Skim Migran Berkemahiran Belanda 2018 - Gambar

Skim Migran Berkemahiran Belanda 2018

Pasaran buruh Belanda semakin antarabangsa. Bilangan pekerja antarabangsa dalam organisasi dan perniagaan Belanda bertambah. Bagi orang-orang dari luar Kesatuan Eropah adalah mungkin untuk datang ke Belanda sebagai pendatang yang berkemahiran tinggi. Tetapi apa itu pendatang yang berkemahiran tinggi? Pendatang yang berkemahiran tinggi adalah warga asing yang berpendidikan tinggi dengan kewarganegaraan negara dari luar EU dan Switzerland yang ingin memasuki Belanda untuk menyumbang kepada ekonomi berasaskan pengetahuan kita.

Apakah syarat untuk mengambil pekerja asing yang berkemahiran tinggi?

Sekiranya majikan ingin membawa pendatang yang berkemahiran tinggi ke Belanda, majikan perlu menjadi rujukan yang diiktiraf. Untuk menjadi rujukan yang diiktiraf, majikan perlu mengemukakan permintaan kepada Perkhidmatan Imigresen dan Naturalisasi (IND). Selepas itu IND akan memutuskan sama ada majikan akan layak atau tidak sebagai rujukan yang diiktiraf. Pengakuan sebagai rujukan bermaksud bahawa perniagaan dianggap sebagai rakan kongsi yang boleh dipercayai oleh IND. Pengiktirafan mempunyai kelebihan yang berbeza:

  • Majikan boleh menggunakan prosedur kemasukan yang dipercepat untuk pendatang yang berkemahiran tinggi. Daripada tiga hingga lima bulan, IND bertujuan untuk membuat keputusan mengenai permintaan tersebut dalam dua minggu. Sekiranya izin diperlukan untuk kediaman dan pekerjaan, ini akan memakan masa tujuh minggu.
  • Majikan perlu menghantar lebih sedikit dokumen bukti kepada IND. Dalam banyak kes, pernyataan individu akan mencukupi. Di dalamnya majikan menyatakan bahawa pekerja asing itu memenuhi semua syarat untuk masuk dan tinggal di Belanda.
  • Majikan mempunyai tempat perhubungan tetap di IND.
  • Selain syarat bahawa majikan perlu diakui sebagai rujukan oleh IND, terdapat juga syarat gaji minimum untuk majikan. Ini berkenaan dengan jumlah gaji minimum yang perlu dibayar oleh majikan Belanda kepada pekerja bukan Eropah.

Setiap tahun, gaji minimum ini diubah suai dengan tarikh berkuat kuasa 1 Januari oleh Kementerian Hal Ehwal Sosial dan Pekerjaan berdasarkan angka indeks gaji terkini di bawah perjanjian buruh kolektif, yang diterbitkan oleh Badan Perangkaan Pusat. Dasar hukum pengubahsuaian tahunan ini adalah artikel 1d perenggan 4 dari Keputusan Pelaksanaan Akta Pekerjaan Alien.

Mulai 1 Januari 2018, terdapat syarat gaji minimum baru yang harus dipenuhi oleh majikan agar dapat menggunakan Skim Migran Berkemahiran Tinggi. Berdasarkan maklumat Badan Pusat Statistik, jumlahnya meningkat 1.85% berbanding dengan tahun 2017.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.