Bercerai dalam 10 langkah

Bercerai dalam 10 langkah

Sukar untuk memutuskan sama ada mahu bercerai. Setelah anda memutuskan bahawa ini adalah satu-satunya penyelesaian, prosesnya akan bermula. Banyak perkara perlu diatur dan ia juga akan menjadi masa yang sukar secara emosional. Untuk membantu anda dalam perjalanan, kami akan memberikan gambaran keseluruhan semua langkah yang harus anda lakukan semasa perceraian.

Bercerai dalam 10 langkah

Langkah 1: Pemberitahuan perceraian

Adalah penting bahawa anda memberitahu pasangan anda bahawa anda mahukan perceraian. Pemberitahuan ini sering juga disebut pemberitahuan perceraian. Adalah bijak untuk memberikan notis ini kepada pasangan anda secara peribadi. Betapa sukarnya, adalah baik untuk membincangkannya antara satu sama lain. Dengan cara ini anda dapat menerangkan mengapa anda membuat keputusan ini. Cuba jangan saling menyalahkan. Ini adalah dan merupakan keputusan yang sukar bagi anda berdua. Penting agar anda berusaha mengekalkan komunikasi yang baik. Tambahan lagi, eloklah mengelakkan ketegangan. Dengan cara ini, anda dapat mengelakkan perceraian anda menjadi perceraian pergaduhan.

Sekiranya anda dapat berkomunikasi dengan baik antara satu sama lain, anda juga boleh bercerai bersama. Penting untuk anda mengupah peguam untuk membimbing anda sepanjang tempoh ini. Sekiranya komunikasi dengan pasangan anda baik, anda boleh menggunakan satu peguam bersama. Sekiranya ini tidak berlaku, setiap pihak harus mengambil peguamnya sendiri.

Langkah 2: Memanggil peguam / orang tengah

Penceraian diucapkan oleh hakim dan hanya peguam yang dapat mengajukan petisyen perceraian dengan pengadilan. Sama ada anda harus memilih peguam atau orang tengah bergantung pada cara anda ingin bercerai. Dalam pengantaraan, anda memilih untuk ditemani oleh seorang peguam / pengantara. Sekiranya anda dan pasangan masing-masing menggunakan peguam anda sendiri, anda akan berada di seberang proses. Sekiranya demikian, prosiding juga akan memakan masa lebih lama dan menanggung lebih banyak kos.

Langkah 3: Data dan dokumen penting

Untuk perceraian, sebilangan besar maklumat peribadi tentang anda, pasangan dan anak-anak anda adalah penting. Contohnya, surat nikah, surat beranak anak-anak, petikan BRP dari perbandaran, petikan dari daftar hak penjagaan sah dan sebarang perjanjian pranikah. Ini adalah butiran dan dokumen peribadi yang paling penting yang diperlukan untuk memulakan prosiding perceraian. Sekiranya dalam situasi tertentu anda memerlukan lebih banyak dokumen atau maklumat, peguam anda akan memberitahu anda.

Langkah 4: Aset dan hutang

Anda mesti memetakan semua aset dan hutang anda dan pasangan anda semasa perceraian dan mengumpulkan dokumen sokongan. Contohnya, anda boleh memikirkan hak milik rumah anda dan akta gadai janji notari. Dokumen kewangan berikut juga boleh menjadi penting: polisi insurans modal, polisi anuiti, pelaburan, penyata bank (dari simpanan dan akaun bank) dan penyata cukai pendapatan dari tahun-tahun kebelakangan ini. Selanjutnya, senarai kesan rumah tangga harus dibuat di mana anda menunjukkan siapa yang akan menerima apa.

Langkah 5: Sokongan anak / sokongan Rakan kongsi

Bergantung pada keadaan kewangan anda, sokongan anak atau suami mungkin juga perlu dibayar. Untuk menentukan ini, data pendapatan dan perbelanjaan tetap kedua-dua pihak perlu dikaji semula. Berdasarkan data ini, peguam / pengantara anda dapat membuat pengiraan tunjangan.

