Buli di tempat kerja

Buli di tempat kerja

Buli di tempat kerja lebih biasa daripada yang dijangkakan

Sama ada pengabaian, penyalahgunaan, pengecualian atau intimidasi, satu daripada sepuluh orang mengalami buli struktural daripada rakan sekerja atau eksekutif. Juga tidak boleh dipandang rendah akibat buli di tempat kerja. Lagipun, buli di tempat kerja bukan sahaja membebankan kepada majikan empat juta hari ketidakhadiran setiap tahun dan sembilan ratus juta euro dalam pembayaran gaji yang berterusan melalui ketidakhadiran, tetapi juga menyebabkan keluhan fizikal dan mental pekerja. Oleh itu, buli di tempat kerja adalah masalah yang serius. Itulah sebabnya penting bagi pekerja dan majikan untuk mengambil tindakan pada peringkat awal. Siapa yang boleh atau harus mengambil tindakan apa yang bergantung pada kerangka hukum di mana buli di tempat kerja harus dipertimbangkan.

Pertama, buli di tempat kerja boleh diklasifikasikan sebagai beban kerja psikologi dalam arti Akta Syarat Kerja. Di bawah undang-undang ini, majikan mempunyai kewajiban untuk menerapkan kebijakan yang bertujuan untuk mewujudkan keadaan kerja yang terbaik dan mencegah dan membatasi bentuk cukai buruh ini. Cara ini mesti dilakukan oleh majikan dijelaskan lebih lanjut dalam artikel 2.15 Peraturan Ketentuan Kerja. Ini menyangkut apa yang disebut inventori dan penilaian Risiko (RI&E). Ini bukan sahaja dapat memberi gambaran mengenai semua risiko yang mungkin timbul di dalam syarikat. RI&E juga harus berisi rencana tindakan di mana langkah-langkah yang berkaitan dengan risiko yang dikenal pasti, seperti beban kerja psikologi, disertakan. Adakah pekerja tidak dapat melihat RI&E atau adakah RI&E dan oleh itu polisi dalam syarikat hilang? Kemudian majikan melanggar Akta Syarat Kerja. Dalam kes tersebut, pekerja boleh melapor kepada Perkhidmatan Pemeriksaan SZW, yang menguatkuasakan Akta Syarat Kerja. Sekiranya siasatan menunjukkan bahawa majikan tidak mematuhi kewajibannya di bawah Akta Syarat Kerja, Inspektorat SZW dapat menjatuhkan denda pentadbiran kepada majikan atau bahkan membuat laporan rasmi, yang memungkinkan untuk melakukan penyiasatan jenayah.

Selain itu, buli di tempat kerja juga relevan dalam konteks yang lebih umum dalam Perkara 7: 658 Kanun Sivil Belanda. Bagaimanapun, artikel ini juga berkaitan dengan tugas majikan untuk menjaga persekitaran tempat kerja yang selamat dan menetapkan bahawa dalam konteks ini majikan mesti memberikan langkah-langkah dan arahan yang wajar untuk mengelakkan pekerjanya mengalami kerosakan. Jelas, buli di tempat kerja boleh mengakibatkan kerosakan fizikal atau psikologi. Dalam pengertian ini, majikan juga mesti mencegah buli di tempat kerja, memastikan bahawa beban kerja psikososial tidak terlalu tinggi dan memastikan bahawa buli itu berhenti secepat mungkin. Jika majikan gagal melakukannya dan pekerja mengalami kerusakan sebagai akibatnya, majikan bertindak bertentangan dengan praktik kerja yang baik sebagaimana dimaksud dalam Bagian 7: 658 Kanun Sipil Belanda. Dalam kes tersebut, pekerja boleh membuat tanggungjawab majikan. Sekiranya majikan gagal menunjukkan bahawa dia telah menunaikan kewajibannya untuk menjaga atau bahawa kerosakan itu adalah akibat dari kecerobohan yang disengajakan atau disengajakan oleh pihak pekerja, dia bertanggungjawab dan mesti membayar kerosakan akibat buli di tempat kerja kepada pekerja .

Walaupun dapat dibayangkan bahawa buli di tempat kerja tidak dapat dicegah sepenuhnya dalam praktiknya, oleh itu majikan diharapkan dapat mengambil langkah-langkah yang wajar untuk mencegah buli sebanyak mungkin atau untuk memerangi seawal mungkin. Dalam pengertian ini, misalnya, adalah bijaksana bagi majikan untuk melantik penasihat sulit, membuat prosedur aduan dan secara aktif memberitahu pekerja mengenai buli dan langkah-langkah menentangnya. Langkah paling jauh dalam hal ini adalah pemecatan. Langkah ini dapat digunakan bukan hanya oleh majikan, tetapi juga oleh pekerja. Namun, mengambilnya, tentu saja oleh pekerja itu sendiri, tidak selalu bijak. Dalam kes itu, pekerja tidak hanya mempertaruhkan haknya untuk pemberhentian gaji, tetapi juga hak untuk mendapat faedah pengangguran. Adakah langkah ini diambil oleh majikan? Maka ada kemungkinan besar bahawa keputusan pemecatan akan dipertandingkan oleh pekerja.

At Law & More, kami memahami bahawa buli di tempat kerja boleh memberi kesan besar kepada majikan dan pekerja. Itulah sebabnya kami menggunakan pendekatan peribadi. Adakah anda seorang majikan dan adakah anda ingin mengetahui dengan tepat cara mencegah atau membatasi buli di tempat kerja? Adakah anda sebagai pekerja harus menghadapi masalah buli di tempat kerja dan adakah anda ingin tahu apa yang boleh anda lakukan terhadapnya? Atau adakah anda mempunyai soalan lain di kawasan ini? Sila hubungi Law & More. Kami akan bekerjasama dengan anda untuk menentukan langkah (susulan) terbaik dalam kes anda. Peguam kami adalah pakar dalam bidang undang-undang pekerjaan dan dengan senang hati memberikan nasihat atau bantuan, termasuk dalam proses perundangan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.