Semakan NV-undang-undang dan nisbah lelaki / wanita Gambar

Penyemakan NV-undang-undang dan nisbah lelaki / wanita

Pada tahun 2012, undang-undang BV (syarikat swasta) disederhanakan dan dibuat lebih fleksibel. Dengan berlakunya Undang-Undang tentang Penyederhanaan dan Fleksibilitas Undang-Undang BV, para pemegang saham diberi kesempatan untuk mengatur hubungan bersama mereka, sehingga lebih banyak ruang diciptakan untuk menyesuaikan struktur perusahaan dengan sifat perusahaan dan hubungan kerjasama pemegang saham. Sejajar dengan penyederhanaan dan fleksibilisasi undang-undang BV ini, pemodenan undang-undang NV (syarikat berhad awam) kini dalam proses. Dalam konteks ini, cadangan perundangan Memodenkan undang-undang NV dan nisbah lelaki / wanita yang lebih seimbang bertujuan pertama sekali untuk menjadikan undang-undang NV lebih mudah dan fleksibel, sehingga keperluan semasa banyak syarikat awam terhad (NV), sama ada tersenarai atau tidak , dapat dipenuhi. Di samping itu, cadangan perundangan bertujuan untuk menjadikan nisbah antara jumlah lelaki dan wanita di puncak syarikat besar lebih seimbang. Perubahan yang boleh diharapkan oleh usahawan dalam masa terdekat berkenaan dengan dua tema yang baru disebutkan dibincangkan di bawah.

Semakan NV-undang-undang dan nisbah lelaki / wanita Gambar

Subjek untuk semakan undang-undang NV

Penyemakan semula undang-undang NV umumnya berkaitan dengan peraturan yang dialami oleh pengusaha dalam praktiknya sebagai halangan yang tidak perlu, menurut catatan penjelasan mengenai cadangan tersebut. Salah satu halangan tersebut adalah, sebagai contoh, kedudukan pemegang saham minoriti. Oleh kerana kebebasan besar organisasi yang ada sekarang, mereka berisiko dirugikan oleh majoriti, kerana mereka harus mematuhi mayoritas, terutama ketika membuat keputusan dalam mesyuarat umum. Untuk mengelakkan hak penting pemegang saham (minoriti) dipertaruhkan atau kepentingan pemegang saham majoriti disalahgunakan, cadangan Undang-undang Pemodenan NV melindungi pemegang saham minoriti dengan, misalnya, memerlukan persetujuannya.

Masalah lain adalah modal saham wajib. Pada titik ini, proposal memberikan pelonggaran, yaitu modal saham yang ditetapkan dalam anggaran dasar, yang merupakan jumlah nilai nominal dari jumlah saham, tidak lagi wajib, sama seperti dengan BV. Idea di sebalik ini adalah bahawa dengan penghapusan kewajiban ini, pengusaha yang menggunakan bentuk sah syarikat berhad (NV) akan memiliki lebih banyak ruang untuk mengumpulkan modal, tanpa undang-undang harus dipinda terlebih dahulu. Sekiranya artikel perundangan menyatakan modal saham, seperlima daripadanya mesti dikeluarkan berdasarkan peraturan baru. Keperluan mutlak untuk modal terbitan dan berbayar tetap tidak berubah dari segi kandungan dan keduanya berjumlah € 45,000.

Di samping itu, konsep terkenal dalam undang-undang BV: bahagian sebutan tertentu juga akan dimasukkan dalam undang-undang NV baru. Penetapan khusus kemudian boleh digunakan untuk melampirkan hak khusus kepada saham dalam satu (atau lebih) kelas saham, tanpa perlu membuat kelas saham baru. Hak-hak yang tepat harus dinyatakan lebih jauh dalam artikel persatuan. Di masa depan, misalnya, pemegang saham biasa dengan penunjukan khas dapat diberikan hak pengendalian khusus seperti yang dijelaskan dalam anggaran dasar.

Perkara penting lain dari undang-undang NV, pindaan yang termasuk dalam cadangan, adalah kebimbangan hak mengundi janji dan pengguna. Perubahan ini disebabkan oleh hakikat bahawa kemungkinan untuk memberikan hak suara kepada pemegang janji atau usufructuary di kemudian hari. Pindaan ini juga sejalan dengan undang-undang BV saat ini dan, menurut catatan penjelasan proposal, memenuhi keperluan yang tampaknya telah dipraktikkan selama beberapa waktu. Sebagai tambahan, cadangan ini bertujuan untuk menjelaskan lebih jauh dalam konteks ini bahawa pemberian hak suara dalam hal hak ikrar atas saham juga dapat dilakukan dalam keadaan yang tergantung pada saat penubuhan.

