Menentukan nilai syarikat: bagaimana anda melakukannya?

Menentukan nilai syarikat: bagaimana anda melakukannya?

Apakah nilai perniagaan anda? Sekiranya anda ingin memperoleh, menjual, atau hanya mengetahui bagaimana prestasi syarikat anda, adalah berguna untuk mengetahui jawapan kepada soalan ini. Bagaimanapun, walaupun nilai syarikat tidak sama dengan harga akhir yang sebenarnya dibayar, itu adalah titik permulaan dalam perundingan mengenai harga tersebut. Tetapi bagaimana anda sampai pada jawapan untuk soalan ini? Terdapat sebilangan kaedah yang berbeza. Kaedah utama dibincangkan di bawah.

Menentukan nilai syarikat: bagaimana anda melakukannya?

Penentuan nilai aset bersih

Nilai aset bersih adalah nilai ekuiti syarikat dan dapat dikira dengan mengurangkan nilai semua aset, seperti bangunan, mesin, inventori dan tunai, tolak semua liabiliti, atau hutang. Berdasarkan pengiraan ini, dapat ditentukan berapa sebenarnya syarikat yang bernilai sekarang. Walaupun begitu, kaedah penilaian ini tidak selalu memberikan gambaran yang lengkap. Bagaimanapun, kunci kira-kira yang sentiasa berubah adalah asas penilaian intrinsik ini. Di samping itu, kunci kira-kira syarikat tidak selalu merangkumi semua aset, seperti pengetahuan, kontrak dan kualiti kakitangan, dan juga tidak selalu merangkumi semua liabiliti kewangan seperti kontrak sewa dan sewa. Oleh itu, kaedah ini hanyalah gambaran ringkas yang tidak mengatakan apa-apa lagi mengenai kemajuan pada masa lalu atau kemungkinan perspektif masa depan syarikat.

Penentuan nilai keuntungan

Nilai keuntungan adalah cara lain di mana nilai syarikat dapat ditentukan. Berbeza dengan kaedah sebelumnya, kaedah pengiraan ini mengambil kira (tahap keuntungan pada) masa depan. Untuk menentukan nilai syarikat anda menggunakan kaedah ini, anda mesti menentukan terlebih dahulu tahap keuntungan dan kemudian syarat keuntungan. Anda menentukan tahap keuntungan berdasarkan keuntungan bersih syarikat, dengan mengambil kira perkembangan keuntungan pada masa lalu dan jangkaan untuk masa depan. Kemudian anda membahagikan keuntungan dengan pulangan ekuiti yang diperlukan. Keperluan pulangan ini sering didasarkan pada faedah pelaburan bebas risiko jangka panjang ditambah dengan surcaj untuk risiko sektor dan perniagaan. Dalam praktiknya, kaedah ini paling kerap digunakan. Walaupun begitu, kaedah ini tidak mengambil kira struktur pembiayaan syarikat dan kehadiran aset lain yang mencukupi. Lebih-lebih lagi, dengan kaedah ini, risiko pelaburan tidak dapat dipisahkan dari risiko pembiayaan.

Kaedah aliran tunai terdiskaun

Gambaran terbaik mengenai nilai syarikat diperoleh dengan mengira menggunakan kaedah berikut, juga disebut kaedah DFC. Bagaimanapun, kaedah DFC berdasarkan aliran tunai dan melihat perkembangannya pada masa akan datang. Idea yang mendasari adalah bahawa syarikat hanya akan dapat memenuhi kewajibannya jika dana mencukupi dan hasil dari masa lalu tidak ada jaminan untuk masa depan. Itulah sebabnya mengapa bank juga sangat mementingkan penilaian syarikat mengikut kaedah DFC ini. Walau bagaimanapun, penilaian mengikut kaedah ini adalah kompleks. Untuk membentuk gambaran yang baik mengenai keuntungan yang dapat anda peroleh dengan syarikat di masa depan, adalah penting untuk memetakan semua aliran tunai masa depan. Selepas itu, aliran tunai masuk mesti diselesaikan dengan aliran tunai keluar. Akhirnya, dengan bantuan Kos Purata Modal Berat (WACC), hasilnya didiskaunkan dan nilai syarikat mengikuti.

Di atas tiga cara telah dibincangkan untuk menentukan nilai syarikat. Kembali ke soalan pendahuluan, jawapannya tidak jelas. Lebih-lebih lagi, setiap kaedah membawa kepada hasil akhir yang berbeza. Di mana satu kaedah hanya melihat gambaran ringkas dan menentukan bahawa syarikat bernilai satu juta, kaedah yang lain melihat terutamanya ke masa depan dan mengharapkan syarikat yang sama bernilai satu setengah juta. Nampaknya logik untuk memilih kaedah dengan penilaian tertinggi. Walau bagaimanapun, ini bukan kaedah terbaik untuk syarikat anda dan penilaian dibuat secara khusus dalam kebanyakan kes. Itulah sebabnya adalah bijak untuk melibatkan profesional dan mendapatkan nasihat mengenai kedudukan undang-undang anda sebelum memasuki proses pembelian atau penjualan. Law & MorePeguam adalah pakar dalam bidang undang-undang korporat dan dengan senang hati memberi anda nasihat tetapi juga dengan semua jenis bantuan lain semasa proses anda, seperti merangka dan menilai kontrak, usaha wajar dan mengambil bahagian dalam rundingan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.