gambar cerai dengan anak

Bercerai dengan anak-anak

Apabila anda bercerai, banyak perubahan dalam keluarga anda. Sekiranya anda mempunyai anak, kesan perceraian juga akan sangat besar bagi mereka. Anak-anak yang lebih muda khususnya mungkin merasa sukar ketika ibu bapa mereka bercerai. Dalam semua kes, adalah mustahak agar persekitaran rumah yang stabil anak-anak dirosakkan sekecil mungkin. Adalah penting dan bahkan merupakan kewajiban undang-undang untuk membuat perjanjian dengan anak-anak mengenai kehidupan keluarga setelah perceraian. Sejauh mana ini dapat dilakukan bersama dengan anak-anak jelas bergantung pada usia anak-anak. Perceraian juga merupakan proses emosi bagi anak-anak. Anak-anak sering setia kepada kedua ibu bapa dan sering tidak akan meluahkan perasaan sebenarnya semasa perceraian. Oleh itu, mereka juga memerlukan perhatian khusus.

Bagi kanak-kanak kecil, pada awalnya tidak akan jelas apa maksud perceraian bagi mereka. Walau bagaimanapun, adalah penting bahawa anak-anak tahu di mana mereka berdiri dan bahawa mereka dapat memberikan pendapat mereka mengenai keadaan hidup mereka selepas perceraian. Sudah tentu, ibu bapa yang akhirnya harus membuat keputusan.

Pelan keibubapaan

Ibu bapa yang bercerai sering diwajibkan oleh undang-undang untuk membuat rancangan keibubapaan. Walau bagaimanapun, adalah wajib bagi ibu bapa yang sudah berkahwin atau dalam perkongsian yang berdaftar (dengan atau tanpa hak penjagaan bersama) dan untuk tinggal bersama ibu bapa dengan hak penjagaan bersama. Rancangan keibubapaan adalah dokumen di mana ibu bapa mencatatkan perjanjian mengenai pelaksanaan ibu bapa mereka.

Walau apa pun, rancangan keibubapaan mesti mengandungi perjanjian mengenai:

  • bagaimana anda melibatkan anak-anak dalam merangka rancangan keibubapaan;
  • bagaimana anda membahagikan asuhan dan asuhan (peraturan penjagaan) atau bagaimana anda menangani anak-anak (peraturan akses);
  • bagaimana dan berapa kerap anda saling memberi maklumat mengenai anak anda;
  • bagaimana membuat keputusan bersama-sama mengenai topik penting, seperti pilihan sekolah;
  • kos penjagaan dan asuhan (sokongan anak).

Di samping itu, ibu bapa juga boleh memilih untuk memasukkan janji temu lain dalam rancangan keibubapaan. Contohnya, apa yang anda anggap sebagai ibu bapa penting dalam didikan, peraturan tertentu (waktu tidur, kerja rumah) atau pandangan mengenai hukuman. Perjanjian mengenai hubungan dengan kedua keluarga juga boleh dimasukkan dalam rancangan keibubapaan.

Peraturan penjagaan atau pengaturan hubungan

Sebahagian dari rancangan pengasuhan adalah peraturan perawatan atau peraturan kontak. Ibu bapa yang mempunyai autoriti ibu bapa bersama boleh menyetujui pengaturan penjagaan. Peraturan ini mengandungi perjanjian mengenai bagaimana ibu bapa membahagikan tugas penjagaan dan asuhan. Sekiranya hanya seorang ibu bapa yang mempunyai kuasa ibu bapa, ini disebut sebagai pengaturan hubungan. Ini bermaksud bahawa ibu bapa yang tidak mempunyai kewibawaan ibu bapa boleh terus berjumpa dengan anak itu, tetapi ibu bapa itu tidak bertanggungjawab untuk menjaga dan membesarkan anak.

Merangka rancangan keibubapaan

Dalam praktiknya, sering kali ibu bapa tidak dapat membuat perjanjian mengenai anak-anak bersama-sama dan kemudian merekodkannya dalam rancangan keibubapaan. Sekiranya anda tidak dapat membuat perjanjian dengan bekas pasangan anda tentang keibubapaan selepas perceraian, anda boleh menghubungi bantuan peguam atau pengantara kami yang berpengalaman. Kami dengan senang hati akan membantu anda memberi nasihat dan menyusun rancangan keibubapaan.