Selain itu, cadangan Pemodenan Hukum NV berisi sejumlah perubahan mengenai membuat keputusan. Salah satu perubahan penting adalah, seperti membuat keputusan di luar mesyuarat, yang sangat penting bagi NV yang terhubung dalam satu kumpulan. Di bawah undang-undang semasa, ketetapan hanya dapat diambil di luar mesyuarat jika anggaran dasar mengizinkan ini, tidak mungkin sama sekali jika syarikat itu mempunyai saham pemegang saham atau telah mengeluarkan sijil dan resolusi mesti diambil dengan sebulat suara. Di masa depan, dengan berlakunya cadangan ini, pengambilan keputusan di luar mesyuarat akan dimungkinkan sebagai titik awal, dengan syarat semua orang yang memiliki hak pertemuan telah menyetujui hal ini. Lebih-lebih lagi, cadangan baru ini juga mempunyai prospek pertemuan di luar Belanda, yang bermanfaat bagi pengusaha yang mempunyai NV yang beroperasi di peringkat antarabangsa.

Akhirnya, kos yang berkaitan dengan penggabungan dibincangkan dalam cadangan. Sehubungan dengan hal ini, proposal baru tentang Pemodenan Undang-Undang NV membuka kemungkinan bahwa perusahaan akan terikat untuk membayar biaya ini dalam akta penggabungan. Akibatnya, pengesahan berasingan dari tindakan penggabungan yang relevan oleh lembaga dewan tidak dibenarkan. Dengan perubahan ini, kewajiban untuk menyatakan biaya pembentukan ke Daftar Komersial dapat dihapus untuk NV, sama seperti yang terjadi dengan BV.

Nisbah lelaki / wanita yang lebih seimbang

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, promosi wanita di puncak menjadi tema utama. Walau bagaimanapun, penyelidikan terhadap hasil menunjukkan bahawa mereka agak mengecewakan, sehingga kabinet Belanda merasa terpaksa menggunakan cadangan ini untuk mempromosikan tujuan lebih banyak wanita di puncak komuniti perniagaan dengan pemodenan undang-undang NV dan nisbah lelaki / wanita . Idea di sebalik ini adalah bahawa kepelbagaian dalam syarikat teratas dapat membawa kepada keputusan dan hasil perniagaan yang lebih baik. Untuk mencapai peluang dan kedudukan awal yang sama bagi semua orang di dunia perniagaan, dua langkah diambil dalam cadangan yang relevan. Pertama, syarikat awam berhad yang besar juga diminta untuk menyusun angka sasaran yang sesuai dan bercita-cita tinggi untuk lembaga pengurusan, lembaga pengawas dan sub-atasan. Selain itu, menurut cadangan itu, mereka juga harus membuat rancangan konkrit untuk melaksanakannya dan bersikap telus mengenai prosesnya. Nisbah lelaki-wanita di lembaga pengawas syarikat tersenarai mesti meningkat kepada sekurang-kurangnya satu pertiga daripada jumlah lelaki dan satu pertiga daripada jumlah wanita. Sebagai contoh, sebuah lembaga pengawas yang terdiri daripada tiga orang disusun secara seimbang jika merangkumi sekurang-kurangnya seorang lelaki dan seorang wanita. Dalam konteks ini, misalnya, pelantikan ahli lembaga pengawas yang tidak menyumbang kepada perwakilan sekurang-kurangnya 30% m / f, pelantikan ini adalah batal dan tidak sah. Ini tidak bermaksud, bagaimanapun, bahawa pengambilan keputusan di mana ahli lembaga pengawas tidak sah dipengaruhi oleh pembatalan.

Secara umum, penyemakan dan pemodenan undang-undang NV bermaksud perkembangan positif bagi syarikat yang memenuhi keperluan sedia ada banyak syarikat berhad awam. Namun, ini tidak mengubah fakta bahawa sejumlah perkara akan berubah bagi syarikat yang menggunakan bentuk sah syarikat berhad (NV). Adakah anda ingin mengetahui apa arti perubahan mendatang ini secara konkrit untuk syarikat anda atau bagaimana keadaan nisbah lelaki / wanita di dalam syarikat anda? Adakah anda mempunyai soalan lain mengenai cadangan itu? Atau adakah anda hanya ingin terus mengetahui mengenai pemodenan undang-undang NV? Kemudian hubungi Law & More. Peguam kami adalah pakar dalam bidang undang-undang korporat dan dengan senang hati memberi anda nasihat. Kami juga akan mengawasi perkembangan selanjutnya untuk anda!

Tetapan privasi
Kami menggunakan kuki untuk meningkatkan pengalaman anda semasa menggunakan laman web kami. Sekiranya anda menggunakan Perkhidmatan kami melalui penyemak imbas, anda boleh menyekat, menyekat atau membuang kuki melalui tetapan penyemak imbas web anda. Kami juga menggunakan kandungan dan skrip dari pihak ketiga yang mungkin menggunakan teknologi pelacakan. Anda boleh memberikan persetujuan anda secara selektif di bawah untuk membenarkan penyisipan pihak ketiga tersebut. Untuk maklumat lengkap mengenai kuki yang kami gunakan, data yang kami kumpulkan dan cara kami memprosesnya, sila periksa kami Polisi Privasi
Law & More B.V.