Perjanjian Penderma: Apa yang anda perlu tahu? imej

Perjanjian Penderma: Apa yang perlu anda ketahui?

Terdapat beberapa aspek untuk memiliki anak dengan bantuan penderma sperma, seperti mencari penderma yang sesuai atau proses inseminasi. Aspek penting lain dalam konteks ini adalah hubungan sah antara pihak yang ingin hamil melalui inseminasi, mana-mana pasangan, penderma sperma dan anak. Memang benar bahawa perjanjian penderma tidak diperlukan untuk mengatur hubungan sah ini. Walau bagaimanapun, hubungan undang-undang antara kedua belah pihak adalah kompleks dari segi undang-undang. Untuk mengelakkan perselisihan di masa depan dan memberi kepastian kepada semua pihak, adalah wajar bagi semua pihak untuk membuat perjanjian penderma. Perjanjian penderma juga memastikan bahawa perjanjian antara calon ibu bapa dan penderma sperma adalah jelas. Setiap perjanjian penderma adalah perjanjian peribadi, tetapi perjanjian penting untuk semua orang, kerana ia juga mengandungi perjanjian mengenai anak itu. Dengan merakam perjanjian-perjanjian ini, akan ada sedikit perselisihan mengenai peranan penderma dalam kehidupan anak. Sebagai tambahan kepada faedah yang dapat ditawarkan oleh perjanjian penderma kepada semua pihak, blog ini secara berturut-turut membincangkan apa yang diperlukan oleh perjanjian penderma, maklumat apa yang dinyatakan di dalamnya dan perjanjian konkrit apa yang dapat dibuat di dalamnya.

Apakah perjanjian penderma?

Kontrak penderma atau perjanjian penderma adalah kontrak di mana perjanjian antara ibu bapa yang dimaksudkan dan penderma sperma direkodkan. Sejak 2014, dua jenis penderma telah dibezakan di Belanda: penderma B dan C.

B-penderma bermaksud bahawa derma dibuat oleh penderma klinik yang tidak diketahui oleh ibu bapa yang dimaksudkan. Walau bagaimanapun, penderma jenis ini didaftarkan oleh klinik di Yayasan Penderma Buatan Data. Hasil daripada pendaftaran ini, anak-anak yang dikandung kemudiannya berpeluang untuk mengetahui asal usulnya. Setelah anak yang dikandung telah mencapai usia dua belas tahun, dia dapat meminta beberapa maklumat asas mengenai jenis penderma ini. Data asas berkaitan dengan, misalnya, penampilan, profesi, status keluarga dan sifat watak seperti yang dinyatakan oleh penderma pada waktu pemberian. Apabila anak yang dikandung telah mencapai usia enam belas tahun, dia juga dapat meminta data peribadi (lain) penderma jenis ini.

C-penderma, sebaliknya, bermaksud bahawa ia menyangkut penderma yang diketahui oleh ibu bapa yang dimaksudkan. Jenis penderma ini biasanya seseorang dari kalangan kenalan atau rakan-rakan calon ibu bapa atau seseorang yang telah dijumpai oleh calon ibu bapa sendiri dalam talian, misalnya. Jenis penderma yang terakhir juga merupakan penderma yang biasanya disepakati perjanjian penderma. Kelebihan besar penderma jenis ini adalah bahawa ibu bapa yang dimaksudkan mengenali penderma dan oleh itu ciri-cirinya. Lebih-lebih lagi, tidak ada senarai menunggu dan inseminasi dapat berjalan dengan cepat. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk membuat perjanjian yang sangat baik dengan penderma jenis ini dan mencatatnya. Perjanjian penderma dapat memberikan penjelasan terlebih dahulu sekiranya terdapat pertanyaan atau ketidakpastian. Sekiranya ada tuntutan, perjanjian semacam itu akan menunjukkan secara retrospektif apa perjanjian yang dibuat adalah bahawa orang-orang tersebut telah bersetuju antara satu sama lain dan apa niat pihak-pihak pada saat menandatangani perjanjian tersebut. Untuk menghindari konflik hukum dan proses dengan penderma, oleh itu disarankan untuk meminta bantuan hukum dari pengacara pada tahap awal dalam proses untuk menyiapkan perjanjian penderma.

Apa yang dinyatakan dalam perjanjian penderma?

Selalunya perkara berikut dinyatakan dalam perjanjian penderma:

  • Nama dan maklumat alamat penderma
  • Nama dan alamat alamat calon ibu bapa
  • Perjanjian mengenai pendermaan sperma seperti tempoh, komunikasi dan pengendalian
  • Aspek perubatan seperti penyelidikan kecacatan keturunan
  • Kebenaran untuk memeriksa data perubatan
  • Apa-apa elaun. Ini adalah kos perjalanan dan kos pemeriksaan perubatan penderma.
  • Hak dan kewajipan penderma.
  • Tanpa nama dan hak privasi
  • Tanggungjawab kedua-dua pihak
  • Peruntukan lain sekiranya berlaku perubahan keadaan

