara ini dengan pekerja anda. Sekiranya tidak mungkin untuk mencapai kesepakatan bersama dan pekerja anda tetap mempertahankan kedudukannya bahawa dia tidak boleh bekerja, nasihatnya adalah untuk menerima laporan cuti sakit dan meminta nasihat doktor syarikat atau doktor kesihatan dan keselamatan pekerjaan anda secara langsung mengenai kesesuaian pekerja anda untuk fungsinya sendiri, atau untuk fungsi yang sesuai.

Pekerja sakit kerana niat atau kesalahan sendiri

Mungkin juga ada keadaan di mana pekerja anda sakit kerana niat atau kesalahan sendiri. Sebagai contoh, anda boleh memikirkan situasi di mana pekerja anda menjalani pembedahan kosmetik atau menjadi sakit akibat pengambilan alkohol yang berlebihan. Undang-undang menyatakan bahawa anda, sebagai majikan, tidak berkewajiban untuk terus membayar upah sekiranya penyakit itu disebabkan oleh niat dari pihak pekerja. Walau bagaimanapun, niat ini mesti dilihat berkaitan dengan menjadi sakit, dan ini hampir tidak akan berlaku. Walaupun ini berlaku, sangat sukar bagi anda sebagai majikan untuk membuktikannya. Bagi majikan yang membayar lebih daripada minimum yang sah sekiranya sakit (70% daripada gaji), adalah bijak untuk memasukkan dalam kontrak pekerjaan bahawa pekerja tersebut tidak berhak mendapat bahagian gaji yang tidak sah semasa sakit, jika penyakit disebabkan oleh kesalahan atau kecuaian pekerja sendiri.

Pekerja sakit kerana pertikaian industri atau penilaian yang buruk

Sekiranya anda mengesyaki bahawa pekerja anda melaporkan sakit kerana pertikaian industri atau, misalnya, penilaian buruk baru-baru ini, adalah bijak untuk membincangkan perkara ini dengan pekerja anda. Sekiranya pekerja anda tidak terbuka untuk berbual, adalah bijak untuk menerima laporan sakit dan segera menghubungi doktor syarikat atau doktor kesihatan dan keselamatan pekerjaan. Doktor akan dapat menilai sama ada pekerja anda benar-benar tidak sesuai untuk bekerja atau tidak dan memberi nasihat mengenai kemungkinan pekerja anda kembali bekerja secepat mungkin.

Anda tidak mempunyai cukup maklumat untuk dapat menilai laporan penyakit

Anda tidak boleh mewajibkan pekerja membuat pengumuman mengenai jenis penyakitnya atau rawatannya. Sekiranya pekerja anda tidak telus dalam hal ini, ini bukan alasan untuk menolak untuk melaporkan penyakitnya. Apa yang anda, sebagai majikan, dapat lakukan dalam hal ini adalah menghubungi doktor syarikat atau doktor kesihatan dan keselamatan pekerjaan secepat mungkin. Walau bagaimanapun, pekerja wajib bekerjasama dengan pemeriksaan oleh doktor syarikat atau doktor kesihatan dan keselamatan pekerjaan dan memberikan mereka maklumat (perubatan) yang diperlukan. Sebagai majikan, anda mungkin bertanya kapan pekerja tersebut dijangka dapat kembali bekerja, kapan dan bagaimana pekerja dapat dihubungi, adakah pekerja tersebut masih dapat melakukan pekerjaan tertentu dan adakah penyakit itu disebabkan oleh pihak ketiga yang bertanggungjawab .

Adakah anda ragu-ragu mengenai pemberitahuan penyakit pekerja anda atau adakah anda tidak pasti sama ada anda wajib terus membayar gaji? Sila hubungi peguam undang-undang pekerjaan Law & More secara langsung. Peguam kami boleh memberi anda nasihat yang tepat dan, jika perlu, membantu anda dalam proses undang-undang. 

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.