Imej pemecatan prudential

Pemecatan berhemat

Sesiapa sahaja boleh menghadapi pemecatan

Ada kemungkinan besar, terutama dalam waktu yang tidak menentu ini, bahawa keputusan mengenai pemecatan akan diambil oleh majikan. Namun, jika majikan ingin melakukan pemecatan, dia tetap harus membuat keputusannya berdasarkan salah satu alasan khusus untuk pemecatan, membuktikannya dengan baik dan membuktikan keberadaannya. Terdapat lapan alasan undang-undang yang lengkap untuk pemecatan.

Alasan paling relevan yang perlu diberi perhatian pada masa ini adalah pemecatan berhemat. Bagaimanapun, kesan krisis korona pada syarikat sangat besar dan mempunyai akibat bukan hanya untuk cara kerja dapat dilakukan di dalam syarikat, tetapi juga dan terutama untuk jumlah penjualan. Ketika kerja berhenti, kebanyakan syarikat terus menanggung kos. Tidak lama kemudian, keadaan mungkin timbul di mana majikan terpaksa memecat pekerjanya. Bagi kebanyakan majikan, kos upah adalah kos paling tinggi. Memang benar bahawa dalam tempoh yang tidak menentu ini majikan dapat mengajukan banding ke Tabung Kecemasan untuk Pengembaraan Pekerjaan (SEKARANG) dan kos upah sebahagiannya dikompensasikan oleh pemerintah, sehingga majikan tidak akan memberhentikan pekerja mereka. Walau bagaimanapun, dana kecemasan hanya berkaitan dengan pengaturan sementara untuk tempoh maksimum tiga bulan. Selepas itu, pampasan dalam kos upah ini akan berhenti dan ramai pekerja masih perlu diberhentikan kerana alasan ekonomi seperti kedudukan kewangan yang merosot atau kehilangan pekerjaan.

Namun, sebelum majikan dapat melakukan pemecatan kerana alasan perniagaan, dia mesti terlebih dahulu memohon izin pemecatan dari UWV. Untuk memenuhi syarat untuk mendapat izin tersebut, majikan mesti:

  • memberi motivasi dengan betul alasan pemecatan dan menunjukkan bahawa satu atau lebih pekerjaan, dalam jangka masa 26 minggu yang akan datang, semestinya akan hilang akibat langkah-langkah untuk operasi perniagaan yang cekap yang seterusnya adalah hasil daripada keadaan perniagaan;
  • menunjukkan bahawa tidak mungkin untuk menetapkan semula pekerja tersebut kedudukan lain yang sesuai dalam syarikatnya;
  • menunjukkan bahawa dia telah mematuhi prinsip refleksi, dengan kata lain perintah pemecatan berkanun; majikan tidak bebas memilih pekerja mana yang akan dicalonkan untuk pemecatan.

Setelah pekerja diberi peluang untuk membela diri terhadap perkara ini, UWV memutuskan sama ada pekerja tersebut boleh dipecat. Sekiranya UWV memberikan kebenaran untuk pemecatan, majikan mesti memberhentikannya dengan surat pembatalan dalam masa empat minggu. Ketika seorang pekerja tidak setuju dengan keputusan UWV, dia dapat mengajukan petisi ke pengadilan kecamatan.

Mengingat hal-hal di atas, keputusan mengenai pemecatan tidak boleh diambil oleh majikan dan syarat-syarat tertentu, yang ketat, berlaku untuk pemecatan yang sah. Di samping itu, pemecatan memerlukan hak dan kewajiban tertentu bagi para pihak. Dalam konteks itu, penting bagi para pihak untuk memperhatikan perkara-perkara berikut:

  • Larangan pemecatan. Apabila pekerja mempunyai kontrak pekerjaan untuk jangka waktu tertentu atau tidak, dia mendapat tahap perlindungan pemecatan. Bagaimanapun, ada sejumlah larangan umum dan khas mengenai pemecatan berdasarkan yang mana majikan tidak boleh memberhentikan pekerjanya, atau hanya dalam keadaan khusus, walaupun ada alasan, seperti pemecatan secara berhemat. Contohnya, majikan tidak boleh memberhentikan pekerjanya semasa sakit. Sekiranya pekerja jatuh sakit setelah majikan telah mengemukakan permohonan pemecatan kepada UWV atau pekerja telah pulih ketika izin pemecatan dikeluarkan, larangan pemecatan tidak berlaku dan majikan masih boleh meneruskan pemecatan.
  • Pembayaran peralihan. Kedua-dua pekerja tetap dan fleksibel mempunyai hak berkanun untuk pembayaran peralihan, tanpa mengira alasannya. Pada mulanya, seorang pekerja hanya berhak mendapat pampasan peralihan setelah dua tahun. Dengan diperkenalkannya WAB pada 1 Januari 2020, pembayaran peralihan akan bertambah dari hari kerja pertama. Pekerja atau pekerja on-call yang diberhentikan dalam tempoh percubaan juga berhak mendapat pembayaran sementara. Namun, sebaliknya, pembayaran peralihan untuk pekerja dengan kontrak pekerjaan lebih dari sepuluh tahun akan dihapuskan. Ini bermaksud bahawa akan menjadi 'lebih murah' bagi majikan untuk memberhentikan pekerja dengan kontrak pekerjaan jangka panjang.

Adakah anda mempunyai pertanyaan mengenai pemecatan? Lebih banyak maklumat mengenai alasan, prosedur dan perkhidmatan kami boleh didapati di kami laman pemecatan. Pada Law & More kita memahami bahawa pemecatan adalah salah satu langkah paling meluas dalam undang-undang pekerjaan yang mempunyai akibat yang besar bagi pekerja dan juga majikan. Itulah sebabnya kami menggunakan pendekatan peribadi dan bersama-sama dengan anda kami dapat menentukan keadaan dan kemungkinan anda. Adakah anda berurusan dengan pemecatan? Sila hubungi Law & More. Law & More peguam adalah pakar dalam bidang undang-undang pemecatan dan dengan senang hati memberikan nasihat atau bantuan undang-undang kepada anda semasa prosedur pemecatan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.