Melindungi Rahsia Perdagangan: Apa yang Perlu Anda Ketahui? Gambar

Melindungi Rahsia Perdagangan: Apa yang Perlu Anda Ketahui?

Akta Rahsia Perdagangan (Wbb) telah diterapkan di Belanda sejak tahun 2018. Akta ini menerapkan Arahan Eropah mengenai penyelarasan peraturan mengenai perlindungan pengetahuan dan maklumat perniagaan yang tidak didedahkan. Tujuan pengenalan Arahan Eropah adalah untuk mencegah pemecahan peraturan di semua Negara Anggota dan dengan demikian untuk mewujudkan kepastian hukum bagi pengusaha. Sebelum waktu itu, tidak ada peraturan khusus yang ada di Belanda untuk melindungi pengetahuan dan maklumat perniagaan yang tidak didedahkan dan penyelesaiannya harus dicari dalam undang-undang kontrak, atau lebih khusus lagi dalam kerahsiaan dan klausa bukan persaingan. Dalam keadaan tertentu, doktrin penyiksaan atau cara undang-undang jenayah juga menawarkan jalan keluar. Dengan berlakunya Akta Rahsia Perdagangan, anda sebagai pengusaha akan memiliki hak hukum untuk memulai proses hukum ketika rahsia perdagangan Anda diperoleh, didedahkan atau digunakan secara tidak sah. Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan rahsia perdagangan dan kapan dan langkah-langkah apa yang boleh anda ambil terhadap pelanggaran rahsia perdagangan anda, anda boleh baca di bawah.

Melindungi Rahsia Perdagangan: Apa yang Perlu Anda Ketahui? Gambar

Apakah rahsia perdagangan?

Rahsia. Mengingat definisi dalam Artikel 1 Undang-Undang Rahsia Perdagangan, informasi bisnis tidak boleh diketahui secara umum atau mudah diakses. Tidak juga untuk pakar yang biasanya berurusan dengan maklumat tersebut.

Nilai perdagangan. Sebagai tambahan, Akta Rahsia Perdagangan menetapkan bahawa maklumat perniagaan mesti mempunyai nilai komersial kerana rahsia. Dengan kata lain, memperoleh, menggunakan atau mendedahkan secara tidak sah boleh memudaratkan kepentingan perniagaan, kewangan atau strategi atau kedudukan persaingan pengusaha yang secara sah memiliki maklumat tersebut.

Langkah-langkah yang munasabah. Akhirnya, maklumat perniagaan mesti dikenakan tindakan munasabah untuk merahsiakannya. Dalam konteks ini, anda boleh memikirkan, misalnya, keselamatan digital maklumat syarikat anda melalui kata laluan, enkripsi atau perisian keselamatan. Langkah-langkah yang munasabah juga merangkumi kerahsiaan dan klausa bukan persaingan dalam pekerjaan, kontrak kerjasama dan protokol kerja. Dalam pengertian ini, kaedah melindungi maklumat perniagaan akan terus menjadi penting. Law & MorePeguam adalah pakar dalam kontrak dan undang-undang korporat dan dengan senang hati membantu anda menyusun atau menyemak kerahsiaan dan perjanjian dan klausa bukan persaingan anda.

Definisi rahsia perdagangan yang dinyatakan di atas cukup luas. Secara umum, rahsia perdagangan akan menjadi maklumat yang dapat digunakan untuk menghasilkan wang. Secara konkrit, jenis maklumat berikut dapat dipertimbangkan dalam konteks ini: proses pengeluaran, formula dan resipi, tetapi bahkan konsep, data penyelidikan dan fail pelanggan.

Bilakah terdapat pelanggaran?

