Pengiktirafan dan penguatkuasaan penghakiman asing di Belanda

Pengiktirafan dan penguatkuasaan penghakiman asing di Belanda

Bolehkah penghakiman yang dibuat di luar negara diakui dan / atau dilaksanakan di Belanda? Ini adalah persoalan yang sering diajukan dalam praktik undang-undang yang selalu berhubungan dengan pihak dan perselisihan antarabangsa. Jawapan untuk soalan ini tidak jelas. Doktrin pengakuan dan penguatkuasaan penghakiman asing cukup kompleks kerana pelbagai undang-undang dan peraturan. Blog ini memberikan penjelasan ringkas mengenai undang-undang dan peraturan yang berlaku dalam konteks pengakuan untuk penguatkuasaan penghakiman asing di Belanda. Berdasarkan itu, soalan di atas akan dijawab dalam blog ini.

Dalam hal pengakuan dan penegakan keputusan asing, Artikel 431 Kanun Prosedur Sipil (DCCP) adalah pusat di Belanda. Ini menetapkan perkara berikut:

'1. Tunduk pada ketentuan Artikel 985-994, baik keputusan yang dikeluarkan oleh pengadilan asing atau instrumen otentik yang dibuat di luar Belanda tidak dapat diberlakukan di Belanda.

2. Kes-kes itu dapat didengar dan diselesaikan kembali di mahkamah Belanda. '

Pasal 431 ayat 1 DCCP - penegakan keputusan asing

Perenggan pertama seni. 431 DCCP berurusan dengan penguatkuasaan penghakiman asing dan jelas: prinsip dasarnya ialah penghakiman asing tidak dapat dilaksanakan di Belanda. Namun, perenggan pertama dari artikel di atas melangkah lebih jauh dan menyatakan bahwa ada juga pengecualian dari prinsip dasar, yaitu dalam kasus-kasus yang diperuntukkan dalam Artikel 985-994 DCCP.

Artikel 985-994 DCCP berisi aturan umum untuk prosedur penegakan hak yang dapat dilaksanakan yang dibuat di Negara asing. Peraturan umum ini, juga dikenal sebagai prosedur exequatur, berlaku sesuai dengan Pasal 985 (1) DCCP hanya jika 'keputusan yang diberikan oleh pengadilan Negara asing dapat dilaksanakan di Belanda berdasarkan perjanjian atau berdasarkan Undang-undang itu'.

Di peringkat Eropah (EU), misalnya, peraturan berkaitan berikut ada dalam konteks ini:

  • Peraturan EEX mengenai Perkara Sivil dan Komersial Antarabangsa
  • Peraturan Ibis mengenai Perceraian Antarabangsa dan Tanggungjawab Ibu Bapa
  • Peraturan Alimoni mengenai Pemeliharaan Kanak-kanak dan Pasangan Antarabangsa
  • Peraturan Undang-Undang Harta Kekeluargaan mengenai Undang-Undang Harta Tanah Perkahwinan Antarabangsa
  • Peraturan Perkongsian mengenai Undang-undang Harta Perkongsian Antarabangsa
  • Ordinan Warisan mengenai Undang-Undang Penggantian Antarabangsa

Sekiranya penghakiman asing dapat dilaksanakan di Belanda berdasarkan undang-undang atau perjanjian, maka keputusan itu tidak secara otomatis merupakan perintah yang dapat dilaksanakan, sehingga dapat dilaksanakan. Untuk tujuan ini, pengadilan Belanda harus terlebih dahulu diminta untuk memberikan izin untuk penegakan hukum yang dijelaskan dalam Artikel 985 DCCP. Itu tidak bermaksud bahawa kes itu akan diperiksa semula. Itu tidak berlaku, menurut artikel 985 Rv. Ada, bagaimanapun, kriteria berdasarkan mana pengadilan menilai apakah izin akan diberikan atau tidak. Kriteria yang tepat ditentukan dalam undang-undang atau perjanjian berdasarkan keputusan yang dapat dilaksanakan.

Pasal 431 ayat 2 DCCP - pengakuan atas keputusan asing

Sekiranya tidak ada perjanjian penguatkuasaan antara Belanda dan Negara asing, keputusan asing menurut seni. 431 perenggan 1 DCCP di Belanda tidak memenuhi syarat untuk penguatkuasaan. Contohnya ialah penghakiman Rusia. Bagaimanapun, tidak ada perjanjian antara Kerajaan Belanda dan Persekutuan Rusia yang mengatur pengakuan bersama dan penguatkuasaan penghakiman dalam masalah sivil dan komersial.

