Terma dan syarat umum pembelian: B2B

Terma dan syarat umum pembelian: B2B

Sebagai usahawan anda membuat perjanjian secara berkala. Juga dengan syarikat lain. Terma dan syarat umum sering menjadi sebahagian daripada perjanjian. Terma dan syarat umum mengatur (undang-undang) subjek yang penting dalam setiap perjanjian, seperti terma dan liabiliti pembayaran. Sekiranya, sebagai pengusaha, anda membeli barang dan / atau perkhidmatan, anda mungkin juga mempunyai satu set syarat pembelian umum. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh mempertimbangkannya. Seorang peguam dari Law & More dengan senang hati akan membantu anda dalam hal ini. Blog ini akan membincangkan aspek terpenting dari terma dan syarat umum pembelian dan akan mengetengahkan beberapa syarat untuk sektor tertentu. Di blog kami 'Terma dan syarat umum: perkara yang harus anda ketahui mengenainya' anda boleh membaca maklumat yang lebih umum mengenai terma dan syarat umum dan maklumat yang menarik bagi pengguna atau syarikat yang memberi tumpuan kepada pengguna.

Terma dan syarat umum pembelian: B2B

Apakah terma dan syarat umum?

Terma dan syarat umum sering mengandungi ketentuan standard yang dapat digunakan lagi untuk setiap kontrak. Dalam kontrak itu sendiri, para pihak bersetuju dengan apa yang mereka harapkan antara satu sama lain: perjanjian teras. Setiap kontrak berbeza. Syarat umum menetapkan syarat-syarat. Terma dan syarat umum dimaksudkan untuk digunakan berulang kali. Anda menggunakannya jika anda kerap membuat perjanjian yang sama atau boleh melakukannya. Terma dan syarat umum menjadikannya lebih mudah untuk membuat kontrak baru, kerana sebilangan subjek (standard) tidak perlu disusun setiap kali. Syarat pembelian adalah syarat yang berlaku untuk pembelian barang dan perkhidmatan. Ini adalah konsep yang sangat luas. Oleh itu, keadaan pembelian boleh didapati di semua jenis sektor seperti industri pembinaan, sektor penjagaan kesihatan dan sektor perkhidmatan lain. Sekiranya anda aktif di pasaran runcit, pembelian akan menjadi pesanan harian. Bergantung pada jenis perniagaan yang dijalankan, terma dan syarat umum yang sesuai perlu dibuat.

Semasa menggunakan terma dan syarat umum, dua aspek sangat penting: 1) kapan terma dan syarat umum boleh digunakan, dan 2) apa yang boleh dan tidak boleh diatur dalam terma dan syarat umum?

Memohon terma dan syarat umum anda sendiri

Sekiranya berlaku konflik dengan pembekal, anda mungkin ingin bergantung pada syarat pembelian umum anda. Sama ada anda boleh bergantung pada mereka bergantung pada beberapa aspek. Pertama sekali, terma dan syarat umum mesti dinyatakan terpakai. Bagaimana anda boleh menyatakannya berlaku? Dengan menyatakan dalam permintaan sebut harga, pesanan atau pesanan pembelian atau dalam perjanjian yang anda nyatakan syarat pembelian umum anda berlaku untuk perjanjian tersebut. Sebagai contoh, anda boleh memasukkan ayat berikut: 'Syarat pembelian umum [nama syarikat] berlaku untuk semua perjanjian kami'. Sekiranya anda berurusan dengan pelbagai jenis pembelian, misalnya pembelian barang dan kontrak kerja, dan anda bekerja dengan syarat umum yang berbeza, anda juga mesti menunjukkan dengan jelas set syarat yang anda nyatakan berlaku.

Kedua, syarat pembelian umum anda mesti diterima oleh pihak perdagangan anda. Situasi yang ideal adalah bahawa ini dilakukan secara bertulis, tetapi ini tidak perlu untuk syarat yang berlaku. Syaratnya juga dapat diterima secara diam-diam, misalnya, kerana pembekal tidak membantah pengisytiharan keberlakuan syarat pembelian umum anda dan kemudiannya menandatangani kontrak dengan anda.