Apakah maklumat perniagaan anda memenuhi tiga syarat definisi hukum dalam Artikel 1 Akta Rahsia Perdagangan? Kemudian maklumat syarikat anda dilindungi secara automatik sebagai rahsia perdagangan. Tidak perlu (lebih jauh) permohonan atau pendaftaran untuk ini. Dalam hal ini, memperoleh, menggunakan atau membuat publik tanpa izin, serta produksi, penawaran atau pemasaran barang yang melanggar oleh orang lain, adalah tidak sah, menurut Artikel 2 dari Akta Rahasia Dagang. Ketika menyangkut penggunaan rahsia perdagangan yang menyalahi undang-undang, ini juga termasuk, misalnya, pelanggaran perjanjian tidak mendedahkan yang berkaitan dengan ini atau kewajiban lain (kontrak) untuk membatasi penggunaan rahsia perdagangan. Secara kebetulan, Undang-Undang Rahasia Perdagangan juga memberikan pengecualian dalam Artikel 3 terhadap perolehan, penggunaan atau pengungkapan yang tidak sah serta produksi, penawaran atau pemasaran barang yang melanggar. Sebagai contoh, pemerolehan rahsia perdagangan yang tidak sah tidak dianggap sebagai pemerolehan melalui penemuan bebas atau dengan 'teknik terbalik', iaitu, pemerhatian, penyelidikan, pembongkaran atau pengujian produk atau objek yang telah tersedia untuk orang ramai atau di atasnya telah diperoleh secara sah.

Langkah-langkah menentang pelanggaran rahsia perdagangan

Akta Rahsia Perdagangan menawarkan pilihan kepada pengusaha untuk bertindak terhadap pelanggaran rahsia perdagangan mereka. Salah satu kemungkinan, yang dijelaskan dalam Pasal 5 Undang-Undang tersebut di atas, menyangkut permintaan kepada hakim pelepasan awal untuk mengambil langkah-langkah sementara dan perlindungan. Langkah-langkah sementara berkenaan, misalnya, larangan terhadap a) penggunaan atau pendedahan rahsia perdagangan atau b) untuk menghasilkan, menawarkan, meletakkan di pasar atau menggunakan barang yang melanggar, atau untuk menggunakan barang-barang tersebut untuk tujuan tersebut. untuk memasukkan, mengeksport atau menyimpan. Tindakan pencegahan pada gilirannya termasuk penyitaan atau pengisytiharan barang yang disyaki dilanggar.

Kemungkinan lain bagi pengusaha, menurut Artikel 6 Undang-Undang Perlindungan Rahsia Perdagangan, terletak pada permintaan ke pengadilan untuk memerintahkan gegaran dan tindakan pembetulan. Ini termasuk, misalnya, penarikan barang yang melanggar dari pasar, pemusnahan barang yang mengandung atau menerapkan rahsia perdagangan dan pengembalian pembawa data ini kepada pemegang rahsia perdagangan. Selanjutnya, pengusaha dapat menuntut kompensasi dari pelanggar berdasarkan Artikel 8 Akta Perlindungan Tanah. Hal yang sama berlaku untuk keyakinan pelanggar dalam biaya hukum yang wajar dan proporsional dan biaya lain yang ditanggung oleh pengusaha sebagai pihak yang diasimilasi, tetapi kemudian melalui Artikel 1019ie DCCP.

Oleh itu, rahsia perdagangan merupakan aset penting bagi usahawan. Adakah anda ingin mengetahui sama ada maklumat syarikat tertentu adalah rahsia perdagangan anda? Adakah anda telah mengambil langkah perlindungan yang mencukupi? Atau adakah anda sudah menghadapi pelanggaran rahsia perdagangan anda? Kemudian hubungi Law & More. Pada Law & More kami memahami bahawa pelanggaran rahsia perdagangan anda boleh membawa akibat yang besar bagi anda dan syarikat anda, dan tindakan yang sewajarnya diperlukan sebelum dan sesudahnya. Itulah sebabnya mengapa peguam dari Law & More gunakan pendekatan peribadi tetapi jelas. Bersama anda, mereka menganalisis keadaan dan merancang langkah seterusnya yang akan diambil. Sekiranya perlu, peguam kami, yang pakar dalam bidang undang-undang korporat dan prosedur, juga dengan senang hati membantu anda dalam sebarang proses.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.