Imej autoriti ibu bapa

Kuasa ibu bapa

Semasa anak dilahirkan, ibu anak secara automatik mempunyai kuasa ibu bapa terhadap anak tersebut. Kecuali dalam kes di mana ibu sendiri masih di bawah umur pada masa itu. Sekiranya ibu tersebut berkahwin dengan pasangannya atau mempunyai perkongsian yang terdaftar semasa kelahiran anak, bapa kanak-kanak itu juga secara automatik mempunyai kuasa ibu bapa terhadap anak itu. Sekiranya ibu dan bapa seorang anak tinggal secara eksklusif bersama, hak penjagaan bersama tidak akan berlaku secara automatik. Dalam kes bersekedudukan, bapa kanak-kanak itu, jika dia mahu, mengenali anak itu di kawasan perbandaran. Ini tidak bermaksud bahawa pasangan juga mempunyai hak penjagaan anak. Untuk tujuan ini, ibu bapa mesti bersama-sama mengemukakan permintaan hak penjagaan bersama ke mahkamah.

Apa maksud autoriti ibu bapa?

Kuasa ibu bapa bermaksud bahawa ibu bapa mempunyai kuasa untuk membuat keputusan penting dalam kehidupan anak mereka yang masih kecil. Contohnya, keputusan perubatan, pilihan sekolah atau keputusan di mana seorang anak akan mempunyai kediaman utamanya. Di Belanda, kita mempunyai hak penjagaan tunggal dan hak penjagaan bersama. Penjagaan dengan kepala tunggal bermaksud bahawa hak penjagaan itu terletak pada satu ibu bapa dan hak penjagaan bersama bermaksud bahawa hak penjagaan itu dilakukan oleh kedua ibu bapa.

Bolehkah pihak berkuasa bersama ditukar menjadi pihak berkuasa berkepala tunggal?

Prinsip asasnya ialah hak asuh bersama, yang ada pada saat perkahwinan, berlanjutan setelah perceraian. Ini sering demi kepentingan kanak-kanak. Walau bagaimanapun, dalam proses perceraian atau dalam proses pasca perceraian, salah seorang ibu bapa boleh meminta mahkamah untuk mengambil alih hak penjagaan tunggal. Permintaan ini hanya akan diterima dalam kes berikut:

  • jika terdapat risiko yang tidak dapat diterima bahawa anak itu akan terperangkap atau hilang di antara ibu bapa dan tidak diharapkan ini akan bertambah baik pada masa yang akan datang, atau;
  • pengubahsuaian hak penjagaan adalah perlu untuk kepentingan terbaik kanak-kanak.

Pengalaman praktik menunjukkan bahawa permintaan untuk pihak berkuasa tunggal hanya diberikan dalam kes-kes yang luar biasa. Salah satu kriteria yang dinyatakan di atas mesti dipenuhi. Apabila permohonan hak penjagaan berkepala tunggal diberikan, ibu bapa yang mempunyai hak penjagaan tidak lagi diminta untuk berunding dengan ibu bapa yang lain apabila keputusan penting dalam kehidupan anak terlibat. Ibu bapa yang dilucutkan hak penjagaan tidak lagi mempunyai suara dalam kehidupan anak.

Kepentingan terbaik kanak-kanak

'Kepentingan terbaik kanak-kanak' tidak mempunyai definisi konkrit. Ini adalah konsep samar-samar yang perlu diisi oleh keadaan setiap situasi keluarga. Oleh itu, hakim harus melihat semua keadaan dalam permohonan tersebut. Dalam praktiknya, sebilangan titik permulaan dan kriteria tetap digunakan. Titik permulaan yang penting ialah pihak berkuasa bersama mesti dikekalkan setelah bercerai. Ibu bapa mesti dapat membuat keputusan penting mengenai anak bersama-sama. Ini juga bermaksud bahawa ibu bapa mesti dapat berkomunikasi dengan baik antara satu sama lain. Namun, komunikasi yang buruk atau hampir tidak ada komunikasi tidak cukup untuk mendapatkan hak penjagaan tunggal. Hanya apabila komunikasi antara ibu bapa yang buruk menimbulkan risiko bahawa anak-anak akan terperangkap di antara ibu bapa mereka dan jika ini tidak diharapkan dapat meningkat dalam jangka waktu yang singkat, mahkamah akan menghentikan hak asasi bersama.

Semasa proses berlangsung, hakim kadang-kadang juga boleh mendapatkan nasihat pakar untuk menentukan apa yang paling sesuai dengan kepentingan anak. Dia kemudian, misalnya, dapat meminta Lembaga Perlindungan Anak untuk menyiasat dan mengeluarkan laporan mengenai apakah hak asuh tunggal atau bersama adalah demi kepentingan terbaik anak itu.

Bolehkah wewenang diubah dari satu kepala menjadi pihak berkuasa bersama?

Sekiranya terdapat hak asuh berkepala tunggal dan kedua ibu bapa ingin mengubahnya menjadi hak penjagaan bersama, ini boleh diatur melalui mahkamah. Ini boleh diminta secara bertulis atau secara digital melalui borang. Dalam kes tersebut, nota akan dibuat dalam daftar jagaan bahawa kanak-kanak tersebut mempunyai hak penjagaan bersama.

Sekiranya ibu bapa tidak bersetuju mengenai pertukaran dari hak asasi tunggal menjadi hak penjagaan bersama, ibu bapa yang tidak mempunyai hak penjagaan pada masa itu boleh membawa perkara itu ke mahkamah dan memohon untuk diinsuranskan bersama. Perkara ini hanya akan ditolak sekiranya terdapat kriteria rahsia dan hilang yang disebutkan di atas atau jika penolakan diperlukan untuk kepentingan anak. Dalam praktiknya, permintaan untuk menukar hak penjagaan tunggal menjadi hak penjagaan bersama sering diberikan. Ini kerana di Belanda kita mempunyai prinsip ibu bapa yang setara. Prinsip ini bermaksud bahawa bapa dan ibu harus mempunyai peranan yang sama dalam menjaga dan membesarkan anak mereka.

Tamat autoriti ibu bapa

Hak asuh ibu bapa berakhir dengan pelaksanaan undang-undang sebaik sahaja anak itu mencapai usia 18 tahun. Sejak saat itu seorang kanak-kanak berumur dan mempunyai kuasa untuk memutuskan kehidupannya sendiri.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai kewibawaan ibu bapa atau adakah anda ingin dibantu dalam prosedur untuk memohon kewibawaan ibu bapa tunggal atau bersama? Sila hubungi salah seorang peguam undang-undang keluarga kami yang berpengalaman. Peguam di Law & More dengan senang hati akan menasihati dan membantu anda dalam proses tersebut demi kepentingan anak anda.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.