Menyelaraskan rancangan keibubapaan

Sudah menjadi kebiasaan bahawa rancangan keibubapaan perlu disesuaikan setelah beberapa tahun. Lagipun, kanak-kanak sentiasa berkembang dan situasi yang berkaitan dengannya boleh berubah. Fikirkanlah contoh situasi di mana salah seorang ibu bapa menjadi penganggur, pindah rumah, dan lain-lain. Oleh itu, lebih baik untuk bersetuju terlebih dahulu bahawa rancangan keibubapaan, misalnya, akan disemak setiap dua tahun dan disesuaikan jika perlu.

Nafkah

Adakah anda mempunyai anak dengan pasangan anda dan adakah anda berpisah? Maka tanggungjawab pemeliharaan anda untuk menjaga anak-anak anda tetap ada. Tidak kira sama ada anda sudah berkahwin atau tinggal secara eksklusif dengan bekas pasangan anda. Setiap ibu bapa mempunyai kewajipan untuk menjaga anaknya secara kewangan juga. Sekiranya anak-anak tinggal lebih banyak dengan bekas pasangan anda, anda harus menyumbang kepada pemeliharaan anak-anak. Anda mempunyai tanggungjawab penyelenggaraan. Kewajipan untuk menyokong anak disebut sokongan anak. Penyelenggaraan anak berterusan sehingga anak-anak berumur 21 tahun.

Jumlah sokongan kanak-kanak minimum

Jumlah minimum sokongan kanak-kanak adalah 25 euro setiap anak sebulan. Jumlah ini hanya boleh dikenakan sekiranya penghutang mempunyai pendapatan minimum.

Jumlah sokongan kanak-kanak maksimum

Tidak ada jumlah maksimum sokongan anak. Ini bergantung kepada pendapatan kedua ibu bapa dan keperluan anak. Tunjangan tidak akan lebih tinggi daripada keperluan ini.

Penyelenggaraan anak indeksasi

Jumlah sokongan kanak-kanak meningkat setiap tahun. Menteri Kehakiman menentukan setiap tahun dengan berapa peratus sokongan anak meningkat. Dalam praktiknya, ini disebut pengindeksan alimoni. Pengindeksan adalah wajib. Orang yang membayar tunjangan harus menggunakan indeksasi ini setiap tahun pada bulan Januari. Sekiranya ini tidak dilakukan, ibu bapa yang berhak mendapat nafkah boleh menuntut perbezaannya. Adakah anda ibu bapa menerima tunjangan dan bekas pasangan anda enggan mengindeks jumlah tunjangan? Sila hubungi peguam undang-undang keluarga kami yang berpengalaman. Mereka dapat membantu anda menuntut pengindeksan yang tertunggak. Ini boleh dilakukan sehingga lima tahun yang lalu.

Diskaun penjagaan

Sekiranya anda bukan ibu bapa yang prihatin, tetapi mempunyai pengaturan lawatan yang bermaksud bahawa anak-anak selalu bersama anda, maka anda layak mendapat potongan harga. Diskaun ini akan ditolak dari sokongan anak yang perlu dibayar Jumlah diskaun ini bergantung pada pengaturan lawatan dan antara 15 peratus hingga 35 peratus. Semakin banyak hubungan yang anda ada dengan anak anda, semakin rendah jumlah tunjangan yang harus dibayar. Ini kerana anda menanggung lebih banyak kos sekiranya anak-anak lebih kerap bersama anda.

Kanak-kanak berumur lebih dari 18 tahun

Kewajipan nafkah untuk anak-anak anda berlangsung sehingga mereka mencapai usia 21. Dari usia 18 tahun seorang kanak-kanak berumur muda. Sejak saat itu, anda tidak lagi mempunyai kaitan dengan bekas pasangan anda sehubungan dengan penjagaan anak. Namun, jika anak anda berumur 18 tahun dan dia berhenti sekolah, itu adalah alasan untuk menghentikan sokongan anak. Sekiranya dia tidak bersekolah, dia boleh pergi bekerja sepenuh masa dan menyediakan wang untuk dirinya sendiri.

Tukar ganti rugi

Pada prinsipnya, perjanjian yang dibuat berkaitan dengan pemeliharaan anak terus berlaku sehingga anak-anak berusia 21 tahun. Sekiranya sesuatu berubah sementara waktu yang mempengaruhi kemampuan anda untuk membayar, sokongan anak juga dapat disesuaikan dengan sewajarnya. Anda boleh memikirkan kehilangan pekerjaan, memperoleh lebih banyak, pengaturan hubungan yang berbeza atau berkahwin lagi. Ini semua alasan untuk mengkaji semula tunjangan. Peguam kami yang berpengalaman dapat membuat pengiraan semula secara bebas dalam situasi seperti ini. Penyelesaian lain adalah memanggil orang tengah untuk membuat perjanjian baru bersama-sama. Mediator berpengalaman di firma kami dapat membantu anda dalam hal ini juga.