Hak dan kewajipan undang-undang mengenai anak

Ketika berhubungan dengan anak yang dikandung, penderma yang tidak dikenali biasanya tidak mempunyai peranan yang sah. Sebagai contoh, penderma tidak dapat menegaskan bahawa dia secara sah menjadi ibu bapa anak yang dikandung. Ini tidak mengubah fakta bahawa dalam keadaan tertentu, penderma tetap boleh menjadi ibu bapa anak secara sah. Satu-satunya cara bagi penderma untuk menjadi ibu bapa yang sah adalah melalui pengiktirafan anak yang dilahirkan. Walau bagaimanapun, persetujuan calon ibu bapa diperlukan untuk ini. Sekiranya anak yang dikandung itu sudah mempunyai dua orang tua yang sah, tidak mungkin penderma mengenali anak yang dikandung, walaupun dengan izin. Haknya berbeza bagi penderma yang dikenali. Dalam kes itu, misalnya, skema lawatan dan tunjangan juga boleh memainkan peranan. Oleh itu, adalah wajar bagi calon ibu bapa untuk membincangkan dan mencatat perkara berikut dengan penderma:

Keibubapaan yang sah. Dengan membincangkan topik ini dengan penderma, calon ibu bapa dapat mengelakkan mereka akhirnya terkejut dengan kenyataan bahawa penderma ingin mengenali anak yang dikandung sebagai anak sendiri dan oleh itu ingin menjadi ibu bapa yang sah. Oleh itu, adalah mustahak untuk bertanya kepada penderma terlebih dahulu apakah dia juga ingin mengenali anak dan / atau mempunyai hak penjagaan. Untuk mengelakkan perbincangan selepas itu, adalah bijaksana untuk mencatat dengan jelas apa yang telah dibincangkan antara penderma dan ibu bapa yang dimaksudkan mengenai hal ini dalam perjanjian penderma. Dalam pengertian ini, perjanjian penderma juga melindungi keturunan sah dari ibu bapa yang dimaksudkan.

Hubungi dan Penjagaan. Ini adalah bahagian penting lain yang patut dibincangkan terlebih dahulu oleh bakal ibu bapa dan penderma dalam perjanjian penderma. Lebih khusus lagi, ia dapat diatur sama ada akan ada hubungan antara penderma sperma dan anak. Sekiranya ini berlaku, perjanjian penderma juga dapat menentukan keadaan di mana ini akan berlaku. Jika tidak, ini dapat mengelakkan anak yang dikandung menjadi terkejut (tidak diingini). Dalam praktiknya, terdapat perbezaan perjanjian yang bakal dibuat oleh bakal ibu bapa dan penderma sperma. Seorang penderma sperma akan melakukan hubungan bulanan atau suku tahunan dengan anak itu, dan penderma sperma yang lain tidak akan bertemu dengan anak itu sehingga mereka berusia enam belas tahun. Akhirnya, terserah kepada penderma dan calon ibu bapa untuk menyetujui hal ini bersama.

Sokongan kanak-kanak. Apabila dinyatakan dengan jelas dalam perjanjian penderma bahawa penderma hanya menyumbangkan benihnya kepada ibu bapa yang dimaksudkan, iaitu tidak lebih dari menyediakannya untuk inseminasi buatan, penderma tidak perlu membayar bantuan anak. Bagaimanapun, dalam kes itu dia bukan agen penyebab. Sekiranya tidak demikian, ada kemungkinan penderma itu dilihat sebagai agen penyebab dan ditetapkan sebagai bapa yang sah melalui tindakan ayah, yang akan diwajibkan membayar nafkah. Ini bermaksud bahawa perjanjian penderma tidak hanya penting bagi ibu bapa yang dimaksudkan, tetapi tentunya juga untuk penderma. Dengan perjanjian penderma, penderma dapat membuktikan bahawa dia adalah penderma, yang memastikan calon ibu bapa tidak dapat menuntut nafkah.

Merangka, memeriksa atau menyesuaikan perjanjian penderma

Adakah anda sudah mempunyai perjanjian penderma dan adakah keadaan telah berubah untuk anda atau penderma? Maka mungkin bijak untuk menyesuaikan perjanjian penderma. Fikirkan langkah yang membawa kesan kepada pengaturan lawatan. Atau perubahan dalam pendapatan, yang memerlukan kajian semula tunjangan. Sekiranya anda mengubah perjanjian tepat pada waktunya dan membuat perjanjian yang disokong oleh kedua-dua pihak, anda akan meningkatkan peluang hidup yang stabil dan damai, bukan hanya untuk diri sendiri, tetapi juga untuk anak.

Adakah keadaan tetap sama untuk anda? Walaupun begitu, mungkin adalah bijak jika perjanjian penderma anda diperiksa oleh pakar undang-undang. Pada Law & More kita faham bahawa setiap keadaan adalah berbeza. Itulah sebabnya kami mengambil pendekatan peribadi. Law & MorePeguam adalah pakar dalam undang-undang keluarga dan dapat meninjau keadaan anda dengan anda dan menentukan sama ada perjanjian penderma itu memerlukan penyesuaian.

Adakah anda ingin membuat perjanjian penderma di bawah bimbingan seorang peguam undang-undang keluarga yang pakar? Walaupun begitu Law & More bersedia untuk anda. Peguam kami juga boleh memberi anda bantuan atau nasihat undang-undang sekiranya berlaku perselisihan antara ibu bapa yang dimaksudkan dan penderma. Adakah anda mempunyai soalan lain mengenai topik ini? Sila hubungi Law & More, kami akan dengan senang hati membantu anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.