Jika pihak tetap ingin menegakkan keputusan asing yang tidak dapat dilaksanakan berdasarkan perjanjian atau undang-undang, Pasal 431 ayat 2 DCCP menawarkan alternatif. Paragraf kedua dari Artikel 431 DCCP menetapkan bahwa pihak, yang untuk kepentingannya hukuman telah dijatuhkan dalam penghakiman asing, dapat mengembalikan proses tersebut ke pengadilan Belanda, untuk mendapatkan keputusan serupa yang dapat ditegakkan. Fakta bahawa mahkamah asing telah memutuskan perselisihan yang sama tidak menghalang pertikaian itu dibawa ke mahkamah Belanda lagi.

Dalam proses baru ini berdasarkan Artikel 431, paragraf 2 DCCP, pengadilan Belanda akan 'menilai dalam setiap kasus tertentu apakah dan sejauh mana wewenang harus dikaitkan dengan penghakiman asing' (HR 14 November 1924, NJ 1925, Bontmantel). Prinsip asas di sini adalah bahawa penghakiman asing (yang telah memperoleh kekuatan res judicata) diakui di Belanda jika syarat minimum berikut telah dikembangkan dalam penghakiman Mahkamah Agung 26 September 2014 (ECLI: NL: HR: 2014: 2838, Gazprombank) sudah selesai:

  1. bidang kuasa mahkamah yang menjatuhkan penghakiman asing terletak di atas bidang kuasa yang boleh diterima oleh standard antarabangsa;
  2. penghakiman asing telah dicapai dalam prosedur kehakiman yang memenuhi syarat proses undang-undang yang wajar dan dengan jaminan yang mencukupi;
  3. pengiktirafan penghakiman asing tidak bertentangan dengan ketenteraman awam Belanda;
  4. tidak ada pertanyaan tentang situasi di mana penghakiman asing tidak sesuai dengan keputusan pengadilan Belanda yang diberikan antara para pihak, atau dengan keputusan pengadilan asing sebelumnya yang diberikan antara pihak yang sama dalam perselisihan mengenai subjek yang sama dan berdasarkan atas sebab yang sama.

Sekiranya syarat-syarat di atas dipenuhi, penanganan kes yang substantif tidak dapat diambil dan pengadilan Belanda mungkin cukup dengan keyakinan pihak lain terhadap yang telah dijatuhkan dalam penghakiman asing. Harap perhatikan bahawa dalam sistem ini, yang dikembangkan dalam undang-undang kes, penghakiman asing tidak dinyatakan 'dapat dilaksanakan', tetapi sabitan baru diberikan dalam penghakiman Belanda yang sesuai dengan keyakinan dalam penghakiman asing.

Sekiranya syarat a) hingga d) tidak dipenuhi, isi kes masih perlu ditangani oleh mahkamah dengan banyak. Sama ada dan, jika demikian, nilai bukti apa yang harus diberikan kepada penghakiman asing (tidak layak untuk diiktiraf) diserahkan kepada budi bicara hakim. Tampaknya dari undang-undang kes bahawa ketika berkaitan dengan ketertiban umum, pengadilan Belanda memberikan nilai pada prinsip hak untuk didengar. Ini bererti bahawa jika penghakiman asing telah dibuat melanggar prinsip ini, pengakuannya mungkin akan bertentangan dengan dasar awam.

Adakah anda terlibat dalam pertikaian undang-undang antarabangsa, dan adakah anda mahu penghakiman asing anda diakui atau dilaksanakan di Belanda? Sila hubungi Law & More. Pada Law & More, kami memahami bahawa perselisihan undang-undang antarabangsa adalah kompleks dan boleh membawa akibat yang besar bagi para pihak. Itulah sebabnya Law & MorePeguam menggunakan pendekatan peribadi, tetapi memadai. Bersama dengan anda, mereka menganalisis keadaan anda dan menggariskan langkah seterusnya yang harus diambil. Sekiranya perlu, peguam kami, yang pakar dalam bidang undang-undang antarabangsa dan prosedur, juga dengan senang hati dapat membantu anda dalam sebarang proses pengiktirafan atau penguatkuasaan.

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.