Keibubapaan bersama

Anak-anak biasanya pergi dan tinggal bersama salah seorang ibu bapa mereka setelah bercerai. Tetapi ia juga boleh berbeza. Sekiranya kedua ibu bapa memilih untuk menjadi ibu bapa, anak-anak tinggal bergantian dengan kedua ibu bapa. Pengasuhan bersama adalah apabila ibu bapa lebih kurang membahagikan tugas penjagaan dan asuhan setelah perceraian. Anak-anak kemudian hidup sama seperti ayah mereka dan juga ibu mereka.

Perundingan yang baik adalah penting

Ibu bapa yang mempertimbangkan skema pengasuhan bersama harus ingat bahawa mereka perlu berkomunikasi antara satu sama lain secara berkala. Itulah sebabnya penting bahawa mereka dapat berunding antara satu sama lain walaupun selepas perceraian, agar komunikasi dapat berjalan dengan lancar.

Anak-anak menghabiskan lebih banyak masa dengan satu ibu bapa dengan yang lain dalam bentuk keibubapaan ini. Ini biasanya sangat menyenangkan bagi kanak-kanak. Dengan bentuk keibubapaan ini, kedua ibu bapa dapat memanfaatkan kehidupan seharian anak dengan banyak. Itu juga kelebihan besar.

Sebelum ibu bapa dapat memulakan pengasuhan bersama, mereka perlu bersetuju dengan beberapa masalah praktikal dan kewangan. Perjanjian mengenai perkara ini boleh dimasukkan dalam rancangan keibubapaan.

Pembahagian penjagaan tidak semestinya tepat 50/50

Dalam praktiknya, pengasuhan bersama sering merupakan taburan penjagaan yang hampir sama. Sebagai contoh, anak-anak tiga hari dengan satu ibu bapa dan empat hari dengan ibu bapa yang lain. Oleh itu, tidak diperlukan bahawa pengedaran penjagaan adalah tepat 50/50. Adalah penting agar ibu bapa melihat apa yang sebenarnya. Ini bermaksud bahawa pembahagian 30/70 juga boleh dianggap sebagai pengaturan bersama-keibubapaan.

Pembahagian kos

Skim pengasuhan bersama tidak diatur oleh undang-undang. Pada prinsipnya, ibu bapa membuat perjanjian sendiri mengenai kos yang mereka bagi dan mana yang tidak. Perbezaan dapat dibuat antara sendiri kos dan kos untuk dikongsi bersama. Kos sendiri ditakrifkan sebagai kos yang ditanggung oleh setiap isi rumah untuk dirinya sendiri. Contohnya ialah sewa, telefon dan barang runcit. Kos yang akan dibahagi termasuk kos yang ditanggung oleh seorang ibu bapa bagi pihak anak-anak. Contohnya: insurans, langganan, sumbangan atau yuran sekolah.

Keibubapaan dan tunjangan bersama

Sering kali difikirkan bahawa tidak ada tunjangan yang harus dibayar sekiranya bersama ibu bapa. Pemikiran ini salah. Dalam pengasuhan bersama kedua ibu bapa mempunyai kos yang sama untuk anak-anak. Sekiranya salah seorang ibu bapa mempunyai pendapatan yang lebih tinggi daripada yang lain, mereka dapat menanggung kos anak-anak dengan lebih mudah. Orang yang berpendapatan tertinggi kemudiannya diharapkan tetap memberi sokongan anak kepada ibu bapa yang lain. Untuk tujuan ini, pengiraan tunjangan dapat dibuat oleh salah seorang peguam undang-undang keluarga kami yang berpengalaman. Ibu bapa juga boleh bersetuju dengan perkara ini. Kemungkinan lain adalah membuka akaun kanak-kanak. Untuk akaun ini, ibu bapa boleh membuat pembayaran bulanan secara pro rata dan, sebagai contoh, faedah anak. Selepas itu, perbelanjaan untuk anak-anak akaun ini dapat dibuat.

Adakah anda merancang untuk bercerai dan adakah anda ingin mengatur semuanya dengan sebaik mungkin untuk anak-anak anda? Atau adakah anda masih mempunyai masalah dengan sokongan anak atau ibu bapa selepas perceraian? Jangan teragak-agak untuk menghubungi peguam dari Law & More. Kami dengan senang hati akan menasihati dan membimbing anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.