Akhirnya, pengguna syarat pembelian umum, iaitu anda sebagai pembeli, mempunyai kewajipan maklumat (Bahagian 6: 233 di bawah b Kanun Sivil Belanda). Kewajipan ini dipenuhi jika syarat pembelian umum telah diserahkan kepada pembekal sebelum atau pada akhir perjanjian. Sekiranya menyerahkan syarat-syarat pembelian umum sebelum atau pada saat tamatnya kontrak adalah tidak mungkin, kewajipan untuk memberikan maklumat dapat dipenuhi dengan cara lain. Dalam kes itu, cukup untuk menyatakan bahawa syarat tersedia untuk diperiksa di pejabat pengguna atau di Kamar Dagang yang ditunjukkan olehnya atau bahawa mereka telah diajukan ke pendaftaran mahkamah, dan bahawa mereka akan dihantar atas permintaan. Penyataan ini mesti dibuat sebelum tamatnya kontrak. Fakta bahawa penghantaran tidak mungkin masuk akal hanya dapat diandaikan dalam kes-kes yang luar biasa.

Penghantaran juga boleh dilakukan secara elektronik. Dalam kes ini, syarat yang sama berlaku untuk penyerahan fizikal. Dalam kes itu, syarat pembelian mesti disediakan sebelum atau pada saat kontrak berakhir, sedemikian rupa sehingga pembekal dapat menyimpannya dan mereka dapat diakses untuk rujukan di masa depan. Sekiranya ini tidak mungkin, pembekal mesti diberitahu sebelum kesepakatan berakhir di mana syarat dapat dirujuk secara elektronik dan bahawa mereka akan dihantar secara elektronik atau sebaliknya atas permintaan. Sila ambil perhatian: jika perjanjian tidak disimpulkan secara elektronik, persetujuan pembekal diperlukan agar syarat pembelian umum dapat disediakan secara elektronik!

Sekiranya kewajiban memberikan maklumat belum dipenuhi, anda mungkin tidak dapat menggunakan klausa dalam terma dan syarat umum. Klausa ini kemudian dibatalkan. Rakan niaga yang besar tidak boleh mengundang batal kerana melanggar kewajiban memberikan maklumat. Akan tetapi, pihak lain boleh bergantung pada kewajaran dan kewajaran. Ini bermaksud bahawa pihak lain mungkin berpendapat bahawa dan mengapa peruntukan dalam syarat pembelian umum anda tidak dapat diterima memandangkan standard yang disebutkan di atas.

Pertempuran bentuk

Sekiranya anda menyatakan syarat pembelian umum anda terpakai, mungkin pembekal menolak syarat syarat anda dan menyatakan syarat penghantaran amnya sendiri terpakai. Keadaan ini disebut 'pertempuran bentuk' dalam jargon undang-undang. Di Belanda, peraturan utama adalah bahawa syarat yang disebut pertama berlaku. Oleh itu, anda harus memastikan bahawa anda menyatakan syarat pembelian umum anda berlaku dan menyerahkannya pada peringkat seawal mungkin. Syarat-syarat dapat dinyatakan berlaku seawal permintaan permintaan. Sekiranya pembekal tidak secara jelas menolak syarat anda semasa tawaran, syarat pembelian umum anda akan berlaku. Sekiranya pembekal memasukkan terma dan syaratnya sendiri dalam sebut harga (tawaran) dan secara terang-terangan menolak permintaan anda dan anda menerima tawaran tersebut, anda harus sekali lagi merujuk kepada syarat pembelian anda dan menolak secara jelas syarat pembekal tersebut. Sekiranya anda tidak menolaknya secara eksplisit, perjanjian akan tetap dibuat untuk mana terma dan syarat penjualan pembekal terpakai! Oleh itu, penting untuk anda menunjukkan kepada pembekal bahawa anda hanya ingin bersetuju sekiranya syarat pembelian umum anda berlaku. Untuk mengurangkan peluang perbincangan, lebih baik memasukkan fakta bahawa syarat pembelian umum berlaku dalam perjanjian itu sendiri.

Perjanjian Antarabangsa

Perkara di atas mungkin tidak berlaku sekiranya terdapat kontrak penjualan antarabangsa. Dalam kes itu, pengadilan mungkin perlu melihat Konvensyen Jualan Vienna. Dalam konvensyen itu, 'peraturan kalah mati' berlaku. Peraturan utama adalah bahawa kontrak disimpulkan dan ketentuan dalam terma dan syarat yang dipersetujui menjadi sebahagian daripada kontrak. Peruntukan kedua-dua syarat umum yang bertentangan tidak menjadi sebahagian daripada kontrak. Oleh itu, para pihak harus membuat pengaturan mengenai ketentuan yang bertentangan.