Langkah 6: Pencen

Penceraian juga boleh mengakibatkan pencen anda. Untuk dapat menentukannya, dokumen diperlukan yang menunjukkan semua hak pencen yang dikenakan oleh anda dan pasangan anda. Setelah itu, anda dan (bekas) pasangan anda dapat mengatur mengenai pembahagian pencen. Sebagai contoh, anda boleh memilih antara penyamaan berkanun atau kaedah penukaran. Dana pencen anda dapat membantu anda membuat pilihan yang tepat.

Langkah 7: Rancangan keibubapaan

Sekiranya anda dan (bekas) pasangan anda juga mempunyai anak, anda wajib menyusun rancangan keibubapaan bersama. Rancangan keibubapaan ini diserahkan ke mahkamah bersama dengan permintaan perceraian. Dalam rancangan ini anda akan membuat perjanjian bersama mengenai:

  • Cara anda membahagikan tugas penjagaan dan keibubapaan;
  • cara anda saling memberi maklumat dan berunding mengenai peristiwa penting untuk anak-anak dan mengenai aset anak-anak di bawah umur;
  • kos penjagaan dan asuhan kanak-kanak di bawah umur.

Adalah penting bahawa anak-anak juga terlibat dalam menyusun rancangan keibubapaan. Peguam anda mungkin boleh membuat rancangan keibubapaan untuk anda bersama anda. Dengan cara itu anda dapat memastikan bahawa rancangan keibubapaan memenuhi semua syarat pengadilan.

Langkah 8: Memfailkan petisyen

Apabila semua perjanjian telah dibuat, pengacara bersama atau pengacara pasangan anda akan menyiapkan petisyen perceraian dan mengajukannya ke pengadilan. Dalam perceraian sepihak, pihak lain akan diberi jangka waktu untuk mengemukakan kes mereka dan kemudian sidang mahkamah dijadualkan. Sekiranya anda memilih perceraian bersama, peguam anda akan mengemukakan petisyen dan, dalam kebanyakan kes, sesi pengadilan tidak diperlukan.

Langkah 9: Prosiding lisan

Semasa prosiding lisan, para pihak mesti hadir bersama peguam mereka. Semasa pendengaran lisan, para pihak diberi peluang untuk menceritakan kisah mereka. Hakim juga berpeluang mengemukakan soalan. Sekiranya hakim berpendapat bahawa dia mempunyai cukup maklumat, dia akan mengakhiri perbicaraan dan menunjukkan dalam jangka masa mana dia akan memutuskan.

Langkah 10: Keputusan perceraian

Setelah hakim mengucapkan keputusan perceraian, anda boleh membuat banding dalam masa 3 bulan dari keputusan tersebut jika anda tidak bersetuju dengan keputusan tersebut. Setelah tiga bulan keputusan itu tidak dapat dibatalkan dan perceraian tersebut dapat didaftarkan di daftar sivil. Barulah perceraian itu muktamad. Sekiranya anda tidak mahu menunggu tempoh tiga bulan, anda dan pasangan anda boleh menandatangani akta persetujuan yang akan dibuat peguam anda. Dokumen ini menunjukkan bahawa anda bersetuju dengan keputusan perceraian dan anda tidak akan membuat rayuan. Anda kemudian tidak perlu menunggu tempoh tiga bulan dan boleh segera mendaftarkan keputusan perceraian di Pejabat Sivil.

Adakah anda memerlukan pertolongan dengan perceraian anda atau adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai proses perceraian? Kemudian hubungi pakar peguam undang-undang keluarga at Law & More. Pada Law & More, kami memahami bahawa perceraian dan kejadian seterusnya boleh memberi kesan besar kepada kehidupan anda. Itulah sebabnya kami mengambil pendekatan peribadi. Peguam kami juga dapat membantu anda dalam sebarang proses. Peguam di Law & More adalah pakar dalam bidang undang-undang peribadi dan keluarga dan dengan senang hati akan membimbing anda, mungkin bersama dengan pasangan anda, melalui proses perceraian.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.