Kebebasan kontrak dan sekatan

Undang-undang kontrak diatur oleh prinsip kebebasan kontrak. Ini bermaksud bahawa anda bukan sahaja bebas untuk memutuskan pembekal dengan mana anda membuat kontrak, tetapi juga apa yang anda persetujui dengan pihak tersebut. Walau bagaimanapun, tidak semuanya dapat ditentukan dalam syarat tanpa batasan. Undang-undang ini juga menetapkan bahawa dan bila syarat umum boleh 'tidak sah'. Dengan cara ini pengguna diberi perlindungan tambahan. Kadang kala pengusaha juga boleh menggunakan peraturan perlindungan. Ini dipanggil tindakan refleks. Ini biasanya rakan niaga kecil. Contohnya, ini adalah orang semula jadi yang bertindak dalam menjalankan profesion atau perniagaan, seperti tukang roti tempatan. Itu bergantung pada keadaan khusus apakah pihak tersebut dapat bergantung pada peraturan perlindungan. Sebagai pihak pembelian, Anda tidak perlu mempertimbangkannya dalam keadaan umum anda, kerana pihak lain selalu menjadi pihak yang tidak dapat menarik perhatian terhadap peraturan perlindungan pengguna. Pihak lain selalunya merupakan pihak yang menjual / menyampaikan atau menyediakan perkhidmatan secara berkala. Sekiranya anda berniaga dengan 'pihak yang lebih lemah' perjanjian yang terpisah boleh dibuat. Sekiranya anda memilih untuk menggunakan syarat pembelian standard anda, anda menghadapi risiko bahawa anda tidak boleh bergantung pada klausa tertentu dalam syarat umum kerana, sebagai contoh, ia dibatalkan oleh rakan niaga anda.

Undang-undang ini juga mempunyai sekatan terhadap kebebasan kontrak yang berlaku untuk semua orang. Sebagai contoh, perjanjian antara pihak mungkin tidak bertentangan dengan undang-undang atau ketenteraman awam, jika tidak, ia tidak sah. Ini berlaku untuk pengaturan dalam kontrak itu sendiri dan peruntukan dalam terma dan syarat umum. Di samping itu, syarat boleh dibatalkan sekiranya tidak dapat diterima mengikut piawaian kewajaran dan kewajaran. Oleh kerana kebebasan kontrak yang disebutkan di atas dan peraturan bahawa perjanjian yang dibuat mesti dilaksanakan, standard yang disebutkan di atas harus diterapkan dengan menahan diri. Sekiranya penerapan istilah tersebut tidak dapat diterima, ia boleh dibatalkan. Semua keadaan kes tertentu berperanan dalam penilaian.

Topik apa yang dibahas dalam terma dan syarat umum?

Dalam terma dan syarat umum, anda dapat menjangkakan keadaan yang mungkin anda alami. Sekiranya peruntukan tidak berlaku dalam kes tertentu, pihak-pihak boleh bersetuju bahawa peruntukan ini - dan peruntukan lain - akan dikecualikan. Adalah mungkin juga untuk membuat pengaturan yang berbeza atau lebih spesifik dalam kontrak itu sendiri daripada terma dan syarat umum. Berikut adalah beberapa topik yang dapat diatur dalam kondisi pembelian Anda.

Definisi

Pertama sekali, adalah berguna untuk memasukkan senarai definisi dalam keadaan pembelian umum. Senarai ini menerangkan istilah penting yang berulang dalam syarat.

Liabiliti

Tanggungjawab adalah subjek yang perlu diatur dengan betul. Pada prinsipnya, anda mahu skema liabiliti yang sama berlaku untuk setiap kontrak. Anda mahu mengecualikan tanggungjawab anda sendiri sebanyak mungkin. Oleh itu, ini adalah subjek yang harus diatur terlebih dahulu dalam keadaan pembelian umum.

Hak harta Intelek

Peruntukan harta intelek juga harus dimasukkan dalam beberapa terma dan syarat umum. Sekiranya anda sering menugaskan arkitek untuk merancang lukisan pembinaan dan / atau kontraktor untuk menyampaikan karya tertentu, anda pasti mahukan hasil akhir menjadi milik anda. Pada prinsipnya, seorang arkitek, sebagai pembuatnya, mempunyai hak cipta untuk gambar. Dalam keadaan umum, misalnya, dapat ditentukan bahawa arkitek mengalihkan hak milik atau memberikan izin untuk perubahan dilakukan.

Kerahsiaan

Semasa berunding dengan pihak lain atau ketika membuat pembelian sebenarnya, maklumat sensitif (perniagaan) sering dikongsi. Oleh itu, adalah penting untuk memasukkan peruntukan dalam terma dan syarat umum yang memastikan bahawa pihak anda tidak dapat menggunakan maklumat sulit (seperti itu).

jaminan

Sekiranya anda membeli produk atau menugaskan pihak untuk memberikan perkhidmatan, anda semestinya menginginkan pihak lain untuk menjamin kelayakan atau hasil tertentu.

Undang-undang yang berlaku & hakim yang kompeten

Sekiranya pihak kontrak anda berada di Belanda dan penyerahan barang dan perkhidmatan juga berlaku di Belanda, peruntukan mengenai undang-undang yang berlaku untuk kontrak tersebut mungkin kelihatan kurang penting. Namun, untuk mengelakkan situasi yang tidak dijangka, adalah idea yang baik untuk selalu memasukkan dalam terma dan syarat umum anda undang-undang yang anda nyatakan boleh berlaku. Di samping itu, anda boleh menunjukkan dalam terma dan syarat umum ke mahkamah mana pertikaian harus diserahkan.

Kontrak kerja

Senarai di atas tidak lengkap. Sudah tentu ada banyak lagi mata pelajaran yang dapat diatur dalam terma dan syarat umum. Ini juga bergantung pada jenis syarikat dan sektor di mana ia beroperasi. Sebagai gambaran, kami akan membahas beberapa contoh subjek yang menarik untuk syarat pembelian umum sekiranya berlaku kontrak kerja.

Tanggungjawab rantai

Sekiranya anda sebagai prinsipal atau kontraktor melibatkan (sub) kontraktor untuk melaksanakan kerja penting, maka anda termasuk dalam peraturan liabiliti rantaian. Ini bermaksud bahawa anda bertanggungjawab untuk pembayaran cukai gaji oleh (sub) kontraktor anda. Cukai gaji dan sumbangan keselamatan sosial ditakrifkan sebagai cukai gaji dan sumbangan keselamatan sosial. Sekiranya kontraktor atau subkontraktor anda tidak mematuhi kewajipan pembayaran, Pentadbiran Pajak dan Pabean akan membuat anda bertanggungjawab. Untuk mengelakkan tanggungjawab sebanyak mungkin dan mengurangkan risiko, anda harus membuat perjanjian tertentu dengan (sub) kontraktor anda. Ini boleh dinyatakan dalam terma dan syarat umum.

Kewajipan amaran

Sebagai contoh, sebagai prinsipal anda boleh bersetuju dengan kontraktor anda bahawa sebelum dia mula bekerja dia akan menyiasat keadaan di lokasi dan kemudian melaporkan kepada anda jika terdapat kesilapan dalam tugas. Perkara ini dipersetujui untuk mengelakkan kontraktor menjalankan tugas secara membuta tuli dan memaksa kontraktor untuk berfikir bersama anda. Dengan cara ini, segala kerosakan dapat dicegah.

Keselamatan

Atas sebab keselamatan, anda ingin mengenakan syarat pada kualiti kontraktor dan kakitangan kontraktor. Contohnya, anda mungkin memerlukan pensijilan VCA. Ini adalah topik yang mesti ditangani dalam terma dan syarat umum.

UAV 2012

Sebagai usahawan, anda mungkin ingin menyatakan Syarat dan Ketentuan Pentadbiran Seragam untuk pelaksanaan Kerja dan Pemasangan Teknikal 2012 yang berlaku untuk hubungan dengan pihak lain. Dalam kes itu, penting juga untuk menyatakannya berlaku dalam keadaan pembelian umum. Selain itu, sebarang penyimpangan dari UAV 2012 juga mesti dinyatakan secara eksplisit.

. Law & More peguam membantu kedua-dua pembeli dan pembekal. Adakah anda ingin mengetahui dengan tepat apa terma dan syarat umum? Peguam dari Law & More boleh menasihati anda mengenai perkara ini. Mereka juga dapat membuat terma dan syarat umum untuk anda atau menilai yang